RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Heftig

Jovi uit Van de wereld overleed op 17-jarige leeftijd door vervuilde xtc: 'Ouders moeten hun kinderen niet wegbrengen'

Jessie in Van de wereld Beeld © NPO / screenshot Van de wereld 17 april 2024

Jovi, die woensdagavond centraal stond in de uitzending van BNNVARA-programma 'Van de wereld', kwam ter wereld met een erfelijke taaislijmziekte. Hierdoor dachten artsen dat hij zijn twintigste verjaardag niet zou halen. Wonder boven wonder kwam er een medicijn dat zijn levensverwachting kon verlengen. Maar uiteindelijk kwam Jovi alsnog veel te jong te overlijden.

"Ik denk dat hij wilde bewijzen dat hij een grote jongen was"

Als baby kreeg Jovi de diagnose taaislijmziekte en volgens die diagnose zou hij niet ouder dan twintig jaar worden. Vlak voor zijn dood kwam er echter een medicijn dat het leven van patiënten met taaislijmziekte kon verlengen. Dat gaf zijn familie veel rust.

Jovi was altijd een levenslustige jongen die overal het positieve van inzag. Vrienden omschrijven hem dan ook als een spontane en gezellige jongen met droge humor. Na de middelbare school ging hij werken en leren tegelijk en besloot hij het huis uit te gaan. "Ik denk dat hij wilde bewijzen dat hij een grote jongen was", vertelt zijn vader. Jovi ging in de stad wonen en kwam daar in een andere wereld terecht.

BNNVARA
Lees ook:
BNNVARA komt met docuserie over jongeren die zijn overleden door alcohol of drugs

Jovi was een echt feestbeest en had overal vrienden zitten: "Een mengelmoes van vrienden", in de woorden van zijn zus. Door die vrienden kwam hij ook in aanraking met drugs. Hij wilde graag het één en ander proberen. "Dat is leuk", deelde Jovi destijds met zijn zus.

Op een gegeven moment ging hij met vrienden naar België en ondanks dat hij zelf eigenlijk 'geen zin' had om iets te gebruiken, deed hij het toch. Daar ging het mis. Jovi nam vermoedelijk een 'vervuilde' xtc-pil, waarop zijn lichaam heel slecht reageerde. Zijn ouders sprongen direct in de auto, maar nog voordat zij in het ziekenhuis aankwamen, had Jovi al twee hartstilstanden gehad.

Tijme
Lees ook:
Tijme geeft nummer voor overleden vriendin 'andere lading' in De Piano

Al snel zagen de artsen in dat ze niks meer voor Jovi konden betekenen en staakten ze de behandeling. "Dan zak je wel tien verdiepingen naar beneden", aldus vader Marco. De familie kon nog afscheid van hem nemen, al was Jovi niet bij kennis. "Het was echt heel zwaar. Ik zei: 'Word alsjeblieft wakker'. Ik kon het nog niet geloven", zegt Jessie in tranen.

"Ouders moeten hun kinderen niet wegbrengen. Dat is niet de bedoeling. Dat moet andersom", zegt zijn vader. Het is inmiddels acht jaar geleden dat Jovi overleed, maar zijn familie en vrienden dragen hem nog steeds elke dag bij zich.  

Italiaanse
Lees ook:
Italiaanse modeontwerper Roberto Cavalli overleden

Ook zijn vrienden zullen altijd aan Jovi blijven denken en willen hem zoveel mogelijk in leven te houden. "Jovi heeft wel overal zijn voetsporen achtergelaten. Op een positieve manier." De enige rust die zijn ouders kunnen vinden, is dat ze weten dat Jovi in zijn korte leven heel erg heeft genoten.

Van de wereld zie je elke woensdag om 21:30 bij NPO 3. Heb je de aflevering gemist? Bekijk de aflevering hier.

Bron: RTL Boulevard