Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Documentaire Verdwenen Stad, over rol GVB bij deportatie Joodse Amsterdammers, vanaf 20 april gratis te bekijken

De documentairefilm Verdwenen Stad, over de rol die Amsterdamse trams speelden in de deportatie van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, is vanaf 20 april voor alle Nederlanders gratis te bekijken.

Scène uit de documentaire ‘Verdwenen Stad’. De film is van 20 april tot en met 10 mei gratis te zien op het streamingplatform van het Eye Filmmuseum.Beeld Filmdepot

De documentaire, beschikbaar gesteld door de gemeente, GVB en Eye Filmmuseum, is van 20 april tot en met 10 mei gratis te zien op het streamingplatform van het Eye Filmmuseum, Eye Film Player. De film van regisseur Willy Lindwer en het eerder verschenen gelijknamige boek leggen de rol bloot van de de Amsterdamse gemeentetram, vanaf 1943 bekend als het GVB, in de massale deportatie van Amsterdamse Joden.

Aan de hand van onder meer de facturen die de GVB wekelijks aan de nazi’s stuurde om de tramritten vergoed te krijgen, toont Verdwenen Stad de kille systematiek en logistiek waarmee die deportaties zich voltrokken. Mede door de inzet van het GVB konden 48.000 Joodse Amsterdammers snel de stad worden uitgebracht.

Gedenktekens bij haltes

De gemeente en het GVB lieten eind maart al weten ‘zo snel mogelijk’ gedenktekens te willen plaatsen bij tramhaltes waarvandaan Joodse Amsterdammers tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd werden. Vanaf de haltes aan de Plantage Middenlaan, Beethovenstraat en het Victorieplein werden Joden weggevoerd om via het Centraal Station met de trein naar kamp Westerbork en concentratiekampen te worden vervoerd.

Burgemeester Femke Halsema erkent dat de gemeentetram een rol heeft gespeeld bij de deportatie van tienduizenden Amsterdammers. “Dat vervult ons met afschuw. Ik hoop dat heel veel mensen de film gaan bekijken en wil vooral de Amsterdamse docenten aanmoedigen om dat samen met hun leerlingen te doen.”

Ook heeft het recent geopende Nationaal Holocaustmuseum een educatief programma opgezet dat dit schooljaar al door tientallen basis- en middelbare scholen is geboekt.