Deze historicus tekende een ‘objectieve’ kerkenstamboom: ‘Die verdeeldheid, ik vind het fascinerend’

Achtergrond
Tal van kerkelijke denominaties in Nederland hebben ooit hun ‘familiestamboom’ getekend. Vaak om het ‘eigen gelijk’ te laten zien: kijk, wij zijn de ware voortzetting van de kerk van Christus. Of op z’n minst van de zestiende-eeuwse Reformatie. Historicus Fred van Lieburg doet nu een nieuwe poging - objectief, neutraal, min of meer wetenschappelijk verantwoord. ‘Er is weer onrust op het kerkelijk erf.’
Wim Houtman Wim Houtman
zaterdag 20 april 2024 om 02:00 aangepast 22:40
Historicus Fred van Lieburg maakte een schematische weergave van de kerkgeschiedenis in Nederland.
Historicus Fred van Lieburg maakte een schematische weergave van de kerkgeschiedenis in Nederland. beeld nd

Amsterdam

Een kerkenstamboom tekenen: waarom zou je? Dat is natuurlijk de eerste vraag, als iemand - en zeker een wetenschapper - zich aan dat karwei zet. ‘Ja,’ zegt Fred van Lieburg, ‘Mensen vragen: ‘‘Waar heb je zin in, het is toch een en al treurnis, al die verdeeldheid?’’ Maar ik heb daar helemaal geen last van. Ik vind het alleen maar fascinerend.’

En het werd tijd, zegt Van Lieburg, hoogleraar religiegeschiedenis aan de Vrije Universiteit. Bestaande stambomen raken verouderd. ‘Er is weer onrust op het kerkelijk erf. De vrijgemaakten en Nederlands-gereformeerden zijn gefuseerd. Twee afsplitsingen van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt zoeken elkaar op. In de Christelijke Gereformeerde Kerken rommelt het. En er ontstaan nieuwe evangel..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De anglicaanse aartsbisschop Justin Welby (midden), met achter hem een groep andere kerkleiders, bezoeken het klooster Tre Fontane bij Rome, op de plek waar de apostel Paulus de marteldood zou zijn gestorven.

Anglicaanse kerkleiders ontmoeten elkaar en de paus in Rome. Een deel van de familie is er niet bij

Anglicaanse kerkleiders van over de hele wereld waren voor hun tweejaarlijkse ‘familiefeestje’ op een bijzondere plek: Rome. Ze misten hun broeders die er niet waren, vanwege de ‘familieruzie’ over homoseksualiteit.

Naast de drukbezochte Pinksterconferentie Opwekking zijn er deze zomer tal van andere christelijke evenementen.

Van de Terdege Zomerfair tot een kloosterweekend. Deze christelijke evenementen kun jij deze zomer bezoeken

Wil je deze zomer naast vakantie vieren ook je geloof verdiepen? Van Zeeland tot in Friesland zijn er de komende maanden tal van conferenties en festivals waar dat mogelijk is. Het Nederlands Dagblad licht er een aantal uit.

Methodistische kerkleiders vegen hun tranen weg na de overweldigende steun voor het toestaan van homorelaties in ambten en huwelijk, in Charlotte (North Carolina).

Amerikaanse methodisten kiezen na scheuring eensgezind voor kerkelijk homohuwelijk

Methodistische voorgangers in de VS mogen voortaan officieel een homoseksuele relatie hebben en een homostel in het huwelijk bevestigen. Het besluit was sinds de kerkscheuring vorig jaar voor niemand meer een verrassing.

MAF-piloot Joost Gerritsen is duidelijk op zijn gemak in een cockpit. Hij houdt de stuurknuppel van het kleine vliegtuig tussen drie vingers, ‘dan voel ik goed wat het vliegtuig doet’

Met MAF-piloot Joost mee de lucht in. 'Je moet een roeping hebben om dit vol te houden'

MAF-piloten vliegen naar moeilijk bereikbare gebieden, met vaak onverharde landingsbanen. Bij een speciale MAF-vliegschool in Nederland leren ze het vak. ‘Bij een normale vliegschool gaat het om geld verdienen.’

Imam Ahmed Anasseri in een Amsterdamse moskee, april 2021. Er komt voorlopig geen nieuwe erkende imamopleiding.

Erkende opleiding tot imam komt er voorlopig toch niet, maar waarom blijft onduidelijk

De nieuwe erkende opleiding die in 2025 van start had moeten gaan komt er toch niet. De verschillen over de inhoud blijken onoverbrugbaar. Waarover de partijen dan precies van mening verschillen is onduidelijk.

Trendwatcher Adjiedj Bakas gelooft in God, 'een hutspotgod', zegt hij zelf. 'Ik haal overal wat vandaan.'

Na twee hersenbloedingen geniet Adjiedj Bakas van elke dag. 'Als je boos blijft, heeft leven geen zin'

Met een euthanasieverklaring op zak leeft trendwatcher Adjiedj Bakas (60) in het vertrouwen dat hij ooit naar zijn Schepper gaat. ‘Er staat na dit leven geen punt, maar een komma.’