Direct naar artikelinhoud
LiveblogMidden-Oosten

Live oorlog Midden-Oosten: Colombia verbreekt diplomatieke betrekkingen met Israël om Gaza

Volg hier het laatste nieuws over de oorlog tussen Israël en Gaza en de crisis in het Midden-Oosten.

De meest recente artikelen over de oorlog leest u hier terug.

Honderden politieagenten waren betrokken bij de ontruiming van het gebouw op de campus van de Columbia University in New York.Beeld ANP / EPA

Live

  1. Aanleg tijdelijke pier voor noodhulp Gaza voor de helft klaar

    De aanleg van de tijdelijke pier voor de kust van de Gazastrook is voor vijftig procent afgerond, meldt het Amerikaanse Pentagon. De aanlegsteiger is naar verwachting binnenkort klaar.

    De VS begonnen afgelopen donderdag met de constructie van de pier. Die is bedoeld voor de levering van humanitaire hulp. De Amerikaanse president Joe Biden kondigde aan dat via de zogenoemde zeecorridor en de pier veel meer noodhulp aan de Palestijnen in de Gazastrook kan worden geleverd dan ze nu ontvangen.

    Volgens het Pentagon kost de aanleg zeker 320 miljoen dollar (299 miljoen euro). Amerikaanse militairen zetten tijdens de bouw geen voet aan de grond in de Gazastrook.

  2. VN: helft hulpmissies Noord-Gaza in april belemmerd of afgewezen

    Het Israëlische leger blokkeert nog steeds veel humanitaire hulpmissies naar het noorden van Gaza, waar de behoeften het meest urgent zijn. Dat meldt de VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA in zijn jongste rapport.

    Van de 94 hulpmissies in april werd 27 procent belemmerd, 10 procent geweigerd en 8 procent 'geannuleerd om logistieke beperkingen', aldus het OCHA-rapport.

  3. Aanleg tijdelijke pier voor noodhulp Gaza voor de helft klaar

    De aanleg van de tijdelijke pier voor de kust van de Gazastrook is voor 50 procent afgerond, meldt het Amerikaanse Pentagon. De aanlegsteiger is naar verwachting ergens begin deze maand klaar.

    De Amerikanen begonnen afgelopen donderdag met de constructie van de pier. Die is bedoeld voor de levering van humanitaire hulp. De Amerikaanse president Joe Biden kondigde aan dat via de zogenoemde zeecorridor en de pier veel meer noodhulp voor de Palestijnen kan worden geleverd.

    Volgens het Pentagon kost de aanleg zeker 320 miljoen dollar, oftewel bijna 300 miljoen euro. (ANP)

  4. De boerderij van Daoud Nasser wordt omringd door Joodse nederzettingen

    De boerderij van de Palestijnse christen Daoud Nassar ligt, net als het meeste Palestijnse boerenland, in een gebied dat volledig onder controle staat van de Israëlische autoriteiten. 

    Delen van zijn land mag hij al maanden niet betreden en steeds vaker kan hij door wegblokkades nergens meer naartoe.

    Aan Trouw deed Nassa zijn verhaal. Lees hier verder. 

  5. Colombia verbreekt betrekkingen met Israël

    Colombia verbreekt de diplomatieke betrekkingen met Israël. Dat maakte president Gustavo Petro bekend nadat hij eerder al felle kritiek had geuit op premier Benjamin Netanyahu.

    Petro zei op de Dag van de Arbeid tegen een menigte in hoofdstad Bogota dat landen zich niet passief mogen opstellen tijdens de gebeurtenissen in Gaza. "Morgen gaan we de diplomatieke banden met Israël verbreken", zei de president, die de Israëlische regering genocidaal noemde.

    Colombia volgt het voorbeeld van Bolivia. Dat land schortte vorig jaar de diplomatieke banden met Israël op. (ANP)

  6. Blinken dringt bij Netanyahu aan op meer noodhulp voor Gaza

    De Verenigde Staten vinden dat Israël meer noodhulp moet toelaten in de Gazastrook. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken drong er bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ook nogmaals op aan om Rafah niet binnen te vallen.

    Blinken sprak woensdag 2,5 uur met Netanyahu in Israël, de laatste stop van zijn reis door het Midden-Oosten. De Amerikaan erkende dat de leveringen van humanitaire hulp aan Gaza toenemen, maar vindt dat het nog niet genoeg is voor de Palestijnse bevolking. Blinken bezoekt woensdag ook de haven van Asjdod, waar schepen met voedselpakketten voor Gaza aankomen. (ANP)

  7. Jordaanse koning naar VS en Italië om te praten over bestand in Gaza

    De Jordaanse koning Abdullah vertrekt naar de Verenigde Staten en later ook Italië om daar verder te praten over een ‘onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren’ in de Gazastrook. 

    Het is de tweede keer in korte tijd dat de 62-jarige vorst de VS bezoekt om het daar te hebben over het conflict. In februari bezocht hij het land ook. Met de Amerikaanse president Joe Biden nam hij zich toen voor om een gevechtspauze te realiseren tussen Israël en Hamas. Inspanningen voor zo'n wapenstilstand, die ook tijdens de voor moslims heilige vastenmaand ramadan zou plaatsvinden, waren tevergeefs. (ANP)

  8. Frankrijk: Nog werk nodig voor wapenstilstand

    Er moet nog werk verricht worden om een staakt-het-vuren in de Gazastrook te realiseren. De Franse buitenlandminister Stéphane Séjourné heeft dat verklaard, nadat hij in Caïro van zijn Egyptische ambtgenoot de laatste informatie over de onderhandelingen had gekregen.

    "De boodschap van Frankrijk en zijn Arabische partners in de regio is dat Israël afstand moet nemen van een offensief in Rafah," zei Séjourné. Israël wil de stad in het zuiden van de Gazastrook binnenvallen om Hamas uit te schakelen. Veel landen zijn daartegen omdat ze vrezen voor de veiligheid van de vele burgers in Rafah.

    De Franse minister wilde niet zeggen hoe optimistisch hij is over de totstandkoming van een akkoord, maar zei wel dat hij hoopt dat de drie Frans-Israëlische gijzelaars bij een eventuele deal worden vrijgelaten. (ANP)

    Lees ook: Israël en Hamas onderhandelen over gegijzelden, maar hoeveel zijn er nog in leven?

  9. Jordanië meldt aanval van Israëliërs op hulpkonvooien voor Gaza

    Jordanië meldt dat Israëlische kolonisten twee van zijn hulpkonvooien hebben aangevallen op weg naar de Gazastrook. De vrachtwagens met voedsel, meel en andere hulpgoederen konden daarna alsnog doorrijden, meldt het ministerie van buitenlandse zaken.

    De konvooien waren op weg naar twee verschillende grensovergangen tussen Israël en de Gazastrook. Het Jordaanse ministerie stelt dat de aanval laat zien dat de Israëlische regering als bezettende macht tekortschiet als het gaat om het toelaten van humanitaire hulp tot de Gazastrook. (ANP)

  10. Hamas zegt snel te reageren op voorstel over staakt-het-vuren in Gaza

    Hamas reageert ‘binnen een zeer korte periode’ op het jongste voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Een hoge functionaris van de Palestijnse groepering heeft dit woensdag verklaard, zonder te specificeren wanneer de reactie precies komt.

    Hamas overweegt een voorstel dat bestaat uit een tijdelijk bestand en een uitwisseling van Israëlische gijzelaars voor een grotere groep Palestijnse gevangenen. Een delegatie van Hamas was begin deze week in Egypte om over het voorstel te praten. De vertegenwoordigers zijn inmiddels weer enkele dagen in Qatar, waar de politieke leiding van Hamas zit. Hamasfunctionaris Suhail al Hindi zegt dat het te vroeg is om te zeggen of de delegatie vindt dat er vooruitgang is geboekt. (ANP)

  11. Gevechten bij pro-Palestijnse betoging op universiteit LA

    Bij de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) hebben woensdag gevechten plaatsgevonden tussen pro-Palestijnse betogers en tegendemonstranten. Op de campus wordt al dagen actiegevoerd als reactie op de oorlog in de Gazastrook. De oproerpolitie greep uiteindelijk in en verdreef de tegendemonstranten.

    De studentenkrant Daily Bruin van UCLA schrijft dat ongeveer honderd aanhangers van Israël hebben geprobeerd een pro-Palestijns protestkamp op de campus met geweld af te breken. Het kamp bestaat uit meer dan vijftig tenten en is omringd door een metalen hek.

    De krant Los Angeles Times meldt dat tegen middernacht een grote groep tegendemonstranten in zwarte outfits en witte maskers op de campus arriveerde. Zij probeerden de barricades rond het protestkamp af te breken. Dat leidde tot schermutselingen met de pro-Palestijnse betogers, die hun kamp verdedigden.

    Op de campus klonk meteen de kritiek dat het lang duurde voordat werd ingegrepen. (ANP)

    Lees ook: Verdere escalatie van Amerikaanse studentenprotesten dreigt na hard politie-ingrijpen op Columbia

  12. Politie New York maakt einde aan pro-Palestijnse demonstratie op Columbia-universiteit

    Honderden politieagenten hebben dinsdag een gebouw op de campus van de Columbia University in New York ontruimd. Het pand werd bezet door pro-Palestijnse studenten die demonstreerden tegen de Amerikaanse hulp aan Israël.

    Met behulp van een ladder wist de politie het gebouw binnen te komen via een raam op de tweede verdieping. Op beelden was te zien hoe geboeide studenten het gebouw uit werden geleid en in politiebusjes werden afgevoerd.

    De zaal was dinsdag bij zonsopgang bezet door demonstranten uit protest tegen het almaar stijgende dodental onder Palestijnen door Israëls aanvallen op de Gazastrook. Ze eisen van het universiteitsbestuur dat Columbia alle financiële belangen afstoot die verband houden met Israël.

    In een brief aan de politie van New York zei rector Minouche Shafik dat de bezetting van het schoolgebouw werd geleid door ‘individuen die niet bij de universiteit zijn aangesloten’, wat de studenten tegenspreken. In de brief verzocht Shafik de politie om ‘alle individuen uit Hamilton Hall te verwijderen’.

    Ook vroeg Shafik de politie om in ieder geval tot 17 mei op de campus te blijven, ‘om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe kampementen worden opgericht’. (ANP)

    Honderden politieagenten waren betrokken bij de ontruiming van het gebouw op de campus van de Columbia University in New York. Beeld ANP / EPA
  13. Humanitaire VN-chef noemt mogelijk grondoffensief Rafah onbeschrijfelijke tragedie

    Een grondoperatie door Israëlische troepen in de stad Rafah in het zuiden van Gaza zou een ‘onbeschrijfelijke tragedie’ zijn, waartegen ‘geen enkel humanitair plan is opgewassen’. Dat zei de humanitaire chef van de VN, Martin Griffiths, dinsdag in een verklaring.

    Daarmee reageerde Griffiths op een uitspraak van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die eerder dinsdag duidelijk maakte dat een grondoffensief in Rafah hoe dan ook doorgaat, ‘met of zonder deal’. In de Egyptische hoofdstad Caïro wordt momenteel onderhandeld over een wapenstilstand in Gaza. Een uitwisseling van gevangenen is onderdeel van die gesprekken.

    Ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Antonio Guterres, reageerde dinsdag op Netanyahu's woorden. Volgens de VN-chef zou een Israëlische aanval op Rafah een onaanvaardbare escalatie zijn. (ANP)

    Lees ook: Israël en Hamas onderhandelen over gegijzelden, maar hoeveel zijn er nog in leven?

  14. Studenten jagen Europese diplomaten uit museum Westelijke Jordaanoever

    Studenten van een Palestijnse universiteit op de bezette Westelijke Jordaanoever hebben dinsdag een groep diplomaten uit landen van de Europese Unie een nabijgelegen museum uitgejaagd. De studenten protesteerden daarmee onder andere tegen de Duitse wapensteun aan Israël.

    Op video's op sociale media is te zien hoe de Duitse ambassadeur in Israël, Steffen Seibert, gehaast het Palestijns Museum in Birzeit, op ongeveer 10 kilometer van Ramallah, verlaat en daarbij wordt belaagd door demonstranten. Ook de Italiaanse consul-generaal, Domenico Bellato, wordt weggejaagd.

    "De studentenbeweging wilde deze bezoekers niet toelaten tot het museum vanwege hun standpunt over de genocide in Gaza. Daarom hebben we hen gevraagd om te vertrekken", vertelde studentenvertegenwoordiger Omar Kayed aan persbureau AFP.

    Het Palestijns Museum, dat naast de Birzeit Universiteit ligt en gewijd is aan de Palestijnse geschiedenis en cultuur, verklaarde in een persbericht dat het niet op de hoogte was gebracht van de identiteit van de deelnemers van de bijeenkomst. "Anders zouden we geweigerd hebben de zaal te verhuren."

    Twitter bericht wordt geladen...

  15. Netanyahu noemt mogelijke arrestatiebevelen van Internationaal Strafhof haatmisdrijven

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft scherpe kritiek geuit op de mogelijke arrestatiebevelen die het Internationaal Strafhof (ICC) tegen hem en andere overheidsambtenaren zou kunnen uitvaardigen. Als het Strafhof in Den Haag de arrestatiebevelen uitvaardigt, zou dat een ‘historisch antisemitisch haatmisdrijf’ zijn, zo stelde Netanyahu in een videotoespraak.

    Netanyahu sprak van een ‘verdraaiing van het recht en de geschiedenis’. Volgens hem zullen de mogelijke arrestatiebevelen geen invloed hebben op de inzet van het Israëlische leger in de Gazastrook: "Geen enkele beslissing, in Den Haag of elders, zal onze vastberadenheid verminderen om alle oorlogsdoelen te bereiken", aldus de Israëlische regeringsleider. Het ICC zou ook overwegen om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen leiders van Hamas.

    De Israëlische regering gaat er naar verluidt van uit dat het Internationaal Strafhof deze week internationale arrestatiebevelen zou kunnen uitvaardigen tegen Netanyahu, minister van Defensie Joav Galant en stafchef van het leger Herzi Halevi. Het ICC vervolgt individuen voor mogelijke oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide. 

    Israël erkent het hof niet. Juridisch gezien betekent een arrestatiebevel van het ICC dat staten die de statuten van het Strafhof hebben ondertekend, de betrokken personen moet arresteren als die hun grondgebied betreden. (Belga)

  16. Eerste vrachtwagens met hulpgoederen voor Gazastrook vertrekken uit Jordanië

    Het eerste konvooi met humanitaire hulp uit Jordanië voor de Palestijnen in de Gazastrook zal dinsdag vertrekken. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Antony Blinken, gezegd.

    De vrachtwagens zullen de Gazastrook uit het noorden binnenrijden, via de grensovergang in Erez. Israël besliste onlangs om die te heropenen.

    Blinken heeft het over een grote stap vooruit. Hij benadrukte wel dat er nog een lange weg te gaan is.

    De Amerikaanse buitenlandminister heeft de radicale Palestijnse organisatie Hamas dinsdag ook opgeroepen om het laatste voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook snel te aanvaarden.

    Blinken deed de uitspraken dinsdag tijdens een bezoek in Jordanië. Daarna reisde hij door naar Israël, waar hij dinsdagavond aankwam. (Belga)

  17. Amerikanen verhogen druk op Hamas

    De Amerikanen verhogen de druk op de Palestijnse terreurbeweging Hamas om een deal met Israël over de Gazastrook te sluiten. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken roept de beweging op de voorstellen "zonder verder uitstel" te accepteren.

    De deal zou een wapenstilstand van veertig dagen regelen en de vrijlating van mogelijk duizenden Palestijnse gevangenen in ruil voor de vrijlating van niet meer dan ruim dertig Israëlische gijzelaars. "Geen uitstel meer, geen uitvluchten. Het is nu tijd om te handelen", aldus Blinken, die de overeenkomst recent een buitengewoon genereus aanbod noemde.

    Een hoge functionaris van Hamas verklaarde onlangs dat de Palestijnse beweging "geen grote problemen" heeft met de deal, maar een knoop werd niet doorgehakt.

    Sinds de oorlog tussen Hamas en Israël begin oktober uitbrak, was er slechts een keer een bestand van een week. In november werden ruim honderd gijzelaars vrijgelaten in ruil voor drie keer zoveel Palestijnse gevangenen.

  18. VS: Israël opent nieuwe doorgang Gaza, straks ook hulp via haven

    In het noorden van Gaza opent Israël nog deze week een nieuwe grensovergang. Dat meldt het Witte Huis nadat president Joe Biden daar bij premier Benjamin Netanyahu op zou hebben aangedrongen. Ook verwacht het Witte Huis dat in de komende dagen de eerste goederen geleverd kunnen worden via een tijdelijke haven voor de kust van de Gazastrook.

    De Israëlische nieuwszender i24News meldt op basis van veiligheidsbronnen dat de werkzaamheden aan de tijdelijke pier al klaar zijn en dat de eerste humanitaire levering zaterdag wordt verwacht.

    De internationale gemeenschap dringt er bij Israël al langer op aan meer humanitaire hulp in Gaza toe te staan. Biden kondigde de bouw van de tijdelijke haven begin maart aan, toen Israël leveranties met vrachtwagens tegenhield. Inmiddels zouden volgens het Witte Huis dagelijks meer dan tweehonderd vrachtwagens met hulp Gaza bereiken. (ANP)

  19. Duitsland hoeft van ICJ niet te stoppen met wapenexport Israël

    Duitsland hoeft de wapenexport naar Israël niet stil te leggen. Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag heeft dinsdag de beschuldigingen van Nicaragua afgewezen in een genocidezaak die het had aangespannen. Wel laat het ICJ weten diep bezorgd te blijven over de situatie in Gaza.

    Nicaragua beschuldigt Duitsland ervan de Genocideconventie van 1948 te schenden door wapens aan Israël te leveren voor de Gaza-oorlog, waarmee de Palestijnse bevolking voortdurend wordt aangevallen. (ANP)

  20. Opgeschorte steun aan Unrwa bedraagt nog altijd 267 miljoen dollar

    Het VN-agentschap voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen (Unrwa) loopt nog altijd 267 miljoen dollar (249 miljoen euro) mis door de beslissing van verschillende landen om de financiële steun op te schorten. Dat heeft de topman van de organisatie dinsdag medegedeeld.

    Het agentschap bevindt zich vandaag wel "in een betere situatie dan drie maanden geleden", zegt Philippe Lazzarini, de secretaris-generaal van Unrwa, op een persconferentie in Genève. Dat herstel is te danken aan de terugkeer van enkele donoren, de bijdragen van nieuwe landen en de werving bij private donoren. Lazzarini verwacht dat het agentschap genoeg middelen heeft om zijn werking "tot eind juni" voort te zetten. (Belga)

    Lees ook: Kabinet blijft erbij: geen geld naar Unrwa in Gaza

  21. Bouw tijdelijke aanlegsteiger voor hulpgoederen Gaza vordert volgens plan

    De bouw van een tijdelijke aanlegsteiger om hulpgoederen voor de Gazastrook te leveren, loopt zoals gepland. Volgens schattingen van het Amerikaanse Pentagon zou de tijdelijke haven begin mei operationeel moeten zijn.

    Het Amerikaanse leger werkt momenteel aan de bouw van een drijvend platform voor de kust van de Gazastrook. Volgens de woordvoerder van het Pentagon, Sabrina Singh, gaat het om een tijdelijke oplossing om hulpgoederen naar de Gazastrook te vervoeren.

    Het Amerikaanse militaire commando voor het Midden-Oosten (Centcom) gaf dinsdag foto's vrij van de constructie, waarvan de bouw vorige week van start ging. Volgens het Pentagon kost de hele constructie zo'n 320 miljoen dollar (298 miljoen euro). De exploitatiekosten ervan zijn daarbij niet meegerekend. (Belga)

    Werkzaamheden aan de tijdelijke aanlegsteiger.Beeld via Reuters
  22. Netanyahu: Israël valt Rafah binnen, met of zonder deal

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt op X dat het Israëlische leger de stad Rafah in Zuid-Gaza hoe dan ook zal binnenvallen, ongeacht een eventuele deal met Hamas. 

    Netanyahu voegde hieraan toe dat het voor Israël geen optie is om de oorlog te beëindigen zonder dat de gestelde doelen zijn behaald. Israël zegt alle Hamas-bolwerken in de Gazastrook te willen elimineren. 

    Momenteel onderhandelen Israël en Hamas in Egypte over een staakt-het-vuren en het uitwisselen van gijzelaars. Egyptische autoriteiten noemden deze gesprekken 'hoopgevend'. 

    Egypte, Qatar en de Verenigde Staten treden al maanden op als bemiddelaars voor een bestand tussen Israël en Hamas. Tot dusver is het slechts één keer gelukt een deal te sluiten. In november was een bestand van een week van kracht. In die week werden meer dan honderd gijzelaars vrijgelaten in ruil voor drie keer zo veel Palestijnse gevangenen. (Redactie)

    Twitter bericht wordt geladen...

    Lees ook: 
    Omstreden invasie Rafah kan nog even duren, als het aan Netanyahu ligt. Premier Netanyahu zegt dat een invasie van Rafah ophanden is, ondanks waarschuwingen van bondgenoten het niet te doen. Of zal hij er toch van afzien?

  23. Universiteit VS schorst studenten om pro-Palestijns protest

    Columbia University in New York is maandag begonnen met het schorsen van studenten die weigeren hun tenten op de campus af te breken. Studenten hadden een tentenkamp opgezet van waaruit ze protesteerden tegen de aanvallen van Israël in de Gazastrook.

    Rector Nemat Minouche Shafik laat in een statement weten dat er dagenlang onderhandelingen zijn geweest tussen studentenorganisaties en het universiteitsbestuur, maar dat die uiteindelijk niet geleid hebben tot de verwijdering van het kamp.

    De universiteit had maandagochtend alle studenten de waarschuwing gestuurd dat zij het protestkamp om 14.00 uur moesten hebben verlaten en een formulier moesten tekenen waarin zij toezegden zich aan de regels te houden op straffe van schorsing.

    Op Columbia, een van de prestigieuze Ivy League-universiteiten in de VS, vonden eerder deze maand de eerste grote Amerikaanse studentenprotesten rond Gaza plaats. Die hebben zich sindsdien verspreid naar onderwijsinstellingen in het hele land. Daarbij zijn dit weekend zo'n 350 demonstranten aangehouden. Maandag kwam het in Austin in de staat Texas tot een botsing tussen protesterende studenten en de politie, die pepperspray inzette en tientallen arrestaties verrichtte. (ANP)

    Democraten met handen in het haar

    Niet alleen Amerikaanse universiteitsbesturen worstelen met de aanzwellende studentenprotesten tegen de oorlog in Gaza. Ook wordt duidelijk hoe verdeeld de Democraten zijn over dit onderwerp.

    Sinds half april golft een studentenprotest door de Verenigde Staten. Op 18 april veegde de politie de campus van Columbia University in New York schoon. Meer dan honderd mensen werden opgepakt die met tentjes het universiteitsterrein hadden bezet om te demonstreren tegen het pro-Israëlbeleid van de Amerikaanse regering. Sinds dat harde optreden is het onrustig in het Amerikaanse hoger onderwijs.

    Lees hier het hele verhaal

    Protestanten zwaaien met de Paletijnse vlag op het terrein van Columbia University. Beeld AFP
  24. Egypte noemt besprekingen over staakt-het-vuren Gaza hoopgevend

    Egypte heeft goede hoop voor het voorstel voor een staakt-het-vuren in Gaza dat vertegenwoordigers van Hamas hebben meegenomen uit Caïro, zo meldde minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry maandagavond laat. Egyptische inlichtingenbronnen laten aan persbureau Reuters weten binnen twee dagen een respons te verwachten van de Palestijnse organisatie.

    Zondag meldde een hoge Hamas-functionaris al aan persbureau AFP dat de beweging "geen grote problemen" heeft met het laatste voorstel van Israël voor een staakt-het-vuren in Gaza. Het gaat om een plan voor een wapenstilstand van veertig dagen en de vrijlating van potentieel duizenden Palestijnse gevangenen in ruil voor de vrijlating van Israëlische gijzelaars, zo bevestigde de Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Cameron, maandag.

    "We hebben goede hoop dat het voorstel rekening houdt met de positie van beide partijen en beide kanten tot matiging beweegt", aldus Shoukry. "Er zijn aan beide kanten factoren die gevolgen zullen hebben. Maar ik hoop dat iedereen dit moment aanpakt om te erkennen dat we niet verder kunnen met deze situatie die voortdurend mensenlevens kost."

    Egypte, Qatar en de Verenigde Staten treden al maanden op als bemiddelaars voor een bestand tussen Israël en Hamas. Tot dusver is het slechts één keer gelukt om een deal te sluiten. In november was een bestand van een week van kracht. In die week werden meer dan honderd gijzelaars vrijgelaten in ruil voor drie keer zo veel Palestijnse gevangenen. (ANP)

  25. VS constateerden wangedrag bij vijf eenheden Israëlische strijdkrachten

    De Verenigde Staten hebben vastgesteld dat vijf eenheden van het Israëlische leger verantwoordelijk zijn voor grove schendingen van de mensenrechten van Palestijnen. Het gaat om mishandelingen op de bezette Westelijke Jordaanoever voordat in oktober de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook uitbrak.

    Bij vier eenheden is 'effectief' ingegrepen en zijn 'corrigerende' maatregelen genomen. De mogelijkheid van Amerikaanse sancties is daardoor weggenomen, aldus het buitenlandministerie in Washington. Over de vijfde legereenheid, waarover Israël aanvullende informatie verstrekte, wordt verder overlegd tussen de Israëlische en Amerikaanse regering.

    Een woordvoerder van het ministerie weigerde details te geven over de schendingen die de eenheden hebben begaan en welke maatregelen er zijn genomen. Ook is niet bekendgemaakt om welke eenheden het gaat, maar aangenomen wordt dat de vijfde legereenheid het Netzah Yehuda-bataljon is. Dat bataljon is in 1999 opgericht voor ultraorthodoxe soldaten. (ANP)

  26. Von der Leyen: als Israël Rafah binnenvalt komt EU in actie

    Als Israël toch het met vluchtelingen volgepakte Rafah in de Gazastrook binnenvalt, zal de Europese Unie actie ondernemen. "Dan overleggen we met onze lidstaten en komen we in actie", zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Maar of de EU dan met sancties komt, wil ze niet zeggen.

    De radicaal-linkse Europese lijsttrekker Walter Baier vroeg Von der Leyen tijdens een EU-verkiezingsdebat in Maastricht waarom de EU Israël maar laat begaan. Toen GroenLinkser Bas Eickhout, boegbeeld van de Europese Groenen, doorvroeg of na een inval in Rafah strafmaatregelen zouden volgen, haperde de commissievoorzitter. Ze zou dat "volstrekt onaanvaardbaar" vinden, maar trekt "nooit rode lijnen". "Volslagen onbevredigend", vond Baier.

    De EU-landen besluiten over sancties, maar buitenlandchef en Eurocommissaris Josep Borrell stelt ze doorgaans voor. (ANP)

  27. Cameron: wapenstilstand van 40 dagen in laatste voorstel Gaza

    In het jongste voorstel voor de oorlog in de Gazastrook staat een wapenstilstand van veertig dagen en de vrijlating van potentieel duizenden Palestijnse gevangenen in ruil voor de vrijlating van Israëlische gijzelaars. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Cameron, maakte dat maandag bekend en spreekt van een 'zeer gul aanbod'.

    Hamas zei zaterdag het Israëlische standpunt over het nieuwe voorstel te hebben ontvangen en zou dit bestuderen. Een delegatie praat er maandag over in Egypte en zal ook reageren. Een hoge functionaris van Hamas verklaarde zondag dat de Palestijnse beweging 'geen grote problemen' heeft met het huidige voorstel.

    Onder meer Egypte, Qatar en de Verenigde Staten treden al maanden op als bemiddelaars voor een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Tot dusver is het slechts één keer gelukt om een deal te sluiten. In november was een bestand van een week van kracht. In die week werden meer dan honderd gijzelaars vrijgelaten in ruil voor drie keer zo veel Palestijnse gevangenen. (ANP)

  28. Dodental na Israëlische luchtaanvallen op Rafah opgelopen

    Het dodental na Israëlische luchtaanvallen op Rafah maandag is opgelopen. Er zijn zeker 27 Palestijnen om het leven gekomen, meldt het lokale ministerie van Gezondheid. Israël heeft meerdere huizen in de zuidelijke stad in de Gazastrook gebombardeerd.

    Door de aanvallen in de nacht van zondag op maandag zouden onder anderen negen leden van dezelfde familie zijn omgekomen. Bij luchtaanvallen op Gaza-Stad zijn nog eens zeven doden gevallen, bericht nieuwszender Al Jazeera. Het door Hamas gecontroleerde ministerie meldt dat in ruim een half jaar bijna 34.500 Palestijnen in Gaza door Israël zijn gedood. Het aantal gewonden ligt op 77.643.

    Rafah is geregeld het doelwit van luchtaanvallen en Israël dreigt met een grootschalig grondoffensief in de stad. Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, en de Verenigde Naties maken zich grote zorgen over een dergelijke grondoperatie. Zij vrezen voor een humanitaire ramp in het dichtbevolkte gebied waar veel vluchtelingen verblijven. (ANP)

  29. Zeven doden bij luchtaanvallen op Gaza-Stad

    Het Palestijnse persbureau Wafa bericht volgens Al Jazeera dat bij Israëlische luchtaanvallen in het noordelijke Gaza-Stad zondagavond zeven mensen zijn gedood. Vijf van hen, onder wie kinderen, kwamen om toen twee huizen in het westen van de stad werden gebombardeerd. Tientallen mensen raakten daarbij gewond.

    Bij een aanval even ten zuiden van de stad kwamen twee vrouwen om. Daar wordt onder het puin nog gezocht naar vermiste personen. (ANP)

  30. Zeker 13 Palestijnen gedood bij Israëlische aanvallen op Rafah

    Bij Israëlische luchtaanvallen op drie huizen in de stad Rafah, in het zuiden van Gaza, zijn zeker dertien doden en tientallen gewonden gevallen. Dat hebben artsen in het gebied maandag laten weten, zo meldt Reuters.

    De aanvallen op Rafah, waar meer dan een miljoen Palestijnen het afgelopen halfjaar naar zijn uitgeweken omdat die regio door Israël als veilig was aangemerkt, vonden plaats op een moment dat er een wapenstilstand aanstaande leek te zijn.

    Zondag zeiden Hamas-functionarissen dat een delegatie onder leiding van Khalil Al-Hayya, het plaatsvervangend Gaza-hoofd van de groep, een voorstel voor een staakt-het-vuren zou bespreken dat door bemiddelaars uit Qatar en Egypte aan Hamas was overhandigd. Een hoge Hamas-functionaris zou hebben gezegd dat de Palestijnse beweging 'geen grote problemen' heeft met het laatste voorstel van Israël.

    De bemiddelaars, gesteund door de Verenigde Staten, proberen met die deal een grootschalig grondoffensief in Rafah te voorkomen. Israël houdt vol dat dat nodig is om de laatste Hamas-bastions te vernietigen, maar volgens critici zal zo'n aanval uitdraaien op een humanitaire ramp. (Redactie)

  31. Wapenstilstand lijkt aanstaande: Hamas ziet "geen groot probleem" in recentste voorstel

    Ruim vijf maanden na de vorige en vooralsnog enige wapenstilstand in de oorlog tussen Israël en Hamas lijkt een nieuw staakt-het-vuren aanstaande. Een hoge Hamas-functionaris zei zondag tegen persbureau AFP dat de Palestijnse beweging "geen grote problemen" heeft met het laatste voorstel van Israël.

    Het Israëlische voorstel is een reactie op een voorstel van Egyptische en Qatarese bemiddelaars. "De sfeer is positief, behalve als Israël nieuwe obstakels opwerpt", zei de functionaris, die niet bij naam genoemd wilde worden.

    Wat er precies in het voorstel staat, is niet bekendgemaakt. Maar volgens de Amerikaanse nieuwssite Axios, die Israëlische verantwoordelijken citeert, bevat het bereidheid om te praten over "het herstel van duurzame vrede" in Gaza.

    Een Hamas-delegatie onder leiding van Khalil al-Hayya, plaatsvervangend hoofd van Hamas, zou maandag het antwoord van de groep op het wapenstilstandsvoorstel geven tijdens een ontmoeting met Egyptische en Qatarese bemiddelaars in Caïro. (ANP, Belga)

  32. Israëlische minister dreigt regering te laten vallen bij afzien van aanval Rafah

    De Israëlische minister van financiën, Bezalel Smotrich, heeft zondag gewaarschuwd dat hij de regering van premier Benjamin Netanyahu ten val zal brengen als een geplande militaire grondaanval op Rafah in het zuiden van de Gazastrook wordt afgeblazen.

    Er wordt momenteel in Egypte gesproken over een nieuw staakt-het-vuren in Gaza en de vrijlating van een deel van de gijzelaars die Hamas nog vasthoudt. Een bestand is volgens Smotrich een “vernederende capitulatie en verleent de nazi’s een overwinning ten koste van honderden heldhaftige soldaten die in de strijd zijn gesneuveld”, schreef hij op sociale media.

    Netanyahu en zijn minister van financiën, Bezalel Smotrich.Beeld AFP

    Mocht Netanyahu het bevel intrekken om Rafah, waar zich volgens Israël nog bataljons van Hamas bevinden, binnen te vallen, dan heeft een regering onder zijn leiding ‘geen bestaansrecht meer’.

    Minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir sloot zich zondag bij Smotrich aan. Op X herplaatste hij een bericht dat hij eerder in januari plaatste: ‘Roekeloos akkoord = ontmanteling van de regering.’ (ANP)

  33. Reuters: Hamas maandag naar Egypte voor gesprek over bestand

    Hamas stuurt maandag een delegatie naar de Egyptische hoofdstad Caïro om te onderhandelen over een staakt-het-vuren in Gaza. Dat heeft een anonieme bron gezegd tegen het persbureau Reuters. Er zal gesproken worden over een voorstel voor een bestand van landen die helpen bemiddelen en de Israëlische reactie daarop.

    Nieuwswebsite Axios meldde op gezag van twee Israëlische bronnen dat in het nieuwste voorstel van Israël staat dat het land bereid is om te praten over het ‘herstel van een duurzame rust’ in Gaza als alle gijzelaars zijn vrijgelaten. Tot nu toe is Israël niet bereid tot een permanent staakt-het-vuren omdat de regering eerst alle doelen wil bereiken, waaronder het einde van Hamas.

    Er wordt al maanden gesproken over een bestand in Gaza. De afgelopen weken leken die onderhandelingen in een impasse beland te zijn. Dit weekend zei de voorzitter van het World Economic Forum (WEF) Børge Brende dat er toch weer wat beweging in lijkt te komen en er ‘enig nieuw momentum’ ontstaat.

    Op een bijeenkomst van het WEF in Saudi-Arabië wordt dit weekend ook over Gaza gesproken. Onder anderen de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken en de Palestijnse president Mahmoud Abbas zijn erbij. Israël is niet aanwezig. (ANP)

    De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Antony Bliken, vloog naar Saoedi-Arabië voor overleg over Gaza.Beeld AFP
  34. Honderden demonstranten roepen in Washington op tot staakt-het-vuren

    Honderden actievoerders hebben zaterdag gedemonstreerd voor het Washington Hilton in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC, waar zaterdagavond het jaarlijkse diner voor Witte Huis-verslaggevers werd gehouden. Het zogeheten Correspondents’ Dinner wordt doorgaans gepresenteerd door een komiek, dit jaar Saturday Night Live-castlid Colin Jost, en heeft naast journalisten ook Hollywoodsterren en politici op de gastenlijst staan.

    De aanwezige demonstranten scandeerden leuzen over de dood van verslaggevers in de Gazastrook en riepen aanwezige journalisten op het evenement te boycotten.

    De Amerikaanse president Joe Biden, een van de aanwezigen bij het diner, ontweek de protesten aan de voorkant door via de achterzijde het pand te betreden. Hij werd daar opgewacht door een kleinere groep demonstranten, die opriepen tot een staakt-het-vuren in Gaza.

    Sinds 2022 wordt het evenement, dat al honderd jaar bestaat, weer jaarlijks gehouden. Voormalig president Donald Trump liet het diner vanaf 2016 ieder jaar aan zich voorbijgaan en daarna werd het Correspondent’ Dinner meermaals afgelast als gevolg van de coronapandemie.

  35. Hezbollah zegt 'drones en raketten' op noorden van Israël te hebben afgevuurd

    Hezbollah heeft vanuit Libanon drie militaire stellingen in het noorden van Israël aangevallen, meldt de door Iran gesteunde militie. Als reden wordt 'vergelding voor vijandelijke aanvallen' aangevoerd.

    Bij Israëlische aanvallen op het zuiden van Libanon zijn, volgens Hezbollah, zaterdag drie doden en een tiental gewonden gevallen. Ook twee Hezbollah-strijders raakten gewond.

    Hezbollah vuurde tientallen raketten af op de militaire luchtmachtbasis van Meron, in het noorden van Israël, klinkt het in een in de nacht van zaterdag op zondag verstuurd persbericht. Eerder meldde de militie al een 'complexe aanval met explosieve drones en geleide raketten op het hoofdkwartier van het militaire commando al-Manara en een troepenverzameling van het 51e bataljon van de Golani-brigade'.

    Sinds de oorlog in de Gazastrook op 7 oktober begon nadat Hamas onaangekondigd Israël binnenviel, is het onrustig aan de Israëlisch-Libanese grens.

  36. Weer aanhoudingen bij pro-Palestijnse acties op universiteiten VS

    Bijna tweehonderd actievoerders zijn zaterdag aangehouden bij nieuwe pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteiten, melden media in de VS. De arrestaties werden gedaan op Northeastern University in Boston, Arizona State University en Indiana University, schrijft The New York Times.

    Demonstranten hadden op het terrein van de onderwijsinstelling in Boston een tentenkamp opgezet. De directie vroeg hen te vertrekken, maar dat weigerden ze. Zaterdag heeft de politie hun tenten afgebroken en 102 activisten aangehouden. In Arizona werd een kampement op de universiteit afgebroken, 69 mensen werden meegenomen. Ook in Indiana greep de politie in. Opgebouwde tenten werden verwijderd en 23 actievoerders zijn aangehouden.

    De landelijke protestgolf begon aan Columbia University in New York, waar vorige week meer dan honderd demonstranten werden opgepakt nadat de universiteitsautoriteiten de politie hadden gebeld. Sindsdien zijn op steeds meer universiteiten in de VS soortgelijke acties gehouden en al meer dan zevenhonderd betogers gearresteerd.

  37. Blinken gaat in Saudi-Arabië praten over bestand in Gaza

    De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gaat maandag en dinsdag in Saudi-Arabië praten met regionale partners over onder meer een wapenstilstand in Gaza en de vrijlating van Israëlische gijzelaars door Hamas. Dat heeft zijn departement zaterdag bekendgemaakt.

    Volgens woordvoerder Matthew Miller komt tevens de recente toename van de humanitaire hulp aan Gaza aan de orde en zal erop worden aangedrongen die gedurende langere tijd in stand te houden.

    "De minister zal zeker ook het belang benadrukken van preventieve maatregelen tegen uitbreiding van het conflict en van pogingen blijvende vrede en veiligheid in de regio te bewerkstelligen. Het pad naar een onafhankelijke Palestijnse staat en veiligheidsgaranties voor Israël maken daarvan deel uit", aldus Miller.

    Een bezoek aan Israël staat niet op het programma van Blinken. Wel gaat de Amerikaanse buitenlandminister naar een speciale bijeenkomst van het World Economic Forum over mondiale samenwerking, klimaatverandering en de energietransitie. (ANP)

  38. Hamas publiceert video van twee Israëlische gijzelaars

    De extremistische Palestijnse beweging Hamas heeft zaterdag een video verspreid van twee Israëlische gijzelaars die door de organisatie zijn ontvoerd naar de Gazastrook bij de aanval op 7 oktober vorig jaar.

    Het zou gaan om Keith Siegal en Omrin Miran.

    Eerder deze week werd al een video verspreid van de 23-jarige Hersh Goldberg-Polin. (Belga)

  39. Honderd pro-Palestijnse demonstranten opgepakt in Boston

    Politie in gevechtstenue is zaterdag in Boston in actie gekomen tegen pro-Palestijnse activisten, die zich op de campus van de Northeastern University bedienden van antisemitische leuzen. Volgens de leiding van de universiteit zijn ongeveer honderd demonstranten gearresteerd.

    "De politie trad op toen betogers over de schreef gingen met heftige antisemitische uitlatingen, waaronder Dood aan de Joden", liet een woordvoerder via het platform X weten.

    De afgelopen tijd zijn er bij tal van Amerikaanse onderwijsinstellingen protestmanifestaties gehouden tegen het optreden van het Israëlische leger in de Gazastrook. Vrijdag werden in Denver zeker veertig studenten opgepakt, een dag eerder in Los Angeles 93. (ANP)

    Pro-Palestijnse demonstranten bij Northeastern University in Boston.Beeld AFP
  40. Turkse buitenlandminister trekt zondag en maandag naar Riyad

    De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan trekt zondag en maandag naar Saoedi-Arabië in het kader van de inspanningen van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking om een staakt-het-vuren in de Gazastrook te bewerkstelligen. Dat is zaterdag vernomen van diplomatieke bronnen.

    De oorlog tussen Israël en de extremistische Palestijnse beweging Hamas in de Gazastrook duurt nu al meer dan een half jaar. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nam op 25 maart een resolutie aan waarin werd opgeroepen tot een "onmiddellijk staakt-het-vuren", maar die is op het terrein voorlopig dode letter gebleven.

    Contactgroep

    Er is een contactgroep opgericht door de Organisatie voor Islamitische Samenwerking en de Arabische Liga met het doel een eind te maken aan het bloedvergieten in Gaza. Binnen die contactgroep zal ook gesproken worden met buitenlandministers van "verscheidene westerse landen", luidt het zonder verdere details.

    Fidan trok onlangs ook naar Qatar, een land dat steeds probeert te bemiddelen tussen Israël en Hamas. (ANP)

  41. Hamas neemt voorstel Israël rond staakt-het-vuren in beraad

    Hamas heeft het laatste Israëlische tegenvoorstel rond een mogelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en de vrijlating van gijzelaars ontvangen en gaat het bestuderen. Dat heeft de militante groepering zaterdag bekendgemaakt.

    "Vandaag ontving de Hamas-beweging het officiële antwoord van de zionistische bezetter op ons voorstel dat op 13 april aan de Egyptische en Qatarese bemiddelaars werd overhandigd", zei een woordvoerder van Hamas in een korte verklaring. "De beweging zal dit voorstel bestuderen, en daarna haar antwoord indienen."

    Op 13 april vroeg Hamas een permanent staakt-het-vuren, wat Israël niet wil aanvaarden. Een delegatie van bemiddelaar Egypte arriveerde vrijdag in Israël in een poging de vastgelopen onderhandelingen nieuw leven in te blazen.

    Israëlische functionarissen zouden die Egyptische collega's hebben verteld dat ze bereid zijn onderhandelingen met Hamas over de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen "een laatste kans" te geven. Mochten de onderhandelingen alsnog mislukken, dan gaan de Israëli's door met hun invasie van Rafah, in het zuiden van Gaza.

    Bij een voorgaande gevechtspauze van een week in november werden 80 Israëlische gijzelaars geruild voor 240 Palestijnse gevangenen. (ANP)

  42. NBC News: Israël bombardeert 'veilige' plekken in Gaza

    Israël voert regelmatig dodelijke bombardementen uit in zones van de Gazastrook die het zelf als veilig heeft aangemerkt. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender NBC News vastgesteld na eigen onderzoek.

    NBC News bericht dat tussen januari en april zeker zeven dodelijke luchtaanvallen plaatsvonden in gebieden van zuidelijk Gaza die het Israëlische leger (IDF) als veilig had bestempeld. Dit deed het IDF onder meer door strooibiljetten te verspreiden in een wijk in de zuidelijke stad Rafah op 18 december. Volgens nabestaanden kwamen vijftien familieleden om het leven bij een luchtaanval op 9 januari. NBC was telkens ter plaatse kort na de luchtaanval.

    Ongeveer een maand later, op 12 februari, trof een aanval het Shaboura-vluchtelingenkamp, dat ook op een IDF-folder als veilige zone was aangegeven. Een ploeg van NBC News filmde tientallen dode lichamen, waaronder enkele vrouwen en kinderen, in de nasleep van het bombardement in Rafah.

    De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant vertelde op een persconferentie afgelopen november dat Al-Mawasi, een kleine strook aan de kust in Khan Younis, niet aangevallen zou worden. Vanaf januari adviseerde het IDF burgers elf keer om daarheen te evacueren. Toch vonden er meerdere luchtaanvallen plaats, zegt NBC. Op 4 januari kwamen er veertien mensen om, onder wie drie kinderen, toen hun tent werd getroffen.

    Israël gaf afgelopen december een interactieve kaart vrij waarop de Gazastrook is opgedeeld in zones die veilig zijn voor burgers en andere waar gevechten zijn met Hamas. Internationale hulporganisaties en inwoners van Gaza noemen die kaart verwarrend en moeilijk leesbaar. Regelmatige storingen met de internetverbinding maken het voor burgers moeilijk om deze te raadplegen. De Israëlische regering en de strijdmacht doen naar eigen zeggen al het mogelijke om burgerdoden te beperken. (ANP)

  43. China gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken Hamas en Fatah

    China wordt gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken tussen de islamitische groep Hamas en zijn seculiere rivaal Fatah. Dat bevestigen vertegenwoordigers van beide groepen en een in Beijing gevestigde diplomaat tegen persbureau Reuters.

    Hamas is de groep wiens strijders op 7 oktober Israëlisch grondgebied aanvielen. Ze doodden ongeveer 1200 mensen en namen 253 mensen gevangen. Fatah is de beweging van Mahmoud Abbas, president van de door het Westen gesteunde Palestijnse Autoriteit, die beperkt zelfbestuur uitoefent op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

    Geschillen

    Sinds Hamasstrijders in 2007 Fatah na een korte oorlog uit Gaza verdreven, zijn de twee Palestijnse facties er niet in geslaagd hun politieke geschillen op te lossen. De in Beijing gevestigde diplomaat zei dat de gesprekken bedoeld zijn om de rivaliserende groepen te helpen zich met elkaar te verzoenen.

    Een delegatie van Fatah zou al naar China zijn vertrokken. Een team van Hamas vliegt vrijdag of zaterdag, aldus Reuters.

    China heeft de laatste tijd zijn diplomatieke invloed in het Midden-Oosten vergroot. Vorig jaar bemiddelde Beijing een vredesovereenkomst tussen de regionale vijanden Saudi-Arabië en Iran. (ANP)

  44. Twee doden na Israëlische bombardementen in Libanon

    Bij een Israëlische droneaanval in Libanon zijn vrijdag volgens Libanese bronnen minstens twee mensen om het leven gekomen. Het Israëlische leger richtte zich op een auto in het oosten van Libanon, meldde staatspersbureau NNA.

    Het Israëlische leger zei dat het een hooggeplaatst lid had gedood van Jamaa Islamiya, een Libanees-islamistische organisatie die aanleunt bij Hamas. De kleine soennitische organisatie maakte enige tijd geleden bekend de strijd van de sjiitische Hezbollah-militie tegen Israël te zullen steunen. De groep bevestigde de dood van twee van haar leden bij een Israëlische aanval.

    Bolwerk

    Het hooggeplaatste lid van de organisatie plande verschillende terroristische aanslagen op Israël, aldus het Israëlische leger. Volgens Libanese veiligheidskringen wordt het gebied rond de plaats van de aanval beschouwd als een bolwerk van de pro-Iraanse Hezbollah.

    Als reactie "op de laffe aanval" vuurde Hezbollah vrijdagavond tientallen Katjoesja-achtige raketten af ​​op Israël, aldus de militie. Volgens Israëlische informatie vlogen ongeveer dertig projectielen vanuit Libanon naar het gebied rond de berg Hermon in het noorden van Israël. Sommige raketten werden onderschept, andere kwamen in open gebieden terecht. Er waren tot nog toe geen gewonden. (Belga)

  45. Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

    Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

    De financiering werd opgeschort nadat Israël begin dit jaar had gezegd dat twaalf medewerkers van de UNRWA in Gaza betrokken waren bij de aanval van 7 oktober van Hamas op Israël. Over een mogelijke hervatting van de hulp zou volgens het demissionaire kabinet pas gesproken worden na het onderzoek van Colonna. Dat verscheen begin deze week. In januari had Nederland al wel zijn jaarlijkse donatie van 19 miljoen euro aan UNRWA overgemaakt.

    "Er waren op dat moment geen additionele bijdragen voorzien aan UNRWA en dat is momenteel nog steeds het geval", aldus de minister. Ze houdt zorgen over de neutraliteit van de organisatie die cruciaal is voor de hulp in Gaza waar een hongersnood dreigt. "Daarom zal het kabinet UNRWA bij toekomstige bijdragen om de crisis te adresseren weer meewegen als potentieel kanaal voor hulp. Mocht dat in de toekomst weer aan de orde zijn dan zal een weging worden gemaakt."

    Aanbevelingen

    Colonna doet vijftig aanbevelingen. Dat gaat onder meer over de neutraliteit van het personeel, vakbonden en het onderwijs(materiaal). UNRWA heeft laten weten ze allemaal over te nemen. De onderzoekers zeggen ook dat Israël geen bewijs heeft geleverd voor de bewering dat vrijwel al het personeel lid zou zijn van terreurorganisaties. Israël heeft het rapport ontoereikend genoemd. In mei verschijnt nog een rapport over de aantijgingen tegen de twaalf medewerkers.

    Schreinemacher heeft zorgen over een aantal aanbevelingen van het rapport-Colonna. Dan gaat het bijvoorbeeld om het advies over de doorlichting van het personeel, onderwijsmateriaal, de onderbezetting bij het ethische bureau en onvoldoende neutraliteitsmedewerkers. "Nederland zal deze implementatie van de aanbevelingen nauwlettend en kritisch volgen", schrijft de minister. Ze vindt ook dat de hulp in Gaza te veel afhankelijk is van UNRWA. (ANP)

  46. Israël geeft gijzelaarsdeal 'laatste kans', anders invasie Rafah

    Israëlische functionarissen zouden hun Egyptische collega's vrijdag hebben verteld dat Israël bereid is onderhandelingen met Hamas over de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen "een laatste kans" te geven. Mocht een deal met Hamas niet snel worden bereikt, dan gaan de Israëli's door met hun invasie van Rafah, in het zuiden van Gaza. Dat meldt het Amerikaanse mediaplatform Axios op basis van twee Israëlische functionarissen.

    "Israël vertelde Egypte dat het serieus bezig is met de voorbereidingen voor de operatie in Rafah en dat het zich niet zal laten vertragen door Hamas", zei een van de functionarissen tegen Axios.

    In de Qatarese hoofdstad Doha onderhandelen Israël en Hamas over een bestand in Gaza. Diplomaten uit Qatar en Egypte bemiddelen daarbij. (ANP)

  47. Dinsdag uitspraak ICJ in genocidezaak Nicaragua tegen Duitsland

    Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag doet dinsdag uitspraak over de beschuldigingen van Nicaragua dat Duitsland de Genocideconventie van 1948 schendt door wapens aan Israël te leveren voor de Gaza-oorlog. ICJ-voorzitter Nawaf Salam zal de uitspraak voorlezen, aldus het hof.

    Nicaragua heeft het ICJ verzocht Duitsland noodmaatregelen op te leggen om Berlijn ervan te weerhouden Israël van wapens en andere hulp te voorzien.

    Sinds de dodelijke aanval van Hamas op 7 oktober heeft het Israëlische leger volgens Palestijnse autoriteiten zeker 34.356 mensen in Gaza gedood, voornamelijk vrouwen en kinderen.

    Netanyahu

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag nogmaals benadrukt dat eventuele uitspraken van het ICJ geen invloed hebben op de acties van Israël. Wel benadrukte hij dat ICJ-uitspraken "een gevaarlijk precedent kunnen scheppen".

    "Onder mijn leiding zal Israël nooit enige poging van het Internationaal Strafhof in Den Haag accepteren om zijn fundamentele recht op zelfverdediging te ondermijnen", zei Netanyahu in een verklaring op Telegram.

    En: "Hoewel beslissingen van de rechtbank in Den Haag geen invloed zullen hebben op de acties van Israël, kunnen ze een gevaarlijk precedent scheppen dat soldaten en publieke figuren bedreigt."

    Israël staat naar verluidt op het punt een grondoffensief te beginnen tegen de stad Rafah, in het zuiden van Gaza. De internationale gemeenschap, inclusief Israëls belangrijkste bondgenoot de Verenigde Staten, heeft het land meermaals opgeroepen dat niet te doen vanwege de grote kans op burgerdoden in de dichtbevolkte stad. (Belga)

  48. VN: In Gaza moet 37 miljoen ton puin worden geruimd

    De Verenigde Naties hebben geschat dat er 37 miljoen ton puin moet worden geruimd in de Gazastrook, waar sinds het begin van de oorlog van Israël tegen Hamas intensieve bombardementen en gevechten plaatsvinden.

    "We hebben geschat dat er 37 miljoen ton puin is, of ongeveer 300 kilo puin per vierkante meter", zegt Pehr Lodhammar, een ambtenaar van UNMAS, het VN-agentschap dat verantwoordelijk is voor het opruimen van mijnen. De Gazastrook was voor de oorlog dichtbevolkt en verstedelijkt.

    Met een honderdtal vrachtwagens zou het veertien jaar duren om alles te ruimen, benadrukte hij tijdens de reguliere persbriefing van de VN in Genève. Hij benadrukte dat er niet-geëxplodeerde munitie tussen het puin ligt, wat de taak nog veel moeilijker maakt.

    Niet ontploft

    Lodhammar schat dat minstens 10 procent van de munitie die tijdens een conflict wordt afgevuurd niet ontploft en dus een blijvende bedreiging vormt voor de mensen en teams die het puin doorzoeken om de lichamen van de slachtoffers te bergen, en voor de arbeiders die het puin moeten ruimen.

    Hij verwees naar een recente bijeenkomst in Amman met het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) en ngo's om te bespreken wat de beste manier is om met dit puin gemengd met explosieven om te gaan. Volgens Lodhammar is 65 procent van de verwoeste gebouwen in Gaza residentieel. (Belga)

  49. Palestijnse baby Sabreen, gered uit baarmoeder van gedode moeder, overleden

    Een prematuur geboren Palestijnse baby, gered uit de baarmoeder kort nadat haar moeder was gedood tijdens een Israëlische luchtaanval, is overleden. Dat maakte haar oom vrijdag bekend. Beelden van de baby in de couveuse gingen de wereld over. 

    De baby, die de naam Sabreen Jouda kreeg, stierf donderdag in een ziekenhuis in Gaza nadat haar gezondheid verslechterde en medische teams haar niet konden redden.

    Lees hier het eerdere artikel van Elsa Poorthuis over onder andere baby Sabreen: De oorlog in Gaza is ‘een oorlog tegen kinderen’

  50. Eén dode in Israël bij nieuwe beschietingen uit Libanon

    Bij nieuwe beschietingen vanuit Libanon is in Israël een arbeider om het leven gekomen. Volgens het Israëlische leger zijn vanuit Libanon antitankraketten afgevuurd op Har Dov, een door Israël bezet gebied op de Golanhoogvlakte.

    De Israëlische luchtmacht heeft in het vlakbij gelegen dorp Shebaa, in het zuiden van Libanon, zelf ook militaire doelwitten van de pro-Iraanse beweging Hezbollah bestookt. Een wapenopslagplaats en een lanceerplatform voor raketten werden geraakt. Ook in de buurt van de steden Kfarchouba en Ain el-Tineh zijn Hezbollah-posities onder vuur genomen, zegt het leger vrijdag.

    Het Libanese persbureau NNA meldt dat bij de Israëlische aanvallen op Shebaa en Kfarchouba twee huizen zijn vernield. Heel wat andere woningen liepen schade op. Er zijn voorlopig geen meldingen over slachtoffers.

    Sinds het begin van de Gaza-oorlog op 7 oktober, vinden in de grensregio tussen Israël en Libanon bijna dagelijks confrontaties plaats tussen het Israëlische leger en Hezbollah. Het geweld heeft tot nu toe het leven gekost aan zowat 280 leden van de sjiitische militie. Er zijn ook verschillende doden gevallen aan Israëlische zijde. (Belga)