Terug naar de krant

‘Ruim een kwart minder huurwoningen in de vrije sector aangeboden, prijzen verder gestegen’

Leeslijst Nieuws
Woningmarkt Meer beleggers kiezen ervoor om vrijgekomen huurwoningen niet opnieuw te verhuren, maar te verkopen. Het aantal voormalige huurwoningen op de koopmarkt neemt al een tijd flink toe.
Leeslijst

In het eerste kwartaal van 2024 zijn bijna 28 procent minder huurwoningen in de vrije sector beschikbaar dan een jaar eerder. Dat meldt woningplatform Pararius op basis van het aantal afgemelde huurwoningen door makelaars op zijn website. De „verkoopgolf” van huurwoningen houdt aan, meldt het platform. „We zien dat woningen in toenemende mate van de particuliere huursector naar de koopmarkt overgaan.”

Lees ook De aanpak van misstanden op de woningmarkt treft soms juist huurders: ‘Niemand verlengt nog een aflopend huurcontract’
Alexander Visser verhuurt woonruimte in Rotterdam. „Door al die regels duiken de huren straks naar een punt waarop ik verlies draai.”

Ook de prijzen stegen weer, met 8,6 procent ten opzichte van een jaar geleden. De gemiddelde prijs per vierkante meter komt nu op 18,30 euro. Vorig kwartaal waren de huurprijzen, met een gemiddelde prijs van 18,01 euro, al gestegen naar een nieuw record.

Woonbeleid

Het percentage van het koopaanbod afkomstig uit de huurmarkt steeg in het eerste kwartaal van 2024 naar 7 procent, volgens Pararius. Dit betekent dat 7 procent van alle woningen die in het eerste kwartaal in de verkoop stonden een voormalige huurwoning betrof. Ook makelaarsvereniging NVM zei bij de presentatie van de kwartaalcijfers veel verhuurders te zien die hun huurwoningen niet opnieuw verhuren, maar te koop aanbieden. De overheid heeft de laatste tijd maatregelen doorgevoerd om het minder aantrekkelijk te maken voor beleggers om woningen te verhuren.

Volgens Pararius tonen deze cijfers „de aanhoudende druk op de Nederlandse huurmarkt, waar een beperkt aanbod in combinatie met een sterke vraag leidt tot stijgende huurprijzen”. Vorig kwartaal had het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening daar kritiek op. Volgens het ministerie is het juist „wenselijk” dat huurwoningen worden verkocht en zou dat niet de oorzaak zijn van de hogere huurprijzen. „Deze enorme prijsstijgingen zien we al jaren, ook toen het huuraanbod toenam.” De cijfers van Pararius zijn niet representatief voor de hele huursector, vindt het ministerie. Volgens Pararius is dat wel zo.

Volgende week stemt de Tweede Kamer waarschijnlijk over de Wet Betaalbare Huur. Onderdeel daarvan is dat de huurprijs afhankelijk is van de kenmerken van de woning. Minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge (CDA) hoopt dat woningzoekenden met middeninkomens zo meer uitzicht krijgen op een betaalbare huurwoning. De Raad van State vroeg zich eerder af of de wet niet juist als gevolg zal hebben dat eigenaren meer huurwoningen verkopen.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in