RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuwe inzichten

UWV moet Wajong-terugvordering van 14.000 euro van rechter opnieuw beoordelen

Een UWV-kantoor in Rotterdam. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

Het UWV moet de zaak van de 28-jarige uitkeringsgerechtigde Pascal opnieuw behandelen en tot een nieuw besluit komen. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) vanochtend bepaald. Pascal ontving een paar jaar lang te veel Wajong-uitkering, waarop de uitkeringsinstantie ruim 14.000 euro terugvorderde. De rechters bevalen het UWV binnen zes weken met een nieuwe uitspraak te komen.

In het tussenoordeel van vandaag oordelen de rechters dat het UWV bij het eerdere besluit te rigide naar het eigenbelang heeft gekeken, en juist te weinig rekening heeft gehouden met de eigen fouten. Ook vindt de beroepsraad dat het UWV te weinig oog heeft gehad voor de huidige maatschappelijke trend dat de overheid 'het belang van de burger niet onevenredig hard' mag worden geraakt.

Fout na 3 jaar ontdekt

De zaak draait om Pascal, die vanwege een psychische beperking een Wajong-uitkering ontvangt. Hij liet het telkens eerlijk weten wanneer hij met een opleiding begon of bijbaantjes had. Dit heeft invloed op de hoogte van de uitkering, maar het UWV bleef hem uitbetalen zonder het bedrag te verlagen.

Toen de fout in 2019 na drie jaar ontdekt werd, kreeg Pascal opeens een vordering: hij moest 14.403,66 euro te veel ontvangen geld terugbetalen. Hij vocht dat besluit aan bij de rechter, maar die stelde in 2021 het UWV in het gelijk.

Pascal
Lees ook:
Pascal ontving 15.000 euro te veel van het UWV: moet hij dit terugbetalen?

De Beroepsraad draagt het UWV dus op de zaak opnieuw te behandelen. Daarbij moet de instantie nadrukkelijk de eigen fouten meewegen: "Het was bekend dat meneer bijbaantjes had, maar dat is intern niet doorgegeven. Daardoor is het bedrag onnodig hoog opgelopen. Het eigen aandeel van het UWV is ten onrechte niet meegewogen. Dat is een gebrek in dat besluit en dat moet door het UWV worden hersteld."

Nieuwe maatschappelijke inzichten

Daarnaast geeft de CRvB het UWV mee dat 'de opvattingen over het gedrag van de overheid richting burgers de laatste jaren ingrijpend zijn veranderd'. In de nieuwe behandeling moet de zaak worden gewogen 'op een wijze die beter aansluit bij huidige maatschappelijke inzichten'.

De instantie moet daarbij ook wegen 'of de gevolgen van terugvordering voor meneer ernstig zijn'. De raad vindt dat in het eerdere oordeel te eenzijdig het belang van de overheid voorrang heeft gekregen. De nieuwe weging moet de belangen van beide partijen erkennen. "De Raad volstaat hier met de opmerking: de uitkomst mag niet onevenredig zijn."

Eerder vroeg de CRvB advies aan advocaat-generaal Ruth de Bock. Haar conclusie was ook al dat het UWV onvoldoende rekening heeft gehouden met de eigen nalatigheid.

Oproep

Ontving jij - net als Pascal - een te hoge Wajong-uitkering die nu moet worden terugbetaald, terwijl je een opleiding of bijbaantjes wel meldde? Dan horen we graag van je: mail de redactie.

ME-patiënten
Lees ook:
ME-patiënten voelen zich niet serieus genomen door UWV: 'Beperkingen niet erkend'