Terug naar de krant

Vitesse krijgt achttien punten in mindering en degradeert uit Eredivisie

Leeslijst Nieuws
Straf Vitesse De Arnhemse voetbalclub mag de proflicentie houden, maar over andere mogelijke overtredingen van de club moet de commissie nog een oordeel vellen.
Leeslijst

De licentiecommissie van de KNVB heeft voetbalclub Vitesse vrijdag achttien punten in mindering gegeven. Daarmee is de noodlijdende club, die 17 punten had verzameld in de Eredivisie, officieel gedegradeerd. Volgens de commissie heeft de Arnhemse club „meermalen” en „gedurende een langere periode” niet voldaan aan de eisen van het licentiereglement. De club behoudt voorlopig wel haar proflicentie.

De straf is het resultaat van een opeenstapeling van overtredingen uit het reglement, zo oordeelt de commissie. De club, die een schuld torst van zo’n 18 miljoen euro, heeft onder meer informatie achtergehouden die nodig is om de continuïteit van Vitesse te kunnen beoordelen. Ook verstrekte Vitesse foutieve informatie in het forensische onderzoek naar mogelijke overtredingen van de sanctiewet. Puntenaftrek acht de commissie een meer passende straf dan een geldboete, vanwege de „uitzonderlijke ernst en omvang van de overtredingen van het licentiesysteem.”

Interim-directeur van Vitesse Edwin Reijntjes heeft opgelucht gereageerd op de straf. Degradatie was al nagenoeg onontkoombaar, de grote angst was dat de proflicentie zou worden ingetrokken. Vitesse „pakt de kans op licentiebehoud met beide handen aan”, zegt Reijntjes in een verklaring op de website van de club.

Russen en Amerikanen

Dat betekent niet dat de proflicentie nu is veiliggesteld. Vitesse, dat al jaren verlies lijdt, zoekt al sinds de Russische invasie van Oekraïne naar een manier om los te komen van de Russische eigenaar Valeriy Oyf. Doordat de licentiecommissie een overname door de investeringsmaatschappij van de Amerikaan Coley Parry afwees – hij kon niet aantonen waar zijn geld vandaan kwam – verkeert Vitesse in acute financiële nood. Een recent ingediend reddingsplan moet nog worden goedgekeurd én gestalte krijgen.

Minstens zo bedreigend voor Vitesse is het onderzoek dat nog loopt naar de invloed van de gesanctioneerde oligarch Roman Abramovitsj, een vertrouweling van president Poetin en een zakenvriend van Oyf en de vorige Russische eigenaren van Vitesse. Eerder dit jaar werd bekend dat het ministerie van Economische Zaken voorlopig heeft geconcludeerd dat Abramovitsj de feitelijke zeggenschap heeft over de club uit Arnhem, die daardoor mogelijk onder de sanctiewetgeving valt. Ook huisbank ING wil meer duidelijkheid over de financiering van de club door de Russische eigenaren en dreigt de bankrekening op te zeggen.

In het bericht van de licentiecommissie staat nu dat uit „een onderzoeksrapport van Wladimiroff Advocaten [blijkt] dat er aanwijzingen zijn dat Abramovitsj zeggenschap heeft of heeft gehad over Vitesse en dat er risico’s zijn op overtreding van de sancties en op witwassen”. Mocht de uiteindelijke conclusie zijn dat Vitesse feitelijk gecontroleerd wordt door Abramovitsj, dan is zeer onzeker of Vitesse een proflicentie krijgt voor volgend seizoen. Zeker zolang de banden met Oyf niet zijn doorgeknipt.

Lees ook De Russische oligarch Roman Abramovitsj beschouwde Vitesse als zíjn club
Crew 81, de harde kern van Vitesse op de tribune van de Gelredome.
Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 20 april 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in