Direct naar artikelinhoud
Mondzorg

Delegeren tandartsen te veel? Inspectie houdt praktijken tegen het licht

Delegeren tandartsen te veel? Inspectie houdt praktijken tegen het licht
Beeld Hollandse Hoogte / ANP Xtra

Bij de inspectie zijn diverse signalen binnengekomen dat handelingen die zijn voorbehouden aan de tandarts worden gedelegeerd aan niet-tandartsen, zoals een tandarts in opleiding, mondhygiënist of tandartsassistent.

Het delegeren van bepaalde handelingen is toegestaan, maar alleen onder strikte voorwaarden. Zo moet bijvoorbeeld vaststaan dat degene die de handeling uitvoert daartoe bekwaam is. Bovendien moet er toezicht zijn.

“Dat is een belangrijk onderwerp, omdat het gaat om de veiligheid van patiënten”, aldus een woordvoerster van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). “We ontvangen hierover regelmatig meldingen, die variëren qua aard en ernst; reden waarom we een volledig beeld willen vormen van hoe praktijken hiermee omgaan.”

Voorbehouden handelingen in de mondzorg zijn bijvoorbeeld het maken van röntgenfoto’s, het trekken van kiezen en tanden en het verwijderen van tandplak en tandsteen.

De inspectie gaat de komende maanden vijftig willekeurig gekozen praktijken tegen het licht houden. Daarmee wil zij meer zicht krijgen op hoe het werk in praktijken tegenwoordig is georganiseerd, wie waartoe bevoegd is en hoe tandartsen de controle houden op het werk van hun medewerkers.

Ook zal duidelijk moeten worden of patiënten wel voldoende worden geïnformeerd als niet hun tandarts maar bijvoorbeeld een mondhygiënist zich buigt over zijn gebit, en of daartoe om toestemming wordt gevraagd. De IGJ verwacht volgend jaar haar rapport te zullen uitbrengen.

Lees ook:

Drukke tandarts ziet kwetsbare oudere niet meer: rotte gebitten, stompjes en ontstekingen zijn het gevolg

De schaarste aan tandartsen is zo groot, dat thuiswonende kwetsbare ouderen geen tandarts meer zien. Dat leidt tot schrijnende taferelen achter de voordeur.