Direct naar artikelinhoud
Net open

Shop vintage designerkleding en oldtimer zonnebrillen bij Archive 1906

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in Amsterdam. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: de vintage designerzonnebrillen en -mode van Archive 1906.

Archive 1906.Beeld Koosje Koolbergen

Hoewel het aantal vintagewinkels aan de Haarlemmerdijk inmiddels op negentien staat, valt bij binnenkomst meteen op waar Archive 1906 zich in onderscheidt. Aan beide wanden blinken oldtimerzonnebrillen van topmerken als Prada, Gucci en Versace – van de seventies tot de nough­ties.

In de etalage springt het pronkstuk van de collectie meteen in het oog: de Oakley Over The Top, een speciaal voor de Olympische Spelen van 2004 ontworpen zonnebril.

Het begon voor eigenaar David Visser als een coronahobby: vintagezonnebrillen verzamelen en opknappen. Al snel begon hij zijn bedrijf Slippy Shades. Van beschadigde brillen zet hij de poten recht, vervangt hij de schroeven en lenzen, tot ze weer zo goed als nieuw zijn. Met een vriend die een handel in tweedehands designerkleding heeft, Direct Vintage, opende hij een eerste winkel in Rotterdam: Archive 1912. Waar ze op die locatie voornamelijk collector’s items verkopen, hangen er in het filiaal aan de Haarlemmerdijk naast de zonnebrillen unieke designerkledingstukken voor dagelijks gebruik.

Archive 1906 heeft op het eerste gezicht niets weg van een standaard tweedehandskledingwinkel. De kleine zaak oogt strak door zijn industriële inrichting van metalen kledingrekken en op kleur gesorteerde collectie. Elk item wordt met zorg gecureerd: voor het een plekje in de winkel krijgt, gaan over ieder stuk meerdere paren ogen.

Naast populaire items als een Stone Islandjas (€450) of een Guccitas (€365) is er een groot aanbod aan tweedehandskleding van Japanse merken. Zoals van soepele stoffen gemaakte blouses van Issey Miyake (€90) en Kansai Yamamoto (€65), nog in perfecte staat.

Archive 1906

Haarlemmerdijk 157, Centrum.

1906
De naam van de winkel is een verwijzing naar het bouwjaar van het pand.

Ouders
Achter de schermen zijn Vissers ouders ook actief voor de winkel: “Mijn moeder stoomt en strijkt alle kleren en ik ben mijn vader aan het omscholen tot brillendokter.”

Tom Ford
Archive 1906 heeft een ruim assortiment Guccizonnebrillen van Tom Ford, die in de jaren negentig en nul creative director van het modehuis was (€150-300). 

Bekijk ons overzicht met alle nieuwe winkels, restaurants en cafés. Tips? open@parool.nl.