"Ik  ontdekte pas in januari 2020, drie jaar nadat mijn vrouw overleed, dat er een overgangsuitkering bestaat", vertelt Wesley aan onze HLN-consumentenexperte Safia Yachou.
Volledig scherm
PREMIUM
"Ik ontdekte pas in januari 2020, drie jaar nadat mijn vrouw overleed, dat er een overgangsuitkering bestaat", vertelt Wesley aan onze HLN-consumentenexperte Safia Yachou. © ThinkStock

“Ik betaalde 50.000 euro erfbelasting, maar over mijn uitkering zweeg de overheid”: weduwnaar Wesley liep 15.000 euro mis

“Als papa van twee waren alle beetjes na haar dood welkom geweest.” Weduwnaar Wesley (46) vertelt onze consumentenexperte Safia Yachou hoe hij te laat ontdekte dat hij recht had op een ‘overgangsuitkering’. Te veel mensen zijn niet van die uitkering op de hoogte, beklaagt de ombudsman Pensioenen in zijn jaarverslag, dat onze redactie in primeur kon inkijken. Op hoeveel geld heb je recht? En aan welke voorwaarden moet je voldoen?

46 reacties

  • danny suenaert

    2 weken geleden
    Gemoet daar meer van de helft terug betalen na een jaar aan de belastingen en de ziekenkas heeft dat voor mij aan gevraagd en alles in orde gebracht en nu de helft terug betalen
  • Ronald Van Geffen

    2 weken geleden
    In meerdere landen is de erfbelasting afgeschaft in België niet dat klopt. België kijkt altijd alleen naar het buitenland als ze iets kunnen binnenrijven bij de burger. Wanneer er in het buitenland voordelen zijn voor de burger kijkt België weg en de politiekers doen of hun neus bloed.
  • franky van damme

    2 weken geleden
    Voor iets te krijgen moet je honderd formulieren invullen,voor te betalen moet je niks doen en gaat met lichtsnelheid.
  • Phil Smedts

    2 weken geleden
    De overheid is er als de kippen bij om belastingen te ontvangen, maar als er wetten gestemd worden waardoor de burger recht heeft op premies, wordt je daar niet van op de hoogte gesteld als je ze nodig hebt. In dit geval zouden ze dat toch kunnen zien aan de overlijdensakte, en aan de aangifte van erfbelasting, en aan de hand daarvan de burger over zijn rechten informeren.
  • Robert Swillen

    2 weken geleden
    Opgepast als de staat iets geeft, moet je het dubbel later terug geven. Voordelen zijn alleen voor zichzelf, daarom maken ze wetten die in hun voordeel werken, zoals successierechten.