RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Midden-Oosten teleurgesteld

Amerikanen stoppen Palestijnse poging om VN-lid te worden

Met een veto hield de Amerikaanse ambassadeur in de VN het voorstel van de Palestijnen tegen. Beeld © ANP / AFP

De Verenigde Staten hebben met hun veto een stokje gestoken voor een voorstel van de Palestijnen om lid van de Verenigde Naties te worden. Landen in het Midden-Oosten zijn teleurgesteld. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas vindt dat de Amerikanen de regio zo 'naar de afgrond brengen'.

De Palestijnse gebieden willen als voorwaardig lid van de Verenigde Naties worden erkend. De staat Palestina wordt door de meeste landen erkend, maar is in VN officieel een waarnemer, geen lidstaat. Ook bijvoorbeeld Vaticaanstad heeft die status. 

VN 'niet de juiste weg'

De Verenigde Staten zijn naar eigen zeggen wel een voorstander van een Palestijnse staat als de veiligheid van Israël gegarandeerd is. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zei alleen 'dat de weg via de Verenigde Naties niet de juiste is'.

De totstandkoming van zo'n staat is volgens de VS niet gebaat bij 'overhaast optreden in New York, zelfs met de beste bedoelingen'. 

Valt
Lees ook:
Valt Israël ook zonder Amerikaanse steun Rafah aan?

De Veiligheidsraad bestaat uit vijftien leden. China, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en de VS zijn permanent lid en kunnen een voorstel met een veto blokkeren. Het is ook de Veiligheidsraad die nieuwe leden voordraagt, dus zonder instemming van deze raad is lidmaatschap niet mogelijk. 

Het is wel mogelijk waarnemer te worden bij de VN buiten de Veiligheidsraad om. In 2012 stemden 138 leden van de Algemene Vergadering er voor dat de staat Palestina die status kreeg.

Vaker veto

De VS hebben sinds 1945 rond de negentig keer een veto uitgesproken in de Veiligheidsraad. Ongeveer de helft daarvan was sinds 1972 om resoluties te blokkeren die nadelig zijn voor Israël. Recent nog keerden de VS zich in de raad drie keer met een veto tegen oproepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook. 

Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse krant: wél Israëlische tanks in buurt van gedode Palestijnse Hind (6)

De Palestijnse Autoriteit heeft net als Hamas woest gereageerd op de Amerikaanse actie. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas noemt het een schending van het internationaal recht en 'een aanmoediging om de genocide tegen onze mensen voort te zetten'.

Buurland Egypte sprak er zijn teleurstelling over uit dat de Veiligheidsraad niet in staat is geweest om 'Palestina volledig lid van de Verenigde Naties' te laten worden.

Rusland
Lees ook:
Rusland voorkomt verlenging VN-missie in Noord-Korea met veto