Terug naar de krant

OM eist ruim zes jaar cel tegen IS-vrouw Amina E.

Leeslijst Nieuws
Openbaar Ministerie Amina E. en haar zus Amal E. zouden bij een vrouwenbrigade van Islamitische Staat hebben gezeten die erop toezag dat de regels van de sharia werden nageleefd.
Leeslijst

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag een celstraf van zes jaar en vier maanden geëist tegen Amina E. Dat meldt persbureau ANP. De 25-jarige vrouw uit Alkmaar wordt verdacht van lidmaatschap van Islamitische Staat in Syrië en betrokkenheid bij de voorbereiding van terroristische misdrijven.

Lees ook Terwijl IS haar zoon had, moest ‘Getuige Z’ voor de zoon van Hasna A. zorgen
Het Koerdisch-Syrische kamp al-Hoj. Hier zaten ook de twaalf Nederlandse IS-vrouwen jarenlang zonder proces vast.

De destijds 16-jarige E. zou in 2014 samen met haar familie naar Syrië zijn afgereisd. Zij en haar oudere zus Amal E. maken deel uit van de groep van twaalf vrouwen die in 2022 door Nederland zijn teruggehaald uit een detentiekamp in Syrië. Tegen Amal E. werd begin deze maand een straf geëist van vijf jaar en vier maanden.

Het OM verdenkt de zussen van deelname aan IS van augustus 2014 tot en met 1 november 2022. De twee zouden bij een vrouwenbrigade hebben gezeten die erop toezag dat de regels van de sharia werden nageleefd. Amina zou onder meer wapentraining hebben gevolgd en gegeven en IS-propaganda hebben verspreid.

‘Onschuldig’

Amina E. ontkent zelf een actieve rol te hebben gehad bij IS. Wel erkent ze in het gebied van de terroristische organisatie te hebben gewoond en „uitgehuwelijkt” te zijn geweest aan twee IS-strijders. Het OM bracht daar tegenin dat nergens in het strafdossier blijkt dat E. in IS-gebied wilde zijn. Volgens E. was ze niet in de gelegenheid om dat aan te geven. „Hoe kan je in zo’n gecontroleerde omgeving zeggen dat je iets niet wilt? Je kan mensen daar niet vertellen wat je echt vindt.”

Volgens het OM blijkt uit chats en berichten op sociale media dat E. wel degelijk achter het gedachtegoed van IS stond. E. beweerde dat zij die berichten niet zelf heeft geschreven.

Lees ook Post van IS-vrouwen op de Zwolse terrorismevleugel
De Penitentiaire Inrichting Zwolle waar de afgeschermde terroristenafdeling is gehuisvest.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in