RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Washington Post

Amerikaanse krant: wél Israëlische tanks in buurt van gedode Palestijnse Hind (6)

Hind Rajab werd sinds 29 januari vermist. 12 dagen later werd ze dood gevonden in Gaza-Stad. Beeld © Editorial / AFP

Nieuw onderzoek van The Washington Post toont aan dat er wel degelijk Israëlische tanks in de buurt aanwezig waren van de gedode Hind Rajab (6) en haar familie. Hind werd in januari gedood in Gaza-Stad. Israël ontkende dat haar strijdtroepen daar iets mee te maken hadden en niet in de buurt aanwezig waren. Het onderzoek van de krant in samenwerking met experts laat nu zien dat dat niet klopt.

"Ik ben zo bang, kom alsjeblieft." Opnames van het telefoongesprek van het zesjarige meisje met de hulpdiensten werden verspreid nadat ze vermist was en werden online massaal gedeeld. Dagenlang vroegen haar familie en anderen zich af wat er met haar was gebeurd, totdat familieleden het meisje en haar naasten dood terugvonden in de auto waarin ze waren vertrokken. 50 meter verderop werden ook een verwoeste ambulance en dode hulpverleners van de Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) gevonden, die onderweg waren naar het meisje. 

"In het laatste contact dat we met hen hadden, vertelden de ambulancemedewerkers dat er een laserstraal op hen werd gericht. Daarna hoorden we schoten en een explosie", vertelde een woordvoerder van de hulporganisatie. Hierna verloor de organisatie het contact met hun medewerkers en met Hind.

Een deel van de opnames met Hind is hieronder te horen:

Palestijnse Hind (6) smeekt reddingswerkers om hulp

00:14
Hind belde urenlang met de hulpverleners.

Israël zei na de vondst van de lichamen van Hind en haar familie dat haar troepen niet in de buurt waren van de locatie waar Hind werd gedood. Het onderzoek van The Washington Post, uitgevoerd met militaire experts en deskundigen op het vlak van satellietbeelden, geluidsopnames en munitie, laat zien dat dit niet klopt. Op satellietbeelden is zichtbaar dat er wel degelijk verschillende tanks van het leger in de buurt waren. 

Ook werden de klanken van de geweerschoten die hoorbaar waren in het gesprek met Hind geanalyseerd. Die zouden volgens experts die de Amerikaanse krant sprak overeenkomen met de munitie die Israël gebruikt. 

'Ik
Lees ook:
'Ik ben zo bang, help': Palestijns meisje na 12 dagen dood gevonden in Gaza-Stad

Ook het voertuig van de Palestijnse hulpdiensten lijkt volgens het onderzoek door Israëlische munitie onder vuur te zijn genomen. De experts die meewerkten aan het onderzoek beweren dat de schade van de ambulance overeenkomt met schade die een Israëlische tank kan veroorzaken, al kunnen ze daar geen volledige zekerheid over geven.

Het Israëlische leger blijft ontkennen dat hun tanks in het gebied aanwezig waren. Zij wil verder geen commentaar geven op het onderzoek van The Washington Post.

Palestijnse
Lees ook:
Palestijnse fotograaf wint World Press Photo voor beeld uit Gaza

De Verenigde Staten hebben wel op het onderzoek gereageerd. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de VS Israël om meer informatie gaat vragen en laat weten een uitgebreid onderzoek naar het incident te willen.

"Het is een onuitsprekelijke tragedie die nooit had moeten gebeuren", zo zegt hij. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update