RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Sport

Recordaantal medailles verwacht voor Nederland op de Spelen

De baanwielrenners pakten drie jaar geleden goud. Ook dit jaar wordt er weer veel van hen verwacht Beeld © ANP

Sportdatabureau Gracenote verwacht een recordaantal medailles voor de Nederlandse ploeg op de Olympische Spelen in Parijs. Nederland staat op de verwachte medaillespiegel voor Parijs op de achtste plaats met 38 plakken, twee meer dan in Tokio drie jaar geleden.

Het aantal van 36 medailles in Tokio was toen een record voor Nederland. 

Roeien, baanwielrennen en atletiek

De verwachting is dat de roeiers, baanwielrenners en atleten voor de meeste successen zullen zorgen. Nederland mag volgens het sportdatabureau hopen op achttien keer goud, vijf keer zilver en vijftien keer brons.

Bijna
Lees ook:
Bijna 200.000 Nederlanders hebben kaartje voor Spelen in Parijs

Die verwachte achtste plaats, pakt zelfs nog wat bescheiden uit door de manier waarop Gracenote de tabel rangschikt. Het sportdatabureau kijkt namelijk in eerste instantie naar het totaal aantal medailles. 

Gebruikelijker is om vooral te kijken naar het aantal gouden medailles. Zo bekeken zou TeamNL zelfs op een vierde plaats uitkomen. Alleen de VS, China en Frankrijk lijken meer gouden medailles te gaan pakken dan de 18 van Nederland.  

VS bovenaan

De sporters uit de Verenigde Staten staan bovenaan de virtuele medaillespiegel met 123 medailles, tien meer dan in Tokio. De Amerikanen worden gevolgd door China (89), Groot-Brittannië (66), gastland Frankrijk (55) en Australië (50). De verwachting is dat Amerika het in de strijd om gouden medailles lastig gaat krijgen met China. De Amerikanen zouden volgens de berekeningen 39 keer goud veroveren, China 35.