Direct naar artikelinhoud

Indringende foto’s Westelijke Jordaanoever van filmmaker Sakir Khader vallen weer in de prijzen

De Palestijns-Nederlandse documentairefotograaf en filmmaker Sakir Khader heeft de SO’24 Award gewonnen met zijn serie Het leven op de West Bank voor 7 oktober. Eerder won hij ook al de Zilveren Camera.

Sakir Khader won de SO’24 Award met zijn indringende foto’s van de Westelijke Jordaanoever.Beeld Sakir Khader

De SO Awards zijn een jaarlijkse fotowedstrijd, georganiseerd door de beroepsorganisatie voor professionele fotografen DuPho (Dutch Photographers). De prijs werd donderdagavond voor de negende keer uitgereikt tijdens een feestelijk netwerkdiner in Capital C.

Fotograaf Sakir Khader (33) won de prijs voor zijn serie Het leven op de West Bank voor 7 oktober, waarvoor hij de afgelopen vier jaar veel tijd doorbracht in een Palestijns vluchtelingenkamp in Jenin, een stad op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

“Dit is een hele confronterende serie die ons meteen emotioneerde. We zien het menselijk leed, rechttoe rechtaan,” aldus de jury onder leiding van curator en kunsthistoricus Róman Kienjet. “De serie is extreem actueel en een spiegel van de tijd. Iedere keuze is bewust gemaakt. Een perfect voorbeeld is het openingsbeeld, dat een gevoel van onschuld introduceert terwijl alles wat erna komt, het tegenovergestelde laat zien.”

Twee werelden

Volgens Khader vertellen zijn beelden het verhaal van een onwerkelijke realiteit die normaal ver van ons staat. “En omdat ik onderdeel ben van twee werelden, Nederland en Palestina, kan ik het onwerkelijke dichterbij brengen. Je kijkt mee door mijn ogen, alsof er geen camera aanwezig is en ik alles heb vastgelegd met mijn ogen.”

Eerder dit jaar won Khader ook al de Zilveren Camera 2023 met zijn indrukwekkende, even rauwe als intieme zwart-witserie.

De Student Award ging naar Sabrina Charehbili voor haar serie ‘El último islote’.Beeld Sabrina Charehbili

De SO’24 Student Award ging naar Sabrina Charehbili voor haar serie El último islote (Het laatste eilandje). Daarin transformeert zij (zwerf)plastic tot ‘een nieuwe werkelijkheid, waarin organische en anorganische elementen samenkomen’. De jury: ‘Deze gevarieerde serie met veel kleurgevoel herijkt een probleem tot iets moois. Het schuurt met de realiteit.’

De publieksprijs tenslotte ging naar documentairefotograaf Tjitske Sluis voor haar uiterst intieme serie Uit Liefde, uit Noodzaak, waarin ze haar eigen moeder vastlegt tijdens haar ziekbed en sterfproces. Ook deze serie werd al onderscheiden met een Zilveren Camera, in de categorie ‘Documentair nationaal’.

Tjitske Sluis won de publieksprijs met haar serie over haar moeder.Beeld Tjitske Sluis