Terug naar de krant

Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund naar halve finale Champions League

Leeslijst Nieuws
Voetbal In doelpuntrijke wedstrijden won Paris Saint-Germain met 4-1 bij Barcelona en Borussia Dortmund in Duitsland met 4-2 van Atlético Madrid.
Leeslijst

Voor FC Barcelona en Oranje-international Frenkie de Jong zit de Champions League er voor dit seizoen op. De Catalanen strandden in de kwartfinales tegen Paris Saint-Germain. Barcelona ging voor eigen publiek met 4-1 onderuit. Zes dagen eerder won het elftal van coach Xavi in Frankrijk nog met 3-2. Barcelona speelde een uur lang met een man minder na een directe rode kaart voor verdediger Ronald Araújo.

PSG zette Barcelona vanaf het begin onder druk. De eerste keer dat de thuisploeg er gevaarlijk uitkwam, was het direct raak. Na goed voorbereidend werk van de snelle Lamine Yamal, werkte Raphinha de bal bij de eerste paal met zijn knie in het doel. De Braziliaan scoorde in de eerste ontmoeting al twee keer.

Met een marge van twee doelpunten leek Barcelona goed te zitten. De lichte overtreding van Araújo op de doorgebroken Bradley Barcola zorgde voor de ommekeer. Met tien man kwam Barcelona nog meer onder druk te staan. Kort voor rust schoot Ousmane Dembélé de bal, op aangeven van Barcola, hoog en hard in het doel (1-1).

Na rust was het wachten op de voorsprong van Paris Saint-Germain. Die kwam er in de 54ste minuut. Na een kort genomen hoekschop werd de bal breed getikt op Vitinha. De Portugees trof met een laag afstandsschot doel (1-2). Trainer Xavi kreeg na dat doelpunt een rode kaart nadat hij in woord en gebaar zijn onvrede over de arbitrage had geuit.

De pijn voor Barcelona werd na een uur spelen nog groter. João Cancelo werkte Dembélé onderuit, waarna Kylian Mbappé de strafschop benutte (1-3). Met tien man werd Barcelona nog wel een paar keer gevaarlijk, maar een doelpunt en bijbehorende verlenging zaten er niet meer in. Mbappé besliste de tweestrijd in de 89ste minuut vanuit een counter definitief: 1-4.

Dortmund maakt uitnederlaag goed

Borussia Dortmund bereikte voor het eerst sinds 2013 de halve finales. De Duitse ploeg met de Nederlandse linkerverdediger Ian Maatsen won in het eigen Signal Iduna Park met 4-2 van Atlético Madrid en dat was voldoende na de nederlaag van 2-1 van vorige week in Madrid. Dortmund kwam op een 2-0-voorsprong in de eerste helft. Julian Brandt en Maatsen scoorden voor de Duitsers. In de tweede helft maakte Mats Hummels een eigen doelpunt en zorgde Ángel Correa voor de gelijkmaker. Niclas Füllkrug kopte Borussia daarna op 3-2 en Marcel Sabitzer maakte de beslissende treffer voor de Duitsers.

Atlético-coach Diego Simeone had zijn spelers gewaarschuwd voor de felle start van de Duitsers, die in de achtste finale nog PSV uitschakelden. De Spanjaarden zagen Sabitzer te lang wachten waardoor César Azpilicueta een schot kon voorkomen. Aan de andere kant schoot Álvaro Morata de bal niet alleen rechts van doelman Gregor Kobel, maar ook van het doel.

De bezoekers doorstonden de eerste stormloop, maar het werd toch 1-0 voor Dortmund. Een pass van Hummels in de 34e minuut zette Brandt op rechts vrij en die schoot de bal via de hand van doelman Jan Oblak binnen. Vijf minuten later maakte Maatsen er 2-0 van. Op aangeven van Sabitzer schoot de 22-jarige Nederlander onhoudbaar in de rechterhoek.

Simeone bracht in de tweede helft Pablo Barrios, Rodrigo Riquelme en Correa. Maar het doelpunt dat Atlético weer terug in de wedstrijd bracht, kwam van Hummels. Die probeerde een kopbal van Mario Hermoso te keren en tikte de bal achter zijn eigen doelman. Correa was na een snelle omschakeling dicht bij de 2-2, maar hij schoot ook net rechts naast. In een volgende aanval schoot hij in twee instanties wel raak.

Füllkrug trok met een rake kopbal de stand over twee wedstrijden echter weer gelijk. Sabitzer, al goed voor twee assists, schoot Dortmund vervolgens naar de laatste vier.