RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Bolt move

Gedupeerden slepen Spoorloos voor de rechter

Derk Bolt Beeld © ANP

Woensdagavond werd bekend dat Derk Bolt (68) moet stoppen als presentator van 'Spoorloos'. Ondanks dat hij niet langer het gezicht van het programma zal zijn, is de ophef rondom de welbekende televisieshow - dat vier mensen via een zogeheten 'fixer' aan de verkeerde biologische ouders koppelde - nog niet afgesloten. Na meerdere pogingen om te schikken, stappen de gedupeerden nu naar de rechter. Hun advocaten laten aan RTL Boulevard weten dat ze Derk als getuige willen horen in de rechtbank.

"Of dit aanstaande juridische traject reden is geweest voor het vertrek van Derk Bolt, is cliënten niet bekend"

Twee jaar geleden wist misdaadjournalist Kees van der Spek te ontrafelen dat de deelnemers van Spoorloos in Colombia aan de verkeerde biologische ouders zijn gekoppeld. De frauduleuze Colombiaanse tussenpersoon die verantwoordelijk zou zijn voor de mismatches zou hebben meegewerkt aan zestien zaken, vertelde Kees toen. 

Sindsdien ligt het programma onder vuur. Ook eisen de gedupeerden een schadevergoeding. Het vertrek van Derk is volgens hen dan ook behoorlijk 'opvallend', laten advocaten Annemiek van Spanje en Royce de Vries, die de gedupeerden bijstaan, weten. 'Een maand geleden is KRO-NCRV kenbaar gemaakt dat de rechtbank verzocht zal worden om een voorlopig getuigenverhoor te houden, waarin cliënten onder andere Derk Bolt als getuige willen horen. Of dit aanstaande juridische traject reden is geweest voor het vertrek van Derk Bolt, is cliënten niet bekend', laten ze schriftelijk aan RTL Boulevard weten.

Derk
Lees ook:
Derk Bolt moet na dertig jaar stoppen met Spoorloos: 'Spijtig'

De advocaten zeggen dat 'het boek Spoorloos niet gesloten' is voor de cliënten. 'Niet alleen omdat zij nog steeds moeten leven met de gevolgen van de mismatches, maar ook omdat zij met KRO-NCRV niet tot een passende oplossing zijn gekomen.'

De KRO-NCRV laat merken niet blij te zijn. In een reactie aan RTL Boulevard schrijven ze: 'Het besluit om na 30 jaar afscheid te nemen van Derk als presentator van Spoorloos heeft een totaal andere reden dan De Vries en Van Spanje doen voorkomen. We zijn al sinds mei vorig jaar in gesprek met Derk, dus niet recent zoals door hen wordt geïnsinueerd. Wij zijn Derk dankbaar voor zijn jarenlange betrokkenheid bij Spoorloos, hij is samen met het team altijd een enorme kracht geweest. De speculatieve verdachtmakingen die door De Vries en Van Spanje worden geuit zijn niet alleen onjuist, maar werpen wij ook verre van ons. Wij vinden het jammer dat zij op deze manier weer de media zoeken.'

De advocaten laten op hun beurt weten verbolgen te zijn over de reactie van de omroep: "Wij vertegenwoordigen als kantoor de belangen van de gedupeerden van het programma Spoorloos en zijn als zodanig gevraagd naar de mening van onze cliënten over het vertrek van Derk Bolt. Deze reactie van KRO-NCRV is volgens cliënten alleszeggend en illustratief voor de bejegening die zij vanaf het begin hebben ervaren."

Derk
Lees ook:
Derk Bolt bedankt tv-kijkers voor hun steun

Over zijn vertrek liet Derk maandagavond weten: "Na dertig jaar als presentator stopt het hier voor mij, spijtig genoeg." Hij gaat zich de komende tijd richten op andere programma's die op zijn pad komen. Hij wil iedereen die heeft bijgedragen aan Spoorloos bedanken: "Veel dank aan de deelnemers aan Spoorloos die bereid waren hun vragen en persoonlijke verhalen te delen en ook dank aan al die miljoenen kijkers voor alle support door de jaren heen. Ik zal ze missen."

Derk Bolt was niet bereikbaar voor commentaar.

‘Gedupeerden Spoorloos moesten conclusie onderzoeksrapport online lezen’

05:05