Burgemeester Eindhoven moet uitleg geven aan privacywaakhond

Nieuws
De gemeente Eindhoven heeft nog niet genoeg gedaan om haar privacyproblemen op te lossen, vindt de toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Die wil daarom dat burgemeester Jeroen Dijsselbloem uitleg geeft. Hij moet in april, mei of juni langskomen op het kantoor van de waakhond in Den Haag.
anp
donderdag 18 april 2024 om 16:28 aangepast 17:02
Afbeelding
beeld anp

De Autoriteit Persoonsgegevens had in maart vorig jaar al aangekondigd dat Eindhoven strenger zou worden gecontroleerd. Datalekken werden niet gemeld of niet op tijd gemeld, persoonsgegevens van burgers werden te lang bewaard en bij projecten keek de gemeente niet goed naar privacyrisico's.

Vanwege de kritiek heeft Eindhoven plannen gemaakt om de aanpak te verbeteren, maar de Autoriteit Persoonsgegevens is daar nog niet tevreden over. Zo is het volgens de toezichthouder "nog onvoldoende duidelijk hoe en wanneer het college de benodigde verbeteringen denkt te kunnen hebben doorgevoerd". Ook duurt het in elk geval nog tot volgend jaar voordat het bewaren van gegevens van mensen wordt beperkt.

Eindhoven krijgt tot 1 juli de tijd om de plannen aan te scherpen, anders volgen mogelijk "andere handhavingsmiddelen". Welke dit zijn, meldt de AP niet.

De Autoriteit Persoonsgegevens reageert op het verbeterplan dat Eindhoven eind december had ingeleverd. De toezichthouder zegt te beseffen dat de situatie in de vier maanden erna misschien is veranderd. Daar wijst ook Eindhoven op. "De afgelopen periode zijn stappen gezet in de uitvoering van het Verbeterplan. Uiteraard zullen we dit toelichten in het gesprek waarvoor de AP ons heeft uitgenodigd", stelt de Brabantse gemeente.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aantal gevallen van mazelen stijgt tot 74

Het aantal gevallen van mazelen is licht opgelopen. De ziekte is vastgesteld bij 74 mensen. Dat zijn er tien meer dan halverwege april. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat het aantal infecties in de komende weken verder toeneemt.

Afbeelding

J&J wil zaak kankerverwekkend babypoeder voor 11 miljard schikken

Medisch concern Johnson & Johnson (J&J) wil een slepende rechtszaak over een mogelijk kankerverwekkend babypoeder en andere talkproducten schikken voor 11 miljard dollar (10,3 miljard euro). Dat is 2,1 miljard dollar meer dan het bedrijf vorig jaar bood.

Afbeelding

Hoogeveen krijgt eerste nieuwbouw met verwarming op waterstof

Netbeheerder RENDO mag waterstof gebruiken om nieuwbouwwoningen in Hoogeveen (Drenthe) te verwarmen, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Afbeelding

Hamas reageert 'snel' op voorstel over staakt-het-vuren in Gaza

Hamas reageert 'binnen een zeer korte periode' op het jongste voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Een hoge functionaris van de Palestijnse groepering heeft dit woensdag verklaard, zonder te specificeren wanneer de reactie precies komt.

Afbeelding

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

Afbeelding

Britse toezichthouder onderzoekt OnlyFans om leeftijdsverificatie

De Britse mediatoezichthouder Ofcom is een onderzoek gestart naar het erotische onlineplatform OnlyFans. De waakhond vraagt zich af of OnlyFans genoeg doet om te voorkomen dat kinderen toegang krijgen tot pornografisch materiaal op het platform.