Eerste dag staatsbezoek Spanje in teken van sport en waterstof

Nieuws
De eerste dag van het staatsbezoek van Spanje aan Nederland staat in het teken van sport, waterstof en het traditionele staatsbanket in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje bezoeken het land op woensdag 17 en donderdag 18 april. Het staatsbezoek van Spanje is ook het eerste waarbij prinses Amalia een rol speelt.
anp
woensdag 17 april 2024 om 03:34
Afbeelding
beeld anp

Het staatsbezoek begint met een welkomstceremonie op de Dam in Amsterdam. Zowel het Nederlandse als het Spaanse volkslied wordt gespeeld, het Spaanse koningspaar legt een krans en er is een privélunch. Daarna zitten de publieke activiteiten voor Letizia en Máxima erop.

De koningen moeten wel nog even aan de slag. Samen bezoeken Felipe en Willem-Alexander een sportmiddag van de Cruyff Foundation. Daar gaan kinderen voetballen, basketballen en kickboksen op een Cruyff Court. De koningen spreken daarna kinderen en coaches en ze zijn bij een voetbalwedstrijd van kinderen met een handicap bij.

Na dit bezoek gaan Felipe en Willem-Alexander naar de haven van Amsterdam en terminals Evos en Sunoco. Daar spreken ze met Nederlandse en Spaanse bedrijven over de ontwikkeling van een maritieme waterstofcorridor tussen de haven van Bilbao en de haven van Amsterdam. Het onderwerp waterstof is eerder aan bod gekomen tijdens een werkbezoek van koning Willem-Alexander aan Spanje, afgelopen juni.

De eerste dag wordt afgesloten op het Koninklijk Paleis, waar traditiegetrouw het staatsbanket is. Ook prinses Amalia is daarbij aanwezig, samen met prinses Beatrix en prinses Margriet. Koning Willem-Alexander en koning Felipe houden een toespraak.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Egypte noemt besprekingen over staakt-het-vuren Gaza hoopgevend

Egypte heeft goede hoop voor het voorstel voor een staakt-het-vuren in Gaza dat vertegenwoordigers van Hamas hebben meegenomen uit Caïro, zo meldde minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry maandagavond laat.

Afbeelding

Aardbeving met een kracht van 2.2 in Groningen

Bij het Groningse Kommerzijl heeft maandagavond tegen 23:00 uur een aardbeving plaatsgevonden. Dat meldt het KNMI in de nacht van maandag op dinsdag op X. De beving had een kracht van 2.2 en werd geregistreerd op een diepte van 8 kilometer.

Afbeelding

Een beter milieu en besparing belangrijk bij verduurzaming huis

Een beter milieu (36%) en het verlagen van de energierekening (35%) zijn de belangrijkste motivaties om een woning te verduurzamen. Dat blijkt uit Duurzaam Wonen, een onderzoek van het marktonderzoeksbureau Multiscope onder bijna 6.000 Nederlanders.

Afbeelding

RAI Amsterdam laat slechte coronajaren verder achter zich

Evenementencentrum RAI Amsterdam zag de bezoekersaantallen vorig jaar met zo'n 20 procent stijgen tot bijna 1,5 miljoen. De omzet groeide met ruim een kwart tot 151,4 miljoen euro, maakte de organisatie bekend.

Afbeelding

Meer fysieke winkels in Nederland, tweede stijging sinds 2010

Het aantal fysieke winkels in Nederland is in een jaar tijd gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op 1 januari waren er ruim 83.000 fysieke winkels in Nederland, 1100 meer dan begin vorig jaar.

Afbeelding

Een op de negen jongeren krijgt jeugdzorg

Bijna een half miljoen jongeren in Nederland krijgen jeugdzorg. Het aantal is in de afgelopen vijf jaar gestegen van zo'n 443.000 tot ongeveer 474.000. Dat is één op de negen jongeren tot 23 jaar, aldus statistiekbureau CBS.