Veiligheidsraad stemt over VN-lidmaatschap Palestijnen

Nieuws
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt volgens diplomaten donderdagavond al over een Palestijns verzoek om als volwaardige VN-lidstaat erkend te worden. De stemming wordt verwacht om 17.00 uur in New York, 23.00 uur Nederlandse tijd.
anp
donderdag 18 april 2024 om 16:03
Afbeelding
beeld anp

De Palestijnen gelden sinds 2012 als waarnemers bij de Verenigde Naties. Ze lobbyen al jaren voor een volwaardig lidmaatschap. Dat zou neerkomen op erkenning van een Palestijnse staat.

Zo’n stap moet eerst worden goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad. Daar kunnen de Verenigde Staten, een bondgenoot van Israël, een veto uitspreken. De Algemene Vergadering van de VN moet ook instemmen.

Israël is fel tegen zo’n stap en de VS hebben zich terughoudend opgesteld. De Amerikaanse regering vindt dat zoiets niet eenzijdig bij de VN geregeld kan worden, maar de uitkomst moet zijn van een vredesproces waar ook Israël bij is betrokken.

Aanvankelijk werd ervan uitgegaan dat de stemming vrijdag zou zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Veel kritiek op duurzaamheid moederbedrijf Knorr en Dove

Aandeelhouders hebben veel kritiek geuit op de duurzaamheidsambities van Unilever, een bedrijf dat zich vaak laat voorstaan op zijn maatschappelijke engagement.

Afbeelding

Abdullah naar VS en Italië om te praten over bestand in Gaza

De Jordaanse koning Abdullah vertrekt naar de Verenigde Staten en later ook Italië om daar verder te praten over een 'onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren' in de Gazastrook. Dat meldt staatspersbureau Petra woensdag.

Afbeelding

Franse minister: nog werk nodig voor wapenstilstand Gazastrook

Er moet nog werk verricht worden om een staakt-het-vuren in de Gazastrook te realiseren. De Franse buitenlandminister Stéphane Séjourné heeft dat verklaard, nadat hij in Caïro van zijn Egyptische ambtgenoot de laatste informatie over de onderhandelingen had gekregen.

Afbeelding

Starbucks hard onderuit op Wall Street na cijfers

Starbucks ging woensdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De koffieketen zag de verkopen in het afgelopen kwartaal voor het eerst sinds de coronacrisis afnemen. Vooral in China liep de omzet hard terug.

Afbeelding

Aantal gevallen van mazelen stijgt tot 74

Het aantal gevallen van mazelen is licht opgelopen. De ziekte is vastgesteld bij 74 mensen. Dat zijn er tien meer dan halverwege april. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat het aantal infecties in de komende weken verder toeneemt.

Afbeelding

J&J wil zaak kankerverwekkend babypoeder voor 11 miljard schikken

Medisch concern Johnson & Johnson (J&J) wil een slepende rechtszaak over een mogelijk kankerverwekkend babypoeder en andere talkproducten schikken voor 11 miljard dollar (10,3 miljard euro). Dat is 2,1 miljard dollar meer dan het bedrijf vorig jaar bood.