Direct naar artikelinhoud
Een dienstplichtbrief voor mijn dochter, dat is schrikken
Column

Een dienstplichtbrief voor mijn dochter, dat is schrikken

Mijn bijna zeventienjarige dochter kreeg vorige week een dienstplichtbrief van de overheid. We waren erg geschrokken. Voor mij voelt het alsof de oorlog tussen Rusland en Oekraïne dichterbij komt. Net iets ouder dan mijn dochter was ik toen de burgeroorlog in mijn geboorteland Sierra Leone begon.

Ook ik werd benaderd om dienst te nemen in het leger. Ik weigerde. Op een dag werden mijn vrienden en ik geronseld om loopgraven voor het leger te graven. Net voordat we in de truck zouden stappen, nam ik de benen. Ik hekelde de oorlog.

Mijn oudste broer heeft wel in het leger gediend. Hij was het offer dat onze familie heeft gebracht. Het land moest verdedigd worden tegen rebellen uit buurland Liberia. Ik wist dat de oorlog de schuld van de politieke elites was. Zij hadden het kunnen voorkomen.

Nederland voor witte mensen

En nu 28 jaar later krijgt mijn dochter een dienstplichtbrief van het land waar ik mijn toevlucht heb gezocht. De eerste vraag die in mij opkomt: is het voor mijn dochter de moeite waard om te sterven voor Nederland? Een land waar twee miljoen ‘Johan Derksens’ wonen die haar Nederlanderschap misschien nooit zullen accepteren.

Ik stel deze vraag naar aanleiding van de racistische opmerking van Derksen in het tv-programma Vandaag Inside, die de Friese identiteit van Kamerlid Habtamu de Hoop ontkent. De Hoop, geboren in Ethiopië en geadopteerd door zijn Friese familie, kwam op voor het behoud van de Friese taal. Wat Derksen betreft heeft hij geen recht om op te komen voor het Fries omdat hij er niet is geboren.

Deze pijnlijke opmerking op tv maakt dat velen met een migratieachtergrond gaan twijfelen of zij wel een offer willen brengen voor Nederland. Wat het Kamerlid is overkomen, is een bittere bevestiging dat een donkere huidskleur niet automatisch gekoppeld is aan de Nederlandse, of in dit geval Friese, identiteit. Natuurlijk hebben niet alle Nederlanders deze opvatting, maar helaas zijn er vele Derksens die wel menen dat Nederland voor witte mensen is.

Wij mogen het vuile werk opknappen

Ik hoop dat ze deze overtuiging vasthouden als de oorlog naar Nederland komt, en dat ze nationalisten naar het front sturen. Wat mij betreft, is die positie volstrekt voorbehouden aan witte Nederlanders. Samen met Johan Derksen, Geert Wilders, Caroline van der Plas, Joost Eerdmans en Thierry Baudet als generaals. Zij mogen de grondtroepen leiden tegen de woeste Russen.

Overigens een utopie als we de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog erbij halen. De hoge pieten en het koningshuis zullen vluchten naar Engeland.

En als wij nodig zijn voor het vuile werk, weten ze ons ineens wel te vinden en worden we omarmd. Zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog waar meer dan 300.000 Afrikaanse soldaten meevochten in het Franse leger. Een deel van hen deed dit vrijwillig, maar een groot deel werd hiertoe gedwongen. Deze soldaten waren in de Europese legers vaak het slachtoffer van racisme. Er is geen garantie dat dit in Nederland niet zou gebeuren. Zeker nu is gebleken dat racisme zo is ingebed in onze samenleving.

Zoals elke ouder hoort te doen, geef je je kinderen het volste vertrouwen dat het goed komt. Ik zei tegen mijn dochter dat ze zich geen zorgen hoeft te maken. En dat als de oorlog komt, ze haar ongetwijfeld op afstand inzetten als dronepiloot. Met zoveel iPhone-ervaring de ideale functie.

Babah Tarawally is schrijver, columnist en programmamaker. Voor Trouw schrijft hij om de week over (verborgen) discriminatie en racisme, maar vooral over manieren om elkaar  op dit thema te kunnen verstaan. Lees ze hier terug.