RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Gaf informatie door aan Russen

Pool aangehouden voor hulp bij voorbereiding aanslag op Zelensky

Zelensky. Beeld © Dpa Picture-Alliance

In Polen is een man aangehouden voor het doorspelen van informatie aan Rusland. Die zou door de Russische diensten 'onder meer' gebruikt worden voor het plannen van een moordaanslag op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, meldt justitie in Polen.

De Poolse verdachte Pawel K. stond in contact met Russen die betrokken zijn bij de oorlog in Oekraïne, meldt de Poolse aanklager. Hij zou bereid geweest zijn om informatie over de luchthaven Rzeszów-Jasionka te verstrekken aan de Russische militaire inlichtingendienst. Dat vliegveld ligt hemelsbreed op enkele tientallen kilometers van de grens met Oekraïne.

Mogelijk acht jaar gevangenisstraf

De Poolse autoriteiten kwamen K. op het spoor dankzij informatie uit Oekraïne. Hij zou gisteren zijn aangehouden. Op de feiten waarvan hij verdacht wordt staat volgens justitie maximaal acht jaar gevangenisstraf.

Zelensky:
Lees ook:
Zelensky: tekort afweerraketten dreigt voor Oekraïne

Volgens Oekraïne zijn er al meerdere pogingen gedaan om Zelensky om te brengen. "Deze zaak onderstreept dat Rusland niet alleen een dreiging blijft voor Oekraïne en de Oekraïners, maar voor de hele vrije wereld. Het misdadige regime in het Kremlin probeert voortdurend de veiligheid van Europa en de wereld te ondermijnen", zegt de Oekraïense hoofdaanklager Andri Kostin op X.

Bekijk ook: Doden bij double tap-aanval Oekraïne, ook hulpverleners slachtoffer

01:15
Bij een droneaanval op Charkiv kwamen begin april vier mensen om. Het ging om een zogeheten double tap-aanval. Daarbij wordt er toegeslagen, gewacht tot de hulpverleners ter plaatse komen en vervolgens weer aangevallen.