Biotechnoloog Pharming hard omlaag op beurs na uitgifte obligaties

Nieuws
Biotechnoloog Pharming was donderdag een grote verliezer op de beurs in Amsterdam. De onderneming plaatste voor 100 miljoen euro aan obligaties die kunnen worden omgezet in aandelen. Voor beleggers betekent dit toekomstige winstverwatering, daarom werd het aandeel bijna 10 procent lager gezet. Verder waren chipbedrijven net als een dag eerder uit de gratie, terwijl de belangrijkste beursgraadmeters vlak tot licht hoger de handel uitgingen.
anp
donderdag 18 april 2024 om 18:02 aangepast 18:32
Afbeelding
beeld anp

De nieuwe lening bij Pharming moet de uitstaande obligatielening van 125 miljoen euro vervangen. Topman Sijmen de Vries sprak in een verklaring van een "positieve stap". Het feit dat de uitgifte van de obligaties succesvol is verlopen laat volgens hem zien dat de onderneming "ferme steun van investeerders" geniet.

In de lijst met hoofdfondsen aan het Damrak stonden chipbedrijven ASMI en Besi onderaan, met minnen van ruim 6 en bijna 3 procent. Zwaargewicht ASML leverde ruim 1 procent in. De chipmachinemaker ging een dag eerder al hard onderuit na een teleurstellend kwartaalbericht. ASML trok toen ook de andere chip-aandelen mee in het rood.

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway toonde wel herstel en won bijna 6 procent. De onderneming, in Nederland vooral bekend van Thuisbezorgd.nl, leverde woensdag nog ruim 4 procent in na slecht ontvangen resultaten. Het bedrijf heeft in het eerste kwartaal minder bestellingen verwerkt dan een jaar eerder. Sligro, dat donderdag de boeken opende, won verder ruim 1 procent. Het groothandelsbedrijf zag de omzet in het eerste kwartaal licht stijgen.

De AEX-index sloot vlak op 865,36 punten. De hoofdindex verloor een dag eerder 1,1 procent. Voor de Iraanse aanval op Israël van afgelopen weekeinde bereikte de AEX nog een hoogtepunt van zo'n 894 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 926,60 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,5 procent.

In Londen profiteerde easyJet (plus 2,2 procent) van een sterk handelsbericht. De luchtvaartmaatschappij ziet de vraag naar zijn vliegreizen en vakanties nog altijd toenemen. Die trend leidt naar verwachting tot een omzetstijging van 22 procent over de afgelopen zes maanden van het gebroken boekjaar. EasyJet, dat ook vakanties aanbiedt, ziet het aantal boekingen voor deze zomer daarnaast sterker stijgen dan in 2023.

De euro was 1,0660 dollar waard, tegen 1,0644 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent in prijs tot 82,75 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 87,12 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aandeelhouders eens over beloning topman Unilever

Aandeelhouders van Unilever hebben ingestemd met een nieuw beloningsbeleid waardoor topman Hein Schumacher maximaal 17,6 miljoen euro kan verdienen. Vorig jaar verzetten aandeelhouders zich nog tegen een in hun ogen slecht onderbouwd beloningsvoorstel voor de Nederlander.

Afbeelding

300 aanhoudingen bij pro-Palestijns protest op universiteit VS

Bij een pro-Palestijns protest op de Amerikaanse Columbia University zijn dinsdagavond ongeveer driehonderd mensen gearresteerd. Honderden agenten gingen de universiteitsgebouwen in het hart van New York binnen om een einde te maken aan een bezetting.

Afbeelding

Halsema: maatregelen Nationale Herdenking niet in strijd met wet

De extra maatregelen die in Amsterdam gelden tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei zijn niet in strijd met de wet. Dat zegt burgemeester Femke Halsema in een bericht op LinkedIn.

Afbeelding

Schiphol weerspreekt versoepelde voorwaarden natuurvergunning

De voorwaarden om een natuurvergunning te krijgen, waren voor Schiphol hetzelfde als voor andere bedrijven. Dat zegt de luchthaven na mediaberichten van eerder deze week, waarin werd gesteld dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) de regels had afgezwakt.

Afbeelding

Dodental van overstromingen in Kenia loopt op, toeristen gestrand

De grote overstromingen in Kenia hebben inmiddels zeker 181 mensen het leven gekost. Huizen, wegen en bruggen zijn ingestort en groepen toeristen zitten vast door de zware regenval in het Oost-Afrikaanse land.

Afbeelding

Vakbonden stellen Staat ultimatum om uitblijven zwaarwerkregeling

Vakbonden FNV, CNV en VCP hebben woensdag - op de Dag van de Arbeid - een ultimatum gesteld aan de Staat. De bonden willen dat de Staat meer doet om tot een permanente regeling te komen voor mensen met zware beroepen die eerder met pensioen willen.