Groningse CdK: gasbesluit historisch, verdriet eindigt nog niet

Nieuws
‘Historisch’, zo noemt de Groningse commissaris van de Koning René Paas het besluit van de Eerste Kamer dinsdag om de gaskraan in Groningen dicht te draaien. Dat de gaswinning in de regio stopt, ‘betekent dat de oorzaak van veel ellende stopt’, zegt hij. ‘Het verdriet eindigt echter nog niet.’
anp
woensdag 17 april 2024 om 08:53
Afbeelding
beeld anp

Dat de senaat heeft ingestemd met de wet die de sluiting van het aardgasveld regelt, noemt Paas ‘een grote stap in de goede richting’. Maar het verhaal is volgens hem voor de Groningers nog niet voorbij, omdat schadeherstel en versterking van huizen nodig blijven.

De Eerste Kamer stelde een besluit eerder nog uit, omdat senatoren meer tijd wilden voor vragen over de gevolgen van de sluiting. ‘We zijn wel heel erg lang in spanning gehouden’, zegt gedeputeerde voor Mijnbouw Susan Top. Nu is ze opgelucht. Ze noemt het besluit ‘een belangrijke mijlpaal die voor Groningen van enorm grote betekenis is’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Egypte noemt besprekingen over staakt-het-vuren Gaza hoopgevend

Egypte heeft goede hoop voor het voorstel voor een staakt-het-vuren in Gaza dat vertegenwoordigers van Hamas hebben meegenomen uit Caïro, zo meldde minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry maandagavond laat.

Afbeelding

Aardbeving met een kracht van 2.2 in Groningen

Bij het Groningse Kommerzijl heeft maandagavond tegen 23:00 uur een aardbeving plaatsgevonden. Dat meldt het KNMI in de nacht van maandag op dinsdag op X. De beving had een kracht van 2.2 en werd geregistreerd op een diepte van 8 kilometer.

Afbeelding

Een beter milieu en besparing belangrijk bij verduurzaming huis

Een beter milieu (36%) en het verlagen van de energierekening (35%) zijn de belangrijkste motivaties om een woning te verduurzamen. Dat blijkt uit Duurzaam Wonen, een onderzoek van het marktonderzoeksbureau Multiscope onder bijna 6.000 Nederlanders.

Afbeelding

RAI Amsterdam laat slechte coronajaren verder achter zich

Evenementencentrum RAI Amsterdam zag de bezoekersaantallen vorig jaar met zo'n 20 procent stijgen tot bijna 1,5 miljoen. De omzet groeide met ruim een kwart tot 151,4 miljoen euro, maakte de organisatie bekend.

Afbeelding

Meer fysieke winkels in Nederland, tweede stijging sinds 2010

Het aantal fysieke winkels in Nederland is in een jaar tijd gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op 1 januari waren er ruim 83.000 fysieke winkels in Nederland, 1100 meer dan begin vorig jaar.

Afbeelding

Een op de negen jongeren krijgt jeugdzorg

Bijna een half miljoen jongeren in Nederland krijgen jeugdzorg. Het aantal is in de afgelopen vijf jaar gestegen van zo'n 443.000 tot ongeveer 474.000. Dat is één op de negen jongeren tot 23 jaar, aldus statistiekbureau CBS.