Heeft ziekte zin? Spreek er niet te magisch of technisch over zegt theoloog Alain Verheij

Recensie
Ziekte neemt een grote plek in in ons leven en de maatschappij. Toch praten we er niet makkelijk over. Theoloog Alain Verheij gaat op zoek naar wijze woorden over ziekte in Bijbel en literatuur.
Carin Slotboom
donderdag 18 april 2024 om 11:13
De vele bijbel- en ervaringsverhalen bieden wellicht troost en herkenning voor mensen die ziek zijn, hoopt theoloog Alain Verheij.
De vele bijbel- en ervaringsverhalen bieden wellicht troost en herkenning voor mensen die ziek zijn, hoopt theoloog Alain Verheij. beeld Alain Verheij

Heeft ziekte zin? Stuurt God of een kwade macht kanker en corona op ons pad om ons een lesje te leren? Meer dan de helft van de Nederlanders is chronisch ziek. Ben je het niet zelf, dan heb je wel iemand in je omgeving die dagelijks tegen gezondheidsproblemen aanloopt. Ziekte hoort bij het leven. Maar we vinden het moeilijk om erover te praten, signaleert theoloog Alain Verheij. Vandaar dat hij er een boek over schreef: De zin van ziekte.

Maar hééft ziekte zin? Gelukkig kiest Verheij geen grote-stappen-snel-thuis-benadering. Zijn boek is veel meer een zoektocht naar een antwoord op deze vraag, waarin hij bijbelse verhalen en literatuur over ziekte laat spreken. Hij onderzoekt niet alleen de vraag welke betekenis ziekte heeft in individuel..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het bos een plek is waar je rust en troost vindt, schrijft Anne Sverdrup-Thygeson. 'Een plek waar je deel uitmaakt van iets wat groter is dan jij en een glimp opvangt van een woordeloos ‘anders zijn’'.

Thuiskomen in het bos, waar de dood de hoofdrol speelt. 'De natuur fluistert: denk erom, ook jij zal sterven'

Waartoe dient een bos? Wat is een boom? Wat doet het bos met ons en waarom worden we aangetrokken tot het wilde en onbegrijpelijke? Anne Sverdrup-Thygeson vertelt er meesterlijk over.

Afbeelding

Wat is antisemitisme? Deze vijf boeken moet je lezen om er (bijna) alles over te weten te komen

Antisemitisme is een veelkoppig monster dat zich op allerlei manieren vertoont. Antisemieten willen aandacht; hen negeren is heel gevaarlijk. Deze vijf boeken helpen je antisemitisme te herkennen en te doorgronden.

Makoto Fujimura: 'Kunst kan ons op moeilijke tijden troost geven doordat er een vooruitwijzing in zit. We voelen dat de wereld nu nog niet is zoals hij hoort te zijn.’

Kunstenaar Makoto Fujimura leerde van Tim Keller dat God de bron van zijn kunst is

De Japans-Amerikaanse schilder Makoto Fujimura leerde van theoloog Tim Keller dat kunst en geloof van alles met elkaar te maken hebben. 'We hebben elke dag de kans om schoonheid en genade toe te voegen.'

Simone Weil (1909-1943)

Wie wijsheid zoekt moet niet met een boekje in een hoekje gaan zitten. Deze drie boekjes zijn anders

Kleine boekjes met levenswijsheden zijn populair. We zijn tenslotte allemaal opzoek naar beknopte verhalen en gedachten die ons raken, motiveren of inspireren. Drie uitgaven die boven het maaiveld uitsteken.

Carel van Schaik: ’De tien rijkste miljardairs op de wereld hebben evenveel geld als de drie miljard armste aardbewoners. Een jager-verzamelaar zou dat niet begrijpen.’

Wat we kunnen leren van de oermens: 'Jezus was een jager-verzamelaar bij uitstek'

Wat kunnen we in onze hoog-technologische tijd leren van de oermens? Veel, denken de schrijvers Carel van Schaik en Kai Michel. ‘Er is iets mis met de op macht gebouwde prestatiemaatschappij.’

Aafke Steenhuis en Jan Joost Teunisssen

Dit stel reisde naar zeventien wereldhavens. 'De liefde voor de zee begon in Delfzijl'

Wat beweegt twee mensen om samen de halve planeet af te reizen en daarbij liefst zeventien wereldhavens te bezoeken? 'Economen kijken niet meer naar de gewone mensen achter de cijfers'.