Onderzoek: blauwtongvirus mede verspreid door diertransport

Nieuws
Het blauwtongvirus, waaraan afgelopen najaar tienduizenden schapen doodgingen, is waarschijnlijk mede verspreid door het transport van dieren. Daardoor kon het virus zich ver verplaatsen, denken onderzoekers van de universiteit in Wageningen.
anp
donderdag 18 april 2024 om 19:16
Afbeelding
beeld anp

Het virus werd in september ontdekt in de buurgemeenten Wijdemeren (Noord-Holland) en Stichtse Vecht (Utrecht). Het was de eerste keer sinds 2009 dat de ziekte in Nederland was aangetroffen. Daarna verspreidde blauwtong zich snel. Ruim een week na het eerste geval meldde de overheid dat er zo veel besmettingen waren dat maatregelen geen zin meer hadden. Begin oktober waren meer dan duizend veehouderijen getroffen en in november stond de teller op meer dan vijfduizend getroffen bedrijven.

In sommige gevallen kwam het virus van een boerderij uit de directe omgeving. Die besmetting op korte afstand ging waarschijnlijk via besmette knutten, piepkleine steekvliegjes. Maar soms kwam het virus tientallen kilometers verder, en dat wijst op ‘andere transmissieroutes’, zeggen de onderzoekers.

Blauwtong is een ziekte die vooral schapen treft, maar ook geiten, runderen, herten en sommige dierentuindieren kunnen een besmetting oplopen. Het virus veroorzaakt onder meer een blauwe tong, hoge koorts en zwellingen bij vee. Daardoor kunnen ze sterven. Het virus is niet besmettelijk voor mensen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Halsema: maatregelen Nationale Herdenking niet in strijd met wet

De extra maatregelen die in Amsterdam gelden tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei zijn niet in strijd met de wet. Dat zegt burgemeester Femke Halsema in een bericht op LinkedIn.

Afbeelding

Schiphol weerspreekt versoepelde voorwaarden natuurvergunning

De voorwaarden om een natuurvergunning te krijgen, waren voor Schiphol hetzelfde als voor andere bedrijven. Dat zegt de luchthaven na mediaberichten van eerder deze week, waarin werd gesteld dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) de regels had afgezwakt.

Afbeelding

Dodental van overstromingen in Kenia loopt op, toeristen gestrand

De grote overstromingen in Kenia hebben inmiddels zeker 181 mensen het leven gekost. Huizen, wegen en bruggen zijn ingestort en groepen toeristen zitten vast door de zware regenval in het Oost-Afrikaanse land.

Afbeelding

Vakbonden stellen Staat ultimatum om uitblijven zwaarwerkregeling

Vakbonden FNV, CNV en VCP hebben woensdag - op de Dag van de Arbeid - een ultimatum gesteld aan de Staat. De bonden willen dat de Staat meer doet om tot een permanente regeling te komen voor mensen met zware beroepen die eerder met pensioen willen.

Afbeelding

NVJ wil dat inspectie erkent dat PowNed-docu geen commercial is

Journalistenvakbond NVJ wil dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toegeeft dat journalistieke documentaires geen reclamespotjes zijn.

Afbeelding

Stemming dreigt in parlement VS over afzetting voorzitter Johnson

De Amerikaanse Republikeinse afgevaardigde Marjorie Taylor Greene heeft een motie aangekondigd om de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden af te zetten. Ze zei dat haar partijgenoot Mike Johnson herhaaldelijk heeft laten zien dat hij ongeschikt is voor de topfunctie.