RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Royalty

Eerste staatsbezoek met rol voor Amalia begint: dít is de planning

Amalia Beeld © ANP

De Spaanse koning Felipe (56) en koningin Letizia (51) beginnen woensdag aan het tweedaagse staatsbezoek dat zij aan Nederland brengen. Koning Willem-Alexander (56) en koningin Máxima (52) ontvangen hun Spaanse vrienden. Het is tevens de eerste keer dat prinses Amalia (20) een rol speelt tijdens een staatsbezoek. Verder hebben de koningsparen uiteraard ook een drukke agenda.

Het staatsbezoek begint lekker traditioneel met een welkomstceremonie op de Dam in Amsterdam. Zowel het Nederlandse als het Spaanse volkslied wordt dan ten gehoren gebracht. Daarna leggen Felipe en Letizia een krans en is er een privélunch. Máxima en Letizia hebben daarna een rustigere dag.

Dat is niet zo voor Willem-Alexander en Felipe. Zij gaan samen naar een sportmiddag van de Cruyff Foundation, waar kinderen gaan voetballen, basketballen en kickboksen. Beide koningen gaan daar dan in gesprek met de kinderen en coaches. Ook wonen zij een voetbalwedstrijd van kinderen met een handicap bij.

Prinses
lees ook:
Prinses Amalia studeerde jaar in Spanje wegens bedreigingen

Daarna bezoeken Willem-Alexander en zijn Spaanse evenbeeld de haven van Amsterdam, waar ze met Nederlandse en Spaanse bedrijven spreken over de ontwikkeling van een maritieme waterstofcorridor tussen de haven van Bilbao en Amsterdam.

De eerste dag eindigt, eveneens zoals de traditie voorschrijft, met een staatsbanket op het Koninklijk Paleis. Daarbij is ook Amalia, de prinses van Oranje, aanwezig. Het is dus de eerste keer dat Amalia een rol speelt bij een staatsbanket. Ook haar oma, prinses Beatrix is erbij, net als prinses Margriet. Tijdens het staatsbanket houden zowel Willem-Alexander als Felipe een toespraak.

Koninklijk
lees ook:
Koninklijk primeurtje voor prinses Amalia: eerste keer bij staatsbanket

Amalia wordt klaargestoomd voor eerste staatsbanket: 'Veel glitter en glamour'

03:14

Op de tweede dag brengen Máxima en Letizia een bezoek eerst een bezoek aan LAB6, een plek in Amsterdam waar activiteiten rond sport en cultuur worden georganiseerd voor en door jongeren tussen de 12 en 23 jaar. Daarna bezoeken de koninginnen Koninklijk Theater Tuschinski. Daar vindt het Amsterdams Spaans Film Festival plaats.

Willem-Alexander is donderdag opnieuw op stap met Felipe. Zij beginnen de dag met een bijeenkomst over de cybersecurity- en fintechsector in Den Haag. Later ontmoet Felipe nog de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, waarna een lunch volgt met Rdemissionair viceminster-president Rob Jetten en Willem-Alexander.

Het staatsbezoek eindigt donderdag met de zogeheten contraprestatie. Daarmee spreekt het Spaanse koningspaar hun dank uit voor het bezoek. Het is dit keer een receptie in Museum STRAAT in Amsterdam. Daar is Amalia eveneens bij aanwezig.