Premier Tusk wil ‘geen woorden maar daden’ bij veiligheid EU

Nieuws
De Poolse premier Donald Tusk wil geen woorden, maar daden als het gaat om het veiligheidsbeleid van de Europese Unie. ‘Als alle woorden die in de laatste jaren hier in Brussel zijn gezegd over gemeenschappelijke verdediging veranderd zouden worden in kogels en raketten, dan zou Europa de sterkste macht ter wereld zijn’, aldus Tusk donderdag in een bericht op het socialemediaplatform X.
anp
donderdag 18 april 2024 om 11:12
Afbeelding
beeld anp

Woensdag was de eerste dag van een top van Europese regeringsleiders in Brussel. Thema is onder meer de veiligheid en ook extra steun aan Oekraïne om het land te helpen met de zware aanvallen door Russische drones en raketten. Oekraïne heeft moeite om zich daartegen te verweren. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky deed via een videoboodschap een dringende oproep voor meer Europese steun, vooral als het gaat om luchtafweer zoals Patriot-systemen.

Premier Mark Rutte verklaarde na afloop dat de EU-regeringsleiders het grotendeels eens zijn dat ze Oekraïne meer moeten steunen met zijn luchtafweer. Maar dat zal wel meer tijd nodig hebben, aldus Rutte.

Polen is een van de nauwste bondgenoten van Oekraïne en een belangrijk doorvoerland voor westerse militaire en humanitaire steun aan Kyiv. Ook vangt Polen bijna een miljoen vluchtelingen uit Oekraïne op.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Winst Amazon verdrievoudigd

Webwinkel- en technologieconcern Amazon heeft de winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien verdrievoudigen tot 10,4 miljard dollar, omgerekend 9,8 miljard euro.

Afbeelding

Halsema 'beetje gespannen' voor dodenherdenking op Dam

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is 'een beetje gespannen' voor de Nationale Dodenherdenking zaterdag op de Dam, liet ze dinsdagavond weten bij Nieuwsuur. Dit jaar gelden extra veiligheidsmaatregelen om spontane protestacties of verstoringen te voorkomen.

Afbeelding

Cannabisbedrijven knallen omhoog op negatief Wall Street

Aandelen van cannabisbedrijven gingen dinsdag hard omhoog op Wall Street, na berichten dat de Amerikaanse overheid cannabis als minder risicovol gaat beschouwen dan bijvoorbeeld LSD of heroïne.

Afbeelding

Oprichter Binance moet vier maanden de cel in

De oprichter en voormalig topman Changpeng Zhao van cryptobeurs Binance moet van een Amerikaanse rechter vier maanden de gevangenis in voor onder meer het overtreden van antiwitwasregels. Amerikaanse aanklagers hadden een celstraf geëist van drie jaar.

Afbeelding

Inspectie ontkent verbod op PowNed-docu over afslankmiddel

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ontkent PowNed te hebben verboden om woensdagavond een documentaire over een populair afslankmiddel uit te zenden op NPO 3, zoals de omroep beweert.

Afbeelding

VS gaan cannabis als softdrugs beschouwen

De Amerikaanse overheid gaat cannabis als minder gevaarlijk beschouwen dan bijvoorbeeld LSD of heroïne. De drugswaakhond DEA is van plan marihuana in te schalen als een drug met een lager risico, melden Amerikaanse media.