India gaat naar de stembus voor Modi 3.0 maar met toenemende kritiek binnen en buiten India

Achtergrond
Vijftien miljoen medewerkers en beveiligers beginnen deze vrijdag aan een democratische monsterklus: de verkiezingen in India. ‘India is de grootste democratie ter wereld en het is een belangrijke strategische partner.’
Jan van Benthem Jan van Benthem
donderdag 18 april 2024 om 18:55 aangepast 20:45
Met 400.000 bussen en andere voertuigen worden de stemcomputers naar alle plaatsen in India gebracht.
Met 400.000 bussen en andere voertuigen worden de stemcomputers naar alle plaatsen in India gebracht. beeld ap / Anupam Nath

New Delhi

Hoe zorg je ervoor dat een kleine 969 miljoen kiezers naar de stembus kunnen? Die vraag kun je alleen stellen in India, qua bevolking inmiddels het grootste land ter wereld en tegelijk met veruit het grootste aantal kiezers. Alles aan de verkiezingen voor de Lok Sabha, het Lagerhuis in India, is van een overtreffende trap. 

Neem het aantal kiezers dat vanaf deze vrijdag voor het eerst zijn stem mag uitbrengen - met achttien miljoen net iets meer dan de hele Nederlandse bevolking. Het totale aantal kiezers in India is even groot als de hele Europese Unie, de Verenigde Staten, Japan en Groot-Brittannië bij elkaar. De sterkste grootmacht ter wereld, de VS, erkende eerder deze week dan ook nadrukkelijk het belang van India...

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
1 mei 2004: een Duitse (rechts) en een Poolse grenswacht openen de grens tussen de landen op de brug in Bad Muskau.

Een reservoir aan goedkope arbeidskrachten: de uitbreiding van de EU heeft Oost én West veranderd

De Europese Unie kreeg er twintig jaar geleden tien lidstaten bij. Hoe heeft de toetreding van die landen de EU veranderd? Over goedkope arbeid, de opkomst van het populisme en de zoektocht naar een nieuw economisch model.

Brand in het ‘Harry Potterkasteel’.

Oekraïne beschuldigt Rusland van inzet clustermunitie bij het bestoken van 'Harry Potterkasteel' in Odesa

Rusland heeft de Oekraïense stad Odesa maandag aangevallen met clustermunitie om zo veel mogelijk slachtoffers te maken, beweert Oekraïne. Bij de aanval op het academiegebouw vielen vijf doden.

Demonstranten in Tel Aviv eisen vrijlating van de gijzelaars, maandag 29 april.

Internationale druk op Hamas om staakt-het-vuren voorstel van Israël te accepteren

Hamas beraadt zich op een nieuw voorstel voor een staakt-het-vuren waarin Israël het aantal vrij te laten gijzelaars omlaag heeft bijgesteld. Westerse landen dringen er bij Hamas op aan het voorstel te accepteren.

Een van de geruchten was dat de rode vaars tijdens Pesach geofferd zou worden.

Brengen rode koeien in Israël de Derde Tempel dichterbij? 'Alles staat in principe klaar'

Het offeren van een 'zuivere rode koe' is volgens sommige Joden en christenen een vereiste voor de bouw van de Derde Tempel. Maar is het een vervulling van een bijbelse profetie of een gevaarlijke provocatie?

De Iraanse studente Kosar Eftekhari, die blind raakte na een aanval door de Revolutionaire Garde in Iran, neemt deel aan een protest in Berlijn tegen het doodvonnis van de Iraanse rapper Toomaj Salehi.

Geslagen, getaserd en gearresteerd - Iran voert de aanvallen op vrouwen zonder hidjab op

Op sociale media stromen de beelden binnen van Iraanse vrouwen en meisjes die op brute wijze worden opgepakt voor het niet (goed) dragen van een hoofddoek..

Een man wacht op klanten terwijl hij klamboes verkoopt langs de weg tijdens Wereldmalariadag in Peshawar, Pakistan

Overwinning op de malariamug: dubbel-geïmpregneerd muskietennet voorkomt duizenden doden

Door muskietennetten dubbel te impregneren, kunnen ze malaria-infecties flink terugdringen. Naar schatting zijn in drie jaar tijd ruim 13 miljoen infecties voorkomen, wat neerkomt op 24.600 minder malariadoden.