Terug naar de krant

De topman van autobouwer Stellantis krijgt een bonus van 36,5 miljoen

Leeslijst rubriek Persoon van de Week

Miljoenenbonus Aandeelhouders zijn boos over de bonus van de baas Carlos Tavares van Stellantis. De verhoging komt op een moment dat de autobouwer bezig is met een kostenbesparingsoperatie.

Leeslijst

Hoeveel is een topman waard? Het is een vaak terugkerende vraag in het maatschappelijk debat over de beloningsstructuur binnen bedrijven. Ook deze week is het weer raak. Topman Carlos Tavares van Stellantis krijgt 36,5 miljoen euro over 2023. Tot ongenoegen van een belangrijk deel van de aandeelhouders.

Wie is Carlos Tavares?

De naam Tavares doet wellicht vooral een belletje rinkelen bij liefhebbers van de gelijknamige band en hun discohit Heaven Must Be Missing An Angel. Carlos Tavares heeft daar niks mee te maken. De Portugees is topman van een van de grootste autobedrijven ter wereld: Stellantis. Dat ontstond in 2021 uit de fusie van Fiat Chrysler en het Franse PSA Group. Het bedrijf is statutair gevestigd in Amsterdam en voert merken als Citroën, Opel en Peugeot. Tavares was voorheen bestuursvoorzitter bij PSA Group en werd dat drie jaar geleden van de fusie-onderneming.

Waarom is er nu ophef ontstaan?

Dinsdag stemde 70 procent van de aandeelhouders in met een beloning van 36,5 miljoen euro voor Tavares. Dat is 56 procent meer dan een jaar eerder. De verhoging komt op een moment dat Stellantis bezig is met een kostenbesparingsoperatie. Drieduizend vaste werknemers in Italiaanse fabrieken en in totaal duizend arbeiders met een tijdelijk contract in de VS en Frankrijk verliezen hun baan. Stellantis heeft bijna 260.000 medewerkers.

Tavares zelf verdedigde zijn verhoging dinsdag. „Negentig procent van mijn salaris wordt bepaald door de resultaten die het bedrijf behaalt. Dit bewijst dus dat die prestaties niet al te slecht zijn.” Stellantis boekte in 2023 een recordwinst van 18,6 miljard euro – 11 procent meer dan in 2022.

Het salaris van Tavares is Frankrijk al langer een doorn in het oog. President Emmanuel Macron noemde het in 2022 al „schokkend en buitensporig” hoog. In Franse kranten buitelen commentatoren over elkaar heen om de nieuwe verhoging te veroordelen. Tegenstanders van de verhoging wijzen onder meer op een deel van de bonus, ter hoogte van tien miljoen euro, dat Tavares krijgt vanwege de omslag naar elektrisch rijden die het bedrijf momenteel maakt. Zij vinden dat dit tot het reguliere takenpakket van een autobedrijf behoort en niet als apart bonusonderdeel zou moeten gelden.

Maar beleggers hebben toch voor de verhoging gestemd?

Dat klopt. Maar 70 procent van de stemmen voor het voorstel, betekent ook dat 30 procent van de beleggers tegenstemde. Dat is voor een aandeelhoudersvergadering behoorlijk veel. Normaliter worden dit soort beslissingen genomen met meer dan 95 procent stemmen vóór. Aandeelhouders laten zich bij zulke stemmingen adviseren door gespecialiseerde bureaus. Drie van hen keerden zich openlijk tegen de verhoging. Ze vinden de bonus niet marktconform.

Tavares kan het advies van de aandeelhouders overigens gewoon naast zich neerleggen. Het is niet bindend. De situatie doet denken aan de bonus van ex-Philips-topman Frans van Houten. Die kreeg in 2022 zelfs een meerderheid tegen toen werd gestemd over zijn bonus, na een jaar waarin Philips slecht had gepresteerd. Van Houten kreeg zijn bonus toch. Hetzelfde herhaalde zich een jaar later. Waar de rest van de top afzag van de bonus, hield Van Houten voet bij stuk.

Correctie (19-4-2023): In een eerdere versie van dit artikel werd Frans van Houten per ongeluk Frits van Houten genoemd. Dit is gecorrigeerd.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 20 april 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in