RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Forse kritiek op universiteit VS om annuleren speech moslimstudent

Student Asna Tabassum mag volgende maand geen toespraak geven. Beeld © ANP / AP

Een universiteit in Californië ligt flink onder vuur om het annuleren van een afstudeertoespraak om 'veiligheidsredenen'. De studente die de speech zou geven is moslima en openlijk pro-Palestijns. Zij zegt dat haar 'het zwijgen wordt opgelegd'.

Volgende maand zou de moslimstudent Asna Tabassum een afstudeerspeech geven aan de University of South California. Zij werd anderhalve week geleden gekozen uit meer dan tweehonderd studenten met excellente studieresultaten. De toespraak, een jaarlijkse traditie, wordt volgens Amerikaanse media door tienduizenden mensen gevolgd. 

'Alarmerende ondertoon'

Dat op het laatste moment is besloten dat Tabassum de toespraak niet mag geven is 'ongebruikelijk', geeft de baas van de universiteit toe in The New York Times. "De afgelopen dagen heeft de discussie over de toespraak een alarmerende ondertoon gekregen", zegt hij. 

Nadat bekend werd dat Tabassum, die biomedische techniek studeerde, de speech mocht geven, kwam er kritiek van pro-Israëlische organisaties. Die bekritiseerden haar openlijke steun voor de Palestijnen op sociale media. 

Hoe
Lees ook:
Hoe reageert Israël op Iraanse aanval? Deze opties liggen op tafel

Volgens de universiteit heeft die kritiek er niet voor gezorgd dat de toespraak van Tabassum geannuleerd wordt. De situatie in het Midden-Oosten en discussies op sociale media 'zijn geëscaleerd tot het punt dat er aanzienlijke risico's zijn ontstaan met betrekking tot de veiligheid', vindt de universiteit. 

Nieuwe splijtzwam

Tabassum heeft in een verklaring laten weten 'geschokt' en 'zeer teleurgesteld' te zijn dat haar speech wordt geannuleerd. Dat die beslissing te maken heeft met de veiligheid, trekt zij zéér in twijfel. Waar zij over zou spreken, is niet duidelijk.

The New York Times schrijft dat afstudeertoespraken een nieuwe splijtzwam kunnen worden voor Amerikaanse universiteiten. De oorlog tussen Hamas en Israël heeft al gezorgd voor felle debatten over pro-Palestijnse protesten en antisemitisme in klaslokalen.

Bekijk ook: VS wil niet worden meegezogen in grote oorlog Midden-Oosten

01:30
Amerika heeft Israël geholpen de Iraanse aanval af te slaan. 'De VS staat nog altijd vierkant achter Israël, maar reken maar dat er achter de schermen flink druk wordt gezet op Netanyahu om de boel niet verder te laten escaleren.'