Terug naar de krant

Rechter oordeelt: voorlopig streep door boorplatform Noordzee

Leeslijst Nieuws
Gasboring Noordzee In de plannen is niet genoeg rekening gehouden met onderwatergeluiden die beschermde zoogdieren schaden. Ook de stikstofdepositie is volgens de rechter niet op de juiste manier gecompenseerd.
Leeslijst

Het bedrijf ONE-Dyas mag niet beginnen met de bouw van een boorplatform voor gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog. Dat oordeelde de rechtbank in Den Haag donderdag. Volgens de rechter komt bij de bouw van het platform dusdanig veel onderwatergeluid vrij dat beschermde zoogdieren zoals bruinvissen en zeehonden daar last van hebben. Ook heeft de stikstofuitstoot grote gevolgen voor Natura-2000 gebieden in de duinen van Schiermonnikoog. Volgens het oorspronkelijke plan zou de stikstofuitstoot gecompenseerd worden door het kopen van de stikstofrechten van drie boerderijen. De rechter vindt die methode niet juist. Met de uitspraak vernietigt de rechter de verleende omgevingsvergunning.

De rechtszaak werd aangespannen door Nederlandse en Duitse milieuorganisaties, omdat het gasveld in kwestie zowel in Nederlandse als Duitse territoriale wateren ligt. De rechter ging niet in al hun bezwaren mee. Zo is er wel toestemming voor de aanleg van een elektriciteitskabel naar een nabijgelegen windpark en een pijpleiding van het boorplatform naar het vasteland. Maar om het boorplatform te kunnen bouwen moet staatssecretaris Hans Vijlbrief (Economische Zaken en Klimaat, D66) eerst de stikstof- en geluidsoverlastproblemen oplossen.

De staatssecretaris zette een handtekening onder het plan om in een periode van 35 jaar zo’n 14,2 miljard kubieke meter aardgas op te pompen in de buurt van Schiermonnikoog. De milieuorganisaties probeerden de gasboring tegen te houden door zich onder meer te beroepen op eerdere uitspraken uit de beroemde Urgenda-zaak. Maar de rechter ging daar niet in mee en oordeelde dat de Staat zelf mag beslissen op welke manieren zij de opgelegde klimaatdoelen van Parijs wil bereiken. Zeker nu ook de gasvelden in Groningen definitief dichtgaan zegt de rechter het belang in te zien van gaswinning uit kleine gasvelden op zee, „in het licht van de energietransitie en leveringszekerheid.”

Lees ook Duitsland wil nu tóch gaswinning in de Noordzee. De Waddeneilanden vrezen verlies van flora, fauna en toeristen
De boulevard van Borkum kijkt uit op een zandbank waar  zeehonden zonnebaden. Twintig kilometer verderop komt een nieuw platform voor gaswinning.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in