Direct naar artikelinhoud
Kat-en-muisspel

De Koude Oorlog herleeft: Duitsland pakt twee Russen op die mogelijk spioneerden

Politiewagens verlaten het federale gerechtsbouw in Karlsruhe, waar twee vermoedelijke Russische spionnen zijn voorgeleid voor de rechter.Beeld ANP / EPA

De aanhouding van twee Russen in Duitsland is typisch voor het kat-en-muisspel dat Russische en westerse inlichtingendiensten spelen.

De Duitse autoriteiten hebben in het stadje Bayreuth in de zuidelijke deelstaat Beieren twee Russen opgepakt. De twee, die zowel de Duitse als de Russische nationaliteit hebben, worden verdacht van het bespioneren van Amerikaanse legerbases in Duitsland. Ook zouden ze plannen hebben gesmeed voor sabotageacties om de Duitse militaire steun voor Oekraïne te ondermijnen.

“Het is een bijzonder ernstig geval van vermoedelijke spionageactiviteiten door het misdadige regime van Poetin”, verklaarde de Duitse binnenlandminister Nancy Faeser. Haar buitenlandcollega Annalena Baerbock riep de Russische ambassadeur in Berlijn op het matje.

‘Rusland heeft ons land in het vizier’

De Duitse justitie maakte de aanhoudingen, die woensdag plaatsvonden, donderdag bekend. Volgens weekblad Der Spiegel bespioneerden de twee onder meer een Amerikaanse basis bij de Beierse plaats Grafenwöhr. Daar traint het Amerikaanse leger Oekraïense troepen om met Abrams-tanks om te gaan.

Hoofdverdachte Dieter S. onderhield volgens de aanklagers sinds oktober contact met iemand van de Russische militaire inlichtingendienst GROe, met wie hij overlegde over de sabotageacties. Hij zou foto’s en video’s hebben gemaakt van mogelijke doelen, waaronder militaire transporten, en zou bereid zijn geweest explosieven te gebruiken en brand te stichten. Vanaf zeker eind maart zou hij hulp hebben gekregen van medeverdachte Johannes S.

De Duitse autoriteiten doorzochten woensdag de woningen en werkplekken van de twee vermoedelijke spionnen. Hoofdverdachte Dieter S. kwam bij hen in beeld omdat hij van 2014 tot 2016 lid zou zijn geweest van een militie in de door pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne uitgeroepen ‘Volksrepubliek Donetsk’.

Belangrijk doelwit

“We weten dat het Russische machtsapparaat ook ons land in het vizier heeft”, schreef de Duitse minister van justitie Marco Buschmann donderdag op X. “We moeten op die dreiging weerbaar en vastbesloten reageren.”

Twitter bericht wordt geladen...

Duitsland is na de Verenigde Staten de grootste leverancier van wapens aan Oekraïne en is een belangrijk doelwit voor Russische geheime diensten. Zo veroorzaakte Moskou laatst ophef in Duitsland met de publicatie van een afgeluisterd overleg van hoge Luftwaffe-officieren.

En vorige maand werd een andere Duitse officier aangeklaagd voor spionage. Deze Thomas H., die sinds augustus vastzit, werkte op een afdeling die materieel aanschaft en zou hebben geprobeerd informatie door te spelen aan de Russen.

Stelen van geheimen

De spionageaffaires illustreren de terugkeer van het steekspel tussen Russische en westerse veiligheidsdiensten dat typisch was voor de Koude Oorlog. Na de grootscheepse Russische inval begin 2022 in Oekraïne zetten Europese landen rond de 600 Russische diplomaten uit. Van zo’n 400 werd vermoed dat ze in werkelijkheid inlichtingenmensen waren. Ook werden verscheidene ‘illegalen’, agenten zonder diplomatieke dekmantel, ontmaskerd.

Deze maatregelen verstoorden de Russische spionagenetwerken in Europa. Maar de belangrijkste Russische diensten, de algemene FSB, de militaire GROe en de buitenlandse inlichtingendienst SVR, lijken zich te hebben herpakt. En hun doelen blijven hetzelfde. Naast het stelen van geheimen willen de Russische spionnen vooral de steun voor Oekraïne ondermijnen en verdeeldheid zaaien binnen de Navo.

Westerse diensten hebben de indruk dat de Russen, omdat ze in Europa over minder getrainde agenten beschikken dan vroeger, meer risico nemen. Ook zouden ze vaker gebruikmaken van mensen met andere nationaliteiten en allerlei freelancers.

Ook Polen pakt een spion op

In Polen is een man aangehouden voor het doorspelen van informatie aan Rusland, die ‘onder meer’ zou zijn bedoeld voor het plannen van een moordaanslag op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat meldt justitie in Polen. Pawel K. zou woensdag zijn aangehouden. De Poolse autoriteiten kwamen hem op het spoor dankzij informatie uit Oekraïne. Hij riskeert acht jaar gevangenschap. (ANP)

Lees ook:

Duitse defensie doet afluisteraffaire af als een Russische ‘aanval met desinformatie’

Het aftappen van een online-overleg van Duitse officieren was voor de Russen een buitenkansje. Maar minister Pistorius neemt zijn luchtmachtchef in bescherming: ‘Ik ga niet een van mijn beste officieren opofferen vanwege spelletjes van Poetin.’