Terug naar de krant

ASML ziet voorspelde daling van omzet en winst

Leeslijst Nieuws
Kwartaalcijfers De omzet daalde in het eerste kwartaal van dit jaar van 7,2 naar 5,2 miljard. Klanten bestelden voor 3,6 miljard euro aan chipmachines, terwijl dat in het vorige kwartaal nog 9,1 miljard was.
Leeslijst

Chipmachinemaker ASML heeft in het eerste kwartaal van 2024 de krimp gezien die het bedrijf vorig jaar al voorspelde. De omzet daalde van 7,2 naar 5,2 miljard, de nettowinst van 2 naar 1,2 miljard. Klanten bestelden voor 3,6 miljard euro aan chipmachines, aanzienlijk minder dan in het vierde kwartaal van 2023, toen er nog voor 9,1 miljard euro besteld werd. In de afgelopen jaren groeide ASML steeds met gemiddeld tientallen procenten per jaar.

De tegenvallende cijfers liggen in de lijn der verwachting, schrijft de multinational. Bij de presentatie van de jaarcijfers in januari zei financieel directeur Roger Dassen al dat ASML de dip in de chipmarkt van vorig jaar in het komende jaar zou gaan voelen. Vooral omdat extra orders van grote klanten als Intel, Samsung en TSMC nog achterbleven.

Toch hadden analisten een beter resultaat verwacht; de Amerikaanse zakenbank JPMorgan ging uit van bestellingen ter waarde van 5 miljard euro. Bij het openen van de Amsterdamse beurs woensdagochtend, waren ASML-aandelen ruim 5 procent in waarde gedaald.

De tweede helft van het jaar zal „sterker zijn dan de eerste helft”, omdat de sector zich „herstelt na de recessie”, schrijft de chipmachinemaker nu. Voor het tweede kwartaal denkt ASML weer te gaan groeien, met verkoopcijfers tussen de 5,7 en 6,2 miljard. De jaarcijfers van 2024 „zullen lijken op die van 2023”. Hoewel vorig jaar een zwaar jaar was voor de sector, was dat nog niet terug te zien in de jaarcijfers.

Lees ook De yin en yang van ASML stappen op. Wat was de succesformule van topmannen Martin van den Brink en Peter Wennink?
De yin en yang van ASML stappen op. Wat was de succesformule van topmannen  Martin van den Brink en Peter Wennink?

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in