RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
'Onvoorstelbaar verlies'

Winnaar World Press Photo: foto van Palestijnse vrouw die lichaam nichtje omhelst

Mohammed Salem wint met deze foto de World Press Photo 2024. Beeld © Mohammed Salem / EPA

Fotograaf Mohammed Salem heeft de prestigieuze World Press Photo gewonnen met een foto van een Palestijnse vrouw (36) die het lichaam van haar nichtje (5) vasthoudt. Het meisje werd in haar huis gedood door een Israëlische raketaanval in Khan Younis, in Gaza.

"Het is een krachtig en verdrietig moment dat een breder beeld schetst van wat er in de Gazastrook gebeurde", zegt Salem zelf over zijn foto. Hij won in 2010 ook een prijs van World Press Photo, in de categorie 'Spot news'.

De jury vindt dat het beeld met zorg en respect is gemaakt. De foto geeft volgens de jury een metaforische én letterlijke inkijk in het 'onvoorstelbare verlies'. Bovendien zorgt de foto bij elke kijker voor een 'emotionele reflectie', luidt het oordeel. "De foto heeft meerdere lagen. Het representeert het verliezen van een kind, de worsteling van het Palestijnse volk en de meer dan 31.000 Palestijnse doden."

Andere winnaars

De Story of the Year-prijs (verhaal van het jaar) is gewonnen door de Zuid-Afrikaanse fotografe Lee-Ann Olwage. Die prijs kreeg ze voor haar beelden rond het thema dementie in Madagascar.

De Venezolaanse fotograaf Alejandro Cegarra krijgt de Long-Term Project Award (langetermijn project) voor de wijze waarop hij het Mexicaanse immigratiebeleid in beeld heeft gebracht. De Oekraïense Julia Kochetova werd bekroond met de Open Format Award voor haar portretten van de oorlog in Oekraïne.

Vorig jaar

Vorig jaar won de Oekraïense fotograaf Evgeniy Maloletka (36), met een foto die de gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in beeld bracht. Op de foto was een gewonde zwangere vrouw te zien die uit een kraamkliniek in Marioepol werd weggedragen na een Russische luchtaanval. Haar kind werd uiteindelijk dood geboren en de vrouw overleed zelf een half uur later.

Oekraïner
Bekijk hier de foto van vorig jaar:
Oekraïner wint World Press Photo met beeld van gewonde vrouw