App Telegram rekent binnen een jaar op miljard gebruikers

Nieuws
Het aantal gebruikers van berichtendienst Telegram passeert de komende twaalf maanden waarschijnlijk de 1 miljard, verwacht oprichter Pavel Durov. Na de grootschalige aanval van Rusland op Oekraïne in 2022 is de app hard gegroeid.
anp
woensdag 17 april 2024 om 09:07 aangepast 09:46
Afbeelding
beeld anp

Telegram laat zich erg voorstaan op privacy en beveiliging van berichten. Daardoor is de app in beide landen populair bij zowel regeringen als critici die ongecensureerd willen berichten over de oorlog in Oekraïne. De gratis app verspreidt zich volgens Durov "als een bosbrand". "We gaan binnen een jaar waarschijnlijk voorbij de 1 miljard maandelijks actieve gebruikers", zegt hij in een op X geplaatst interview met de Amerikaanse journalist Tucker Carlson.

Op dit moment heeft Telegram 900 miljoen actieve gebruikers. Dat is nog wel een stuk kleiner dan concurrent WhatsApp. Die berichtendienst van Facebook-moederbedrijf Meta heeft ruim 2 miljard actieve gebruikers.

Oekraïne

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky gebruikt Telegram om zijn dagelijkse boodschap aan de bevolking te verspreiden. Ook het Kremlin gebruikt de app voor berichten over de Russische leider Vladimir Poetin.

Telegram is ook omstreden, onder andere omdat criminelen de dienst gebruiken. Naar aanleiding van een kinderpornozaak noemde het Openbaar Ministerie de berichtendienst vorige week het nieuwe darkweb, waar het gemakkelijk is om strafbaar materiaal te delen.

Nepnieuws

Ook stellen critici dat Telegram een platform voor nepnieuws en misleiding is geworden. In Oekraïne behandelt het parlement een wetsvoorstel om de app aan strengere regels te onderwerpen.

Durov zelf stelt dat Telegram een "neutraal" platform blijft die geen "speler in de geopolitiek" wordt. De in Rusland geboren techondernemer is volledig eigenaar van Telegram, maar volgens zakenkrant Financial Times mikt hij op een beursgang in de Verenigde Staten zodra zijn bedrijf winst maakt. Durov vertrok in 2014 uit Rusland, naar eigen zeggen omdat het Kremlin zich met een van zijn bedrijven ging bemoeien.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee mensen uit een brandende woning gered in het Friese Warns

In de Friese plaats Warns zijn twee mensen uit een brandende woning gered en met rookproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt de Friese brandweer op X. De brand brak uit in de nacht van maandag op dinsdag.

Afbeelding

Bewoners geëvacueerd bij grote brand in Ede

Bij een grote brand in een appartementencomplex aan de Louise Henriettelaan in het Gelderse Ede zijn bewoners geëvacueerd. Dat meldt de brandweer Gelderland-Midden op X.

Afbeelding

Egypte noemt besprekingen over staakt-het-vuren Gaza hoopgevend

Egypte heeft goede hoop voor het voorstel voor een staakt-het-vuren in Gaza dat vertegenwoordigers van Hamas hebben meegenomen uit Caïro, zo meldde minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry maandagavond laat.

Afbeelding

Aardbeving met een kracht van 2.2 in Groningen

Bij het Groningse Kommerzijl heeft maandagavond tegen 23:00 uur een aardbeving plaatsgevonden. Dat meldt het KNMI in de nacht van maandag op dinsdag op X. De beving had een kracht van 2.2 en werd geregistreerd op een diepte van 8 kilometer.

Afbeelding

Een beter milieu en besparing belangrijk bij verduurzaming huis

Een beter milieu (36%) en het verlagen van de energierekening (35%) zijn de belangrijkste motivaties om een woning te verduurzamen. Dat blijkt uit Duurzaam Wonen, een onderzoek van het marktonderzoeksbureau Multiscope onder bijna 6.000 Nederlanders.

Afbeelding

RAI Amsterdam laat slechte coronajaren verder achter zich

Evenementencentrum RAI Amsterdam zag de bezoekersaantallen vorig jaar met zo'n 20 procent stijgen tot bijna 1,5 miljoen. De omzet groeide met ruim een kwart tot 151,4 miljoen euro, maakte de organisatie bekend.