RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Spanningen in Midden-Oosten

Explosies gehoord bij militaire basis in Iran, vluchten omgeleid

Het Iraanse leger deelde deze beelden waarop te zien zou zijn hoe de luchtafweer is ingeschakeld. Beeld © Iraans leger

Israël heeft vannacht volgens verschillende Amerikaanse media een aanval uitgevoerd op Iran. Het is onduidelijk wat er precies is gebeurd, maar Iraanse media melden explosies bij een militaire basis in het land. Commerciële vluchten zijn omgeleid en vliegen vanochtend vroeg niet over het westen van Iran.

Iraanse media meldden vanochtend vroeg drie explosies bij een vliegbasis in de stad Isfahan, in het midden van Iran. De oorzaak van de explosies is volgens de berichten van het Iraanse persbureau Fars nog onbekend. 

"Of dit dé tegenaanval van Israël is, weten we nog niet", zegt Midden-Oostencorrespondent Pepijn Nagtzaam. Daarvoor is er nog te weinig informatie. 

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt de ontwikkelingen scherp in de gaten te houden:

Drones of raketten?

De Iraanse regering laat weten dat verschillende drones 'succesvol zijn neergeschoten'. Daar zouden volgens de staatstelevisie de explosies vandaan komen. Het Iraanse leger deelde beelden van de luchtafweer die werd ingeschakeld: 

'Explosies bij vliegbasis Iran', luchtafweer ingeschakeld

00:30
Deze beelden deelde het Iraanse leger.

ABC News meldde vannacht op basis van een bron dat een Israëlische raket een doel in Iran heeft getroffen. Later meldden ook andere buitenlandse media als CBS News, CNN en Reuters dit. 

Toestel vanuit Amsterdam boven Iran

Iran zegt dat 'van een raketaanval nog geen sprake is'. Het luchtruim boven verschillende Iraanse steden is wel gesloten en tot zeker 07.00 uur vertrekken er geen toestellen vanaf de internationale luchthaven van Isfahan. 

Isfahan huisvest nucleaire faciliteiten, die volgens Iraanse bronnen 'volledig veilig' zijn. Ook het Internationaal Atoomenergieagentschap zegt dat er geen schade is aan de nucleaire faciliteiten.

Op het moment dat de explosies klonken, vloog een toestel van Emirates dat vanuit Amsterdam onderweg was naar Dubai over Teheran. Het toestel meed, net als andere vluchten, wel het westen van Iran. Een vlucht van Iran Air naar Teheran wordt omgeleid naar Turkije en luchtvaartmaatschappij flydubai zegt te stoppen met vluchten naar Iran.  

De situatie in het Midden-Oosten staat onder hoogspanning sinds een directe aanval van Iran op Israël afgelopen weekend. Die richtte nauwelijks schade aan omdat vrijwel alle Iraanse drones en raketten werden neergeschoten, maar riep wel de vraag op hoe Israël zou reageren

'Kan makkelijk escaleren'

Als er inderdaad sprake is van een Israëlische aanval, 'weten we niet of het hierbij blijft', zegt Nagtzaam. "Amerika zette Israël onder druk om niet of beperkt te reageren na de aanval van Iran op Israël." 

"Wat we wel weten is dat het een gespannen situatie is, die makkelijk kan escaleren, zeker als we in een patroon komen van vergelding op vergelding op vergelding, van actie en reactie."

Wat
Lees ook:
Wat wilde Iran bereiken? En vier andere vragen over de Iraanse aanval op Israël

Vals alarm in Israël

Enkele uren voor het incident zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken in een interview met CNN nog dat op een eventuele Israëlische tegenaanval 'onmiddellijk en met maximale kracht' gereageerd zal worden. 

Israël zegt tegen persbureau AFP 'geen reactie te hebben' op de incidenten van vannacht. Na de explosies in Iran klonk wel het luchtalarm in het noorden van Israël, maar dat bleek later vals alarm. 

Bekijk ook: zo wist Israël zich te verweren tegen massale aanval Iraniërs

01:22
Met hulp van bondgenoten wist Israël te voorkomen dat Iraanse raketten schade aanrichtten.