Terug naar de krant

Afzettingsprocedure tegen Amerikaanse minister Binnenlandse Veiligheid strandt in Senaat

Leeslijst Nieuws
Afzettingsprocedure Minister Alejandro Mayorkas zou volgens de Republikeinen met opzet en systematisch geweigerd hebben om wetgeving uit te voeren om de zuidelijke grens van de VS te beschermen tegen illegale migranten.
Leeslijst

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag een afzettingsprocedure geblokkeerd tegen de Democratische minister Alejandro Mayorkas van Binnenlandse Veiligheid, die eerder werd aangevraagd door het Huis van Afgevaardigden. Dat de procedure zou stranden viel al te verwachten; de Democraten hebben een krappe meerderheid in de Senaat. In het Huis van Afgevaardigden is dat precies andersom. De afzettingsprocedure was de eerste tegen een Amerikaans bewindspersoon sinds 1876.

Mayorkas is binnen de regering-Biden verantwoordelijk voor het reguleren van de asielinstroom aan de zuidelijke grens van de VS. In februari startten de Republikeinen de procedure tegen Mayorkas, omdat hij zijn werk slecht zou doen. Hij zou „op verwijtbare wijze” de VS onvoldoende beschermen tegen de instroom van illegale migranten.

Afgelopen januari kondigde president Biden strenger immigratiebeleid aan, om de hoge asielinstroom vanuit Latijns-Amerika het hoofd te bieden. Hij besloot toen om per direct Cubanen, Haïtianen en Nicaraguanen die illegaal de grens met de VS overstaken terug te sturen. Dat gold al voor Venezolanen. De regering maakte in plaats daarvan maandelijks ruimte voor 30.000 migranten uit diezelfde landen om legaal in de VS te werken, op voorwaarde dat ze legaal het land binnenkomen.

Lees ook Verdeelde Republikeinen in het Huis zwalken verder na zetelverlies
Tom Suozzi heroverde dinsdag de Huis-zetel in het derde district van de Amerikaanse staat New York voor de Democraten.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in