RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Tsunamiwaarschuwing

Duizenden mensen geëvacueerd na uitbarsting vulkaan Ruang in Indonesië

Een inwoner wordt geëvacueerd vanwege de uitbarsting van de vulkaan Ruang. Beeld © EPA

De Indonesische vulkaan Ruang in noord-Sulawesi is al een tijd actief en vorige week vond een eerste grote eruptie plaats. De autoriteiten evacueren nu zo'n 11.000 mensen na meerdere uitbarstingen.

Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven en de internationale luchthaven van Manado is gesloten. Sommige mensen zouden zelf al in paniek zijn gevlucht. Toeristen worden opgeroepen uit de buurt te blijven.

Vallend gesteente

Vorige week werden uit voorzorg al 800 mensen overgebracht naar het nabijgelegen eiland Tagulandang, maar ook daar vinden nu evacuaties plaats.

Woningen op Tagulandang hebben schade opgelopen door vallend vulkanisch gesteente. De autoriteiten hebben inwoners en gevangenen van het eiland gehaald en per boot naar Likupang gebracht.

Vliegverkeer stilgelegd

De eruptie leidde ook tot het stilleggen van het vliegverkeer op internationale luchthaven van Manado, op zo'n 100 kilometer van de vulkaan. Er wordt gevreesd dat vulkanische as een risico kon vormen voor het vliegverkeer.

De Ruang is de afgelopen dagen meerdere keren uitgebarsten. Er kwam ook vandaag nog rook uit de vulkaan, die zich op een relatief afgelegen eiland in het noorden van Indonesië bevindt.

Reddingswerkers gebruiken rubberen boten om mensen te evacueren die zich nog in de buurt van de vulkaan bevinden. Ze hebben gevraagd om meer boten zodat ze hun reddingsacties kunnen opvoeren.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS