Direct naar artikelinhoud
Weekendtips

14 x de beste tips voor het weekend in Amsterdam

Nog geen plannen dit weekend? Het Parool tipt alvast veertien evenementen. Ga naar de tentoonstelling van de World Press Photo in De Nieuwe Kerk of bezoek het Meervaart Jong Festival.

14 x de beste tips voor het weekend in Amsterdam
Beeld Maarten Kools

Concert: Ella van Poucke

Celliste Ella van Poucke behoort tot de top van de huidige generatie cellisten. Al op tienjarige leeftijd debuteerde ze in het Concertgebouw. Deze zaterdag speelt ze in De Waalse Kerk alle zes Cellosuites van Bach, die tot de meest iconische werken aller tijden behoren. Van Poucke brengt naar voren hoe deze onderling van karakter verschillen. Door de akoestiek van de kerk klinkt het geluid nog intenser.
Zaterdag, 19.00 uur, De Waalse Kerk, €30

Theater: Heat

Davy Pieters focust in haar debuutvoorstelling Heat op intergenerationele dynamieken en belicht hoe trauma van generatie op generatie wordt doorgegeven. Tegelijkertijd gaat ze in op opgroeien in de wereld waarin we leven en welke collectieve angsten daaraan kleven. Een apocalyptische voorstelling waarin Pieters bevraagt hoe we omgaan met hitte, om ons heen, maar ook in onszelf. Performance, scenografie en soundscapes vullen elkaar aan, met ook een koor van vijftig mensen.
Vrijdag, 20.00-21.30 uur, ITA, €10-32,50

Theater: Heat
Beeld Alize Barthelemy

Tentoonstelling: World Press Photo

Na de bekendmaking van de winnaars volgt vrijdag de opening van de World Press Photo Exhibition. De jury moest dit jaar kiezen uit meer dan 61.000 inzendingen, ingestuurd door bijna 4000 fotografen verspreid over de hele wereld. Ook dit jaar heeft de jury een verzameling gemaakt van de meest indrukwekkende persfoto’s, vanaf nu te zien in de tentoonstelling in De Nieuwe Kerk.

Vrijdag t/m 14 juli, 11.00-18.00 uur, De Nieuwe Kerk, ticket volwassene €19,50

Tentoonstelling: World Press Photo
Beeld Marta Syrko

Voorstelling: Roberto Devereux (1837)

Italiaanse componist Gaetano Donizetti laat in deze moderne opera Roberto Devereux (1837) van de Tudor-triologie zien hoe koningin Elizabeth de laatste twee jaar van haar leven vooral een strijd tegen zichzelf voert. Door de harde wereld aan het hof is ze verbitterd geraakt en beseft ze maar al te goed wat voor een groot gemis liefde is in haar leven. Elizabeth blijkt hierin niet de enige.
Zondag, 14.00 uur, Nationale Opera & Ballet, vanaf €30

Voorstelling: Roberto Devereux (1837)
Beeld Ebru Yildiz

Concert: Vera Sola

Vera Sola studeerde literatuur aan Harvard en is actrice en poëet. Daarnaast is ze singer-songwriter en bespeelt ze meerdere instrumenten. Zo produceerde ze haar debuutalbum Shades helemaal zelf en speelde ze ook alle instrumenten zelf. In februari bracht ze na vier jaar hard werken haar tweede album Peacemaker uit. Voor haar indiefolkmuziek haalt ze inspiratie uit het rurale landschap van Canada, waar ze deels opgroeide, net als in New York.
Zondag, 19.30 uur, Paradiso, vanaf €14

Concert: Vera Sola
Beeld Martin Kiers

Tentoonstelling: DUO. Beyond Two Visions: A Spanish Dutch Creative Collaboration

Donderdag openden Willem-Alexander en de Spaanse Felipe VI de tentoonstelling DUO in het Straat Museum, tegelijkertijd ook de slotbijeenkomst van het staatsbezoek van het Spaanse vorstenpaar aan Nederland. In de tentoonstelling worden tien muurschilderingen gepresenteerd die de culturele geschiedenis van Spanje en Nederland visualiseren, gemaakt door vijf straatkunstenaars uit Spanje en vijf uit Nederland. Er worden vijf thema’s belicht: artistiek erfgoed, historische ontwikkelingen, bouwkundige stromingen, visie op de toekomst en natuurlijke landschappen.
T/m 2 juni, 10.00-17.00 uur, Straat Museum, volwassene €19,50

Muziek: Suriname Muziekdag

2023-2024 is het Herdenkingsjaar voor 150 jaar afschaffing van de slavernij in Suriname en het Carïbisch gebied en om hierbij stil te staan organiseert de Arnold Bake Society voor Etnomusicologie een Suriname Muziekdag. Verschillende muzikale tradities komen aan bod: van de inheemsen, Afro-Surinamers, Hindoestanen en Javaans-Surinamers, in samenwerking met fluitist Ronald Snijders.
Zaterdag, 13.00-18.00 uur, Universiteitstheater, €5

Sport: Opening basketbalveld

Op de NDSM-werf werden begin deze maand twee nieuwe basketbalvelden geopend, met daarop kleurrijke kunst van grafisch ontwerper Gabriel Lester. Stichting NDSM-werf wil hiermee sport in de openbare ruimte stimuleren, een project in samenwerking met stichting 3X3 Unites, die 3x3 straatbasketbal inzet om jongeren kracht te geven. Deze zaterdag is de officiële opening en kun je het veld uitproberen.
Zaterdag, 15.00 uur, Load Out NDSM, gratis

Sport: Opening basketbalveld
Beeld Dave van Hout

Kinderen: Meervaart Jong Festival

De leerlingen van Meervaart hebben hard gewerkt aan hun eindpresentaties. Op zaterdag en zondag nemen ze het theater over en zullen ze hun dans-, muziek-, beeldende kunst- en theaterstukken presenteren. Er zijn ook gastoptredens van ISH Dance Company en dj’s.
Zaterdag en zondag, 11.30 uur, Meervaart Theater, €6

Kinderen: Meervaart Jong Festival
Beeld Jaap Kroon

Muziek: Record Store Day

Deze zaterdag is het feest voor vinylliefhebbers: het is weer Record Store Day, het naar eigen zeggen grootste eendaagse muziekfestival ter wereld. Dat betekent dat artiesten in platenzaken verspreid over de hele wereld zullen optreden. Dit zal bovendien gepaard gaan met bijbehorende meet-and-greets met de artiesten en signeersessies op exclusieve releases van platen die alleen op deze dag beschikbaar zullen zijn. In Amsterdam zal het festival zijn in de platenzaken Concerto, Distortion Records, Record Mania, RecordFriend Elpees, Rush Hour Music en Velvet Music.
Zaterdag, verschillende platenzaken, gratis

Muziek: Record Store Day
Beeld Eva Leget en Boris

Markt: The Maker Market

Deze zaterdag begint The Maker Market, een markt waar makers, ontwerpers en merken samenkomen. Scoor hier lokaal geproduceerde en ontworpen producten, zoals sieraden, kleding, prenten en culinaire creaties. Ook zijn er workshops om zelf iets te creëren. Er is livemuziek.
Zaterdag en zondag, 11.00-17.00 uur, De Hallen, gratis

Markt: The Maker Market
Beeld Anne van Zantwijk

Cabaret: Carrousel

Lotte Velvet is kleinkunstenaar, dichter en songwriter en mengt poëtische taal met komedie en haakt hiermee in op de actualiteit. In de voorstelling Carrousel kruipt ze in de huid van een rondreizende freakshow. Ze bespreekt en bezingt het verhaal van de circusartiesten en speelt zelf viool en gitaar, Serge Dusault begeleidt haar op toetsen.
Vrijdag en zaterdag, 20.00 uur, Bellevue, €12,50-18,50

Tentoonstelling: Home and The World

In deze tentoonstelling onderzoekt kunsthistoricus Thomas J. Berghuis de verbanden tussen kolonialisme en nationalisme. De visies hierop van veertien kunstenaars komen samen in een mix van hedendaagse kunst in een historische context. Ze delen alternatieven voor de natiestaat en hun visie op hoe de mensheid kan samenleven.
T/m 7 juli, 10.00-17.00 uur, Museum Van Loon, ticket volwassene €15

Tentoonstelling: Home and The World

Concert: Kid Kapichi

Dit Britse punktrio uit Brighton stelt onderwerpen als racisme, armoede en mentale gezondheid aan de kaak, en mixt dit met ruige punk. Inspiratiebron is onder andere Arctic Monkeys. In maart kwam het album There Goes The Neighborhood uit, dat deze vrijdag in de Melkweg aan bod komt.
Vrijdag, 19.30 uur, Melkweg, €18,40