Champions League voetbal

PSG ten koste van FC Barcelona naar halve finales, Dortmund op en over Atlético

Kylian Mbappé maakte de helft van de Parijse goals.© ap

Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund staan in de halve finales van de Champions League. Beide ploegen maakten het verlies in de heenwedstrijd goed door dinsdag al bij al ruim te winnen van hun Spaanse tegenstrevers.

loa, blg

FC Barcelona had in Parijs met 2–3 gewonnen en kwam ook in eigen huis vrij snel op voorsprong. De amper zestienjarige Lamine Yamal zette zich goed door op rechts en vond Raphinha centraal voor doel. De Braziliaan had maar binnen te duwen en zo stond de 1-0 na twaalf minuten op het bord. Maar nog voor het half uur deed een rode kaart voor Ronald Araujo de wedstrijd volledig kantelen. De Uruguayaanse verdediger had net buiten de zestien de doorgebroken Bradley Barcola neergehaald.

Ousmane Dembélé maakte nog in de eerste helft gelijk voor PSG. Vlak na rust werd Vitinha bij een hoekschop helemaal uit het oog verloren door Barcelona, de Portugese middenvelder trapte de 1-2-voorsprong zonder aarzelen in de benedenhoek. Virtueel was die tussenstand goed voor verlengingen, maar de Catalanen hingen in de touwen. Vlak na het uur ging Joao Cancelo aan de rand van de zestien helemaal onnodig en vooral te driest in op Dembélé. Scheidsrechter Istvan Kovacs aarzelde niet om het leer op de stip te leggen en Kylian Mbappé trapte snoeihard binnen. In het slot zorgde Mbappé met zijn tweede van de avond nog voor de 1-4, meteen ook de eindstand. PSG heeft zijn revanche voor de schande van 2017 te pakken. Toen maakte FC Barcelona het 4-0-verlies in de heenwedstrijd van de achtste finales goed door thuis met 6-1 te winnen.

Wedstrijd met drie gezichten

Borussia Dortmund heeft zich dankzij een 4-2-zege in een knotsgekke terugmatch tegen Atlético Madrid (heen: 2-1) voor het eerst sinds 2013 geplaatst voor de halve finales van de Champions League. Het ging van 2-0 naar 2-2 naar 4-2.

De Duitsers begonnen als een wervelwind aan de partij, maar pas in de 34ste minuut kwamen ze tot scoren. Mats Hummels speelde Julien Brandt vrij met een heerlijke pass buitenkant voet, de Duitse middenvelder kon ex-Rode Duivel Axel Witsel omspelen en doelman Jan Oblak vanuit een scherpe hoek verschalken: 1-0.

De vurige steun van de supporters werkte aanstekelijk voor Dortmund, dat gewoon doorging. Via meerdere stationnetjes kwam Ian Maatsen opnieuw vanop links in scoringspositie en de Nederlandse linksachter knalde overhoeks binnen: 2-0.

Maar de Madrilenen kwamen in de tweede helft toch nog langszij en stonden even virtueel in de halve finales. Op een corner knikte Mario Hermoso ongevaarlijk richting doel, maar Mats Hummels (49) werkte het leer ongelukkig tegen de eigen netten. Een kwartiertje later nagelde invaller Angel Correa een derde rebound binnen: 2-2.

Dortmund herstelde verbazingwekkend snel van de dubbele uppercut en zette het gelijkspel in drie minuten opnieuw om in een voorsprong. Eerst kopte Niclas Füllkrug de voorzet van Sabitzer enig mooi binnen, in minuut 74 vervulde de Oostenrijker alweer een heldenrol met een overhoeks schot voor de 4-2.