Direct naar artikelinhoud
Han Lips kijkt tv

Dat een Zwitserse dame werd opgelicht met foto’s van Rob Geus verbaasde Kees van der Spek flink: ‘Wat doe jij in mijn programma?’

In de rubriek Han Lips kijkt tv schrijven verschillende redacteuren van Het Parool elke dag over wat hun opvalt op tv. Vandaag: Kees van der Spek en Rob Geus in Oplichters aangepakt.

Rob Geus gaf acte de présence in het programma Oplichters aangepakt van Kees van der Spek.Beeld RTL

Zoals een paar keer per eeuw de maan voor de zon schuift, zo kent ook de televisiewereld heel soms zo’n samenkomst van zaken die ontregelen en tegelijk precies zo moeten zijn. In het universum der vaderlandse televisiecult was dit zo’n moment van kosmische proporties: Rob ‘manmanman’ Geus die bij Kees van de Spek aanklopt en acte de présence geeft in Oplichters aangepakt. Nieuw seizoen, eerste aflevering, bám: dat is aftrappen hoor.

Het waarom komen we zo op, al moet u eigenlijk niet alles willen weten, maar eerst deze culteclips zelf. Nog steeds is De Smaakpolitie een evergreen in studentenhuizen, ook al stopte het programma in 2017. Sindsdien houdt Geus zijn eigen mythe in stand door vooral als deelnemer in allerlei programma’s te verschijnen. Hij wordt er niet minder cult van, integendeel. Niet elke ster wordt een supernova, sommigen doven langzaam uit.

Die van Van der Spek schittert ondertussen juist als nooit tevoren, een heldere stip aan het firmament, zo schuift hij met regelmaat aan bij RTL Boulevard bijvoorbeeld. Maar hoe helder hij ook oplicht, de cult blijft onverminderd aan hem kleven, zo hardnekkig is het wel. En geen wonder, want zijn rechtdoorzee aanpak van wereldwijd oplichters bij de kraag vatten is even kenmerkend als authentiek en – voor wie het wil zien – met regelmaat hilarisch.

En nu treffen ze elkaar dus, twee mastodonten van de cult-tv. Vanuit een non-descripte flat in Londen probeert iemand geld afhandig te maken van een oudere vrouw in Zwitserland door zich op een datingsite voor te doen als iemand anders. Niks nieuws onder de zon, ware het niet dat deze nietsvermoedende oplichter daarvoor foto’s gebruikt van Rob Geus. Echt, onze Rob Geus als aas aan de hengel. De oplichter is snel gevonden met een digitaal valletje, even posten, confronteren en al snel een mea culpa. Dan is het moment van Geus en Van der Spek samen in een oogwenk voorbij, nog sneller dan een zonsverduistering, maar niet voordat Van der Spek vraagt: “Rob, wat doe jij in mijn programma?”

Dat vraagt Geus zichzelf ook af, en het is moeilijk te zeggen wie van de twee nu eigenlijk de zon is, en wie de maan, maar u en ik, de kijkers: wij zijn de aarde die het allemaal overkomt.

Meer tv-recensies? Lees alle afleveringen van Han Lips in ons archief. Lees ook de wekelijkse rubriek Sterrenstof, waarin we de mediaweek doornemen. Reageren? hanlips@parool.nl.

Han Lips?

Het Parool ondertekent de tv-recensies in de rubriek Han Lips kijkt tv voortaan met de naam van de auteur. De rubriek blijft uiteraard bestaan, maar het fictieve personage Han Lips is met pensioen.