Direct naar artikelinhoud
België

Belgische burgemeester haalt zich de woede van rechts Europa op de hals

De Franse politicus Eric Zemmour wordt door politieagenten de toegang ontzegd tot de NatCon-congres, afgelopen woensdag in Brussel.Beeld AFP

In België is grote ophef ontstaan na het stopzetten van een bijeenkomst voor (extreem)rechtse kopstukken uit heel Europa. Woensdag werd de conferentie hervat.

Ineens kreeg een burgemeester van een kleine Brusselse gemeente tout bekend conservatief en radicaal-rechts over zich heen. Van de Franse schrijver en politicus Éric Zemmour, de Britse brexitleider Nigel Farage, Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter tot de Hongaarse premier Viktor Orbán: allemaal waren ze boos op Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost-ten Node.

De reden: Kir zette dinsdag abrupt de National Conservatism Conference stop, een bijeenkomst in Brussel voor de radicaal-rechtse beweging in Europa, een kleine twee maanden voor de Europese verkiezingen.

Het was al moeilijk om een locatie te vinden voor de conferentie. Aanvankelijk zou die plaatsvinden in Brussel-stad, maar toen volgde er kritiek van onder meer La Ligue des Droits Humains (LDH) en de burgemeester van Brussel, Philip Close, waarop de uitbater van de oorspronkelijke locatie zich terugtrok. Hetzelfde gebeurde in Etterbeek.

Zo werd als derde optie een hotel in Sint-Joost-ten-Node gevonden. Maar toen stuitte de organisatie op het ongenoegen van burgemeester Emir Kir. ‘Extreem-rechts is niet welkom in Brussel, niet in Etterbeek, en ook niet in Sint-Joost’, schreef hij op X.

Twitter bericht wordt geladen...

Terwijl de conferentie enkele uren bezig was, gaf hij alsnog de opdracht die te laten stopzetten, met als argument dat de bijeenkomst de openbare orde verstoorde. “Op basis van het advies van mijn politiechef en van het OCAD (Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse) heb ik beslist om een politiebevel uit te vaardigen om het evenement te verbieden met onmiddellijke ingang”, zei hij in Belgische media.

De politie blokkeerde de ingang. Het was toen rond het middaguur. ­Nigel Farage gaf op dat moment een toespraak. Het congres ging nog wel verder, maar niemand mocht meer naar binnen.

Éric Zemmour, de extreemrechtse voorman van Reconquête, kwam voor een dichte deur te staan. “Het symboliseert wat het hele Europese continent aan het worden is. Dat wil zeggen een continent waar we ons niet langer vrijuit kunnen uiten”, reageerde hij ontzet tegenover de Franse nieuwszender BFMTV. “Ik denk dat de Belgische politie de vrijheid van meningsuiting op het congres niet langer kon verdragen”, zei de Hongaarse premier Viktor Orbán cynisch op X.

Maar niet alleen de gasten waren boos. Ook de Belgische premier Alexander De Croo (OpenVLD) noemde het verbod van Kir op X ‘onacceptabel’. “Gemeentelijke autonomie is een hoeksteen van onze democratie, maar kan nooit de Belgische grondwet terzijde schuiven, die sinds 1830 de vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering garandeert. Het verbieden van politieke bijeenkomsten is ongrondwettelijk. Punt.”

De organisatoren van de conferentie stapten naar de Raad van State. Na een spoedprocedure kregen ze gelijk. ‘De bedreiging van de openbare orde lijkt louter te worden afgeleid uit de reacties die de organisatie ervan zou kunnen opwekken bij tegenstanders’, stond in het arrest, volgens De Standaard. Het verbod werd opgeheven – woensdag kon de tweede dag van de conferentie alsnog plaatsvinden zoals gepland.

Lees ook:

‘Vlaams politicus Filip Dewinter werkte jarenlang voor China’

De Vlaamse politicus Filip Dewinter werkte jarenlang voor de Chinese overheid, brachten Belgische media vorige maand naar buiten.