Kunstenaar Siwani maakt slavernijmonument Den Haag

Nieuws
Kunstenaar Buhlebezwe Siwani uit Zuid-Afrika mag een monument over de slavenhandel maken. Dat moet op het Lange Voorhout in het centrum van Den Haag worden geplaatst, niet ver van het Binnenhof. Volgens de gemeente moet het monument ‘een plek worden waar mensen naartoe willen gaan en zich getroost voelen door erkenning van het slavernijverleden’.
anp
donderdag 18 april 2024 om 19:14
Afbeelding
beeld anp

Het beeld van Siwani heet Remember Our United Beginning, herdenk ons verenigde begin. Haar ontwerp kreeg de voorkeur boven de plannen van twee andere kunstenaars. De gemeente had de drie schetsen voorgelegd aan bijna zeventig nazaten van mensen die tot slaaf waren gemaakt.

Den Haag had in 2022 excuses aangeboden voor de rol van de stad in kolonialisme en slavernij. De hofstad zat in de tijd van de slavenhandel en de verovering van de koloniën niet in het bestuur van de Vereenigde Oostindische Compagnie of de West-Indische Compagnie. Maar omdat de Staten-Generaal, de stadhouders en later het staatshoofd in Den Haag zetelden, kwamen veel besluiten over de koloniën uit Den Haag.

Een commissie had ook voorgesteld om het monument op het Lange Voorhout neer te zetten. Die straat is niet alleen vlak bij alle regeringscentra en Paleis Noordeinde, maar vormt ook de route van de Glazen Koets op Prinsjesdag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Veel kritiek op duurzaamheid moederbedrijf Knorr en Dove

Aandeelhouders hebben veel kritiek geuit op de duurzaamheidsambities van Unilever, een bedrijf dat zich vaak laat voorstaan op zijn maatschappelijke engagement.

Afbeelding

Abdullah naar VS en Italië om te praten over bestand in Gaza

De Jordaanse koning Abdullah vertrekt naar de Verenigde Staten en later ook Italië om daar verder te praten over een 'onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren' in de Gazastrook. Dat meldt staatspersbureau Petra woensdag.

Afbeelding

Franse minister: nog werk nodig voor wapenstilstand Gazastrook

Er moet nog werk verricht worden om een staakt-het-vuren in de Gazastrook te realiseren. De Franse buitenlandminister Stéphane Séjourné heeft dat verklaard, nadat hij in Caïro van zijn Egyptische ambtgenoot de laatste informatie over de onderhandelingen had gekregen.

Afbeelding

Starbucks hard onderuit op Wall Street na cijfers

Starbucks ging woensdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De koffieketen zag de verkopen in het afgelopen kwartaal voor het eerst sinds de coronacrisis afnemen. Vooral in China liep de omzet hard terug.

Afbeelding

Aantal gevallen van mazelen stijgt tot 74

Het aantal gevallen van mazelen is licht opgelopen. De ziekte is vastgesteld bij 74 mensen. Dat zijn er tien meer dan halverwege april. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat het aantal infecties in de komende weken verder toeneemt.

Afbeelding

J&J wil zaak kankerverwekkend babypoeder voor 11 miljard schikken

Medisch concern Johnson & Johnson (J&J) wil een slepende rechtszaak over een mogelijk kankerverwekkend babypoeder en andere talkproducten schikken voor 11 miljard dollar (10,3 miljard euro). Dat is 2,1 miljard dollar meer dan het bedrijf vorig jaar bood.