Direct naar artikelinhoud
Theodor Holman.
Theodor Holman

De Hollandse identiteit bestaat niet meer: stel dat ayatollahs ons land overnemen, dan schikken we ons daarnaar

Israël is in omvang ongeveer de helft van Nederland. Gebleken is dat Israël een aanval van zo’n driehonderd drones en raketten kon weerstaan dankzij hun goede luchtverdediging, de Iron Dome.

Nederland heeft ook enkele verdedigende patriots waarvan een deel in Oekraïne staat. Maar moeten wij ook niet zo’n Iron Dome hebben?

Wij geven tegenwoordig zo’n 21 miljard euro uit aan defensie. Nog geen 2 procent van ons bruto nationaal product (bnp). Israël zo’n 16 miljard. Dat is 8 procent van hun bnp. Als wij 8 procent van ons bnp aan defensie zouden uitgeven, zouden we Nederland eveneens behoorlijk kunnen beschermen.

Dat doen we natuurlijk nooit. En dat komt doordat Nederland behalve een begrensd gebied in feite niets is. We praten wel over een Hollandse identiteit, maar die bestaat niet meer.

Stel dat ayatollahs ons land komen overnemen, dan schikken we ons daarnaar. En wie zich daar niet naar schikt, houdt z’n mond of sterft. Worden er homo’s op het Hekelveld opgehangen dan is dat voor de meeste mensen een uitje. Er zal niet veel verzet zijn. Zie de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer een kwart procent van de bevolking, oplopend tot een half procent aan het eind van de oorlog – toen ‘we’ gingen winnen – zat in het verzet. Dus 99,5 procent deed niets. Zo gek is het dus niet dat er hier 107.000 Joden werden afgevoerd.

Mochten we weer in oorlog raken, dan zullen de cijfers niet anders zijn. Ook onze moraal bestaat voor een groot gedeelte uit water dat vanzelf naar het putje stroomt.

Dus wat willen we verdedigen als we in oorlog zijn?

Als we onze mond houden, als we wegkijken, als we langzaamaan de redenen van oorlog van de vijand omarmen en ze zelfs goedkeuren, hoeven we geen grote strijd te voeren en hoeven we niets te verdedigen. ‘Kom maar binnen, Poetin, kom maar binnen Hamas, kom maar binnen Ayatollah Weetikveel.’

Als we maar mogen blijven leven.

Wat zeggen we te willen verdedigen? Het recht op vrijheid van meningsuiting? Dat is niet echt populair. Onze democratie? Ach, daar wordt al zo aan geknaagd en die is zo broos dat ze elk moment kan breken.

Onze cultuur? Ik wil best vechten voor onze literatuur, maar wie leest nog onze boeken? Wij zijn een klein plaatselijk dialect in de wereld. Een muizenhol in een leeuwenkooi. Als men in het buitenland een Nederlander citeert is het meestal die versleten uitspraak van Theodor Holman die ik helaas net vergeten ben.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees alle columns van Theodor Holman terug.

Reageren? t.holman@parool.nl.