ASML onderuit in lagere AEX na tegenvallende bestellingen

Nieuws
ASML ging woensdag met bijna 5 procent onderuit op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker zag de omzet en de winst in het eerste kwartaal dalen ten opzichte van de sterke resultaten in het laatste kwartaal van 2023. Ook kreeg het bedrijf veel minder nieuwe orders binnen dan een kwartaal eerder. In de eerste drie maanden van dit jaar bestelden klanten voor 3,6 miljard euro aan nieuwe machines. In het vierde kwartaal van 2023 was dat nog 9,2 miljard euro.
anp
woensdag 17 april 2024 om 09:14 aangepast 09:47
Afbeelding
beeld anp

ASML merkt dat de chipindustrie in een dip zit en verwacht dat de sector volgend jaar herstelt. Het bedrijf ziet dit jaar als een tussenjaar waarin de omzet niet stijgt, maar wel forse investeringen nodig zijn voor de verwachte groei van de chipsector na 2025. ASML kondigde daarom eerder al kostenbesparingen aan. Ook waarschuwde het bedrijf te kijken naar een verdere uitbreiding buiten Nederland, omdat het vestigingsklimaat hier te ongunstig dreigt te worden.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent lager op 869,53 punten, onder aanvoering van ASML. De hoofdindex verloor een dag eerder al 1,1 procent. De MidKap daalde 0,3 procent tot 917,75 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs klommen tot 0,6 procent. Londen verloor een fractie. De Britse inflatie is in maart uitgekomen op 3,2 procent. Dat was iets meer dan verwacht.

ASMI en Besi

Naast ASML stonden de chipbedrijven ASMI en Besi in de staartgroep van de AEX, met minnen van 2,8 en 1 procent. Verfconcern AkzoNobel (plus 2 procent) profiteerde van een adviesverhoging door investeringsbank Jefferies en was de sterkste stijger.

In de MidKap stond Alfen onderaan met een verlies van 6 procent. De laadpalenmaker werd door Deutsche Bank van de kooplijst gehaald. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway volgde met een min van 5 procent. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl zag het aantal bestellingen en de waarde van de bestellingen afnemen in het eerste kwartaal.

TomTom en B&S

TomTom kelderde 10 procent na tegenvallende resultaten van de navigatiespecialist. Chat- en betalingsdienstverlener CM.com, die ook met cijfers kwam, daalde 0,4 procent. B&S steeg 3 procent. ING verhoogde het advies voor de bevoorrader van cruiseschepen en luchthavens naar kopen.

Adidas won 5 procent in Frankfurt. Het Duitse sportmerk verhoogde zijn winstverwachting na een sterk eerste kwartaal.

Euro en olie

De euro was 1,0623 dollar waard, tegen 1,0625 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent in prijs tot 85,13 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 89,82 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Egypte noemt besprekingen over staakt-het-vuren Gaza hoopgevend

Egypte heeft goede hoop voor het voorstel voor een staakt-het-vuren in Gaza dat vertegenwoordigers van Hamas hebben meegenomen uit Caïro, zo meldde minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry maandagavond laat.

Afbeelding

Aardbeving met een kracht van 2.2 in Groningen

Bij het Groningse Kommerzijl heeft maandagavond tegen 23:00 uur een aardbeving plaatsgevonden. Dat meldt het KNMI in de nacht van maandag op dinsdag op X. De beving had een kracht van 2.2 en werd geregistreerd op een diepte van 8 kilometer.

Afbeelding

Een beter milieu en besparing belangrijk bij verduurzaming huis

Een beter milieu (36%) en het verlagen van de energierekening (35%) zijn de belangrijkste motivaties om een woning te verduurzamen. Dat blijkt uit Duurzaam Wonen, een onderzoek van het marktonderzoeksbureau Multiscope onder bijna 6.000 Nederlanders.

Afbeelding

RAI Amsterdam laat slechte coronajaren verder achter zich

Evenementencentrum RAI Amsterdam zag de bezoekersaantallen vorig jaar met zo'n 20 procent stijgen tot bijna 1,5 miljoen. De omzet groeide met ruim een kwart tot 151,4 miljoen euro, maakte de organisatie bekend.

Afbeelding

Meer fysieke winkels in Nederland, tweede stijging sinds 2010

Het aantal fysieke winkels in Nederland is in een jaar tijd gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op 1 januari waren er ruim 83.000 fysieke winkels in Nederland, 1100 meer dan begin vorig jaar.

Afbeelding

Een op de negen jongeren krijgt jeugdzorg

Bijna een half miljoen jongeren in Nederland krijgen jeugdzorg. Het aantal is in de afgelopen vijf jaar gestegen van zo'n 443.000 tot ongeveer 474.000. Dat is één op de negen jongeren tot 23 jaar, aldus statistiekbureau CBS.