AfD’er Björn Höcke voor de rechter om gebruik nazi-slogan

Nieuws
Een bekende Duitse politicus verscheen donderdag voor de rechter op verdenking van het gebruik van een nazi-slogan. AfD’er Björn Höcke riskeert een boete of tot drie jaar gevangenisstraf als hij wordt veroordeeld.
anp
donderdag 18 april 2024 om 10:58
Afbeelding
beeld anp

Bij de rechtbank in het Oost-Duitse Halle verzamelden zich enkele tientallen betogers. Zij hadden borden meegenomen met teksten als ‘Björn Höcke is een nazi’.

Höcke leidt de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) in de deelstaat Thüringen. Hij zou de verboden term ‘Alles für Deutschland’ (Alles voor Duitsland) hebben geuit, die ook is gebruikt door de paramilitaire SA van de nazi’s.

Herkomst en betekenis

De politicus wist volgens zijn advocaten niet dat de tekst verboden was. Oud-docent Höcke verklaarde in een interview dat hij zich ook niet realiseerde wat de herkomst is van de tekst.

Aanklagers stellen dat Höcke wel degelijk op de hoogte was van de ‘herkomst en betekenis’ van de omstreden term. Het proces tegen de politicus duurt naar verwachting in elk geval tot medio mei.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verdachte aanslag Spaanse politicus is vrouw (27) uit Den Bosch

De vrouw die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij een moordaanslag op de Spaanse politicus Alejo Vidal-Quadras (78) is 27 jaar en komt uit Den Bosch. Zij werd daar afgelopen vrijdag aangehouden op verzoek van Spanje.

Afbeelding

Experts waarschuwen voor Chinese dominantie met windtechnologie

China neemt een steeds dominantere positie in op de markt voor technologie voor windparken op zee en voor groene waterstofproductie. Dit kan gevolgen hebben voor Europa.

Afbeelding

Elon Musk doekt vrijwel gehele Supercharger-laadpalendivisie op

Elon Musk doekt bijna de gehele Supercharger-laadpalendivisie van zijn autoconcern Tesla op. Circa vijfhonderd medewerkers verliezen hun baan. Ook Supercharger-directeur Rebecca Tinucci moet opstappen. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met ingewijden.

Afbeelding

Belastingdienst krijgt 10,3 miljoen aangiften binnen, een record

Een recordaantal mensen en organisaties heeft in maart en april belastingaangifte gedaan over 2023. De Belastingdienst ontving er in totaal 10,3 miljoen. Particulieren en ondernemers konden tot en met dinsdag aangifte doen.

Afbeelding

Huisartsen: stoppen met 'benzo's' complex en intensief

De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) noemt het 'risicovol en zorgwekkend' dat honderdduizenden Nederlanders langdurig slaap- en kalmeringsmiddelen gebruiken.

Afbeelding

Premies voor autoverzekeringen dit jaar fors gestegen

De premies voor autoverzekeringen zijn in het eerste kwartaal van 2024 met 8,2 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld betaalt een autobezitter die in het eerste kwartaal van 2024 een autoverzekering afsloot 862 euro per jaar aan premie.