Direct naar artikelinhoud
Tweekoppige leiding

De nieuwe hoofdredacteuren van Trouw: Wendelmoet Boersema en Karel Smouter

Wendelmoet Boersema (52) en Karel Smouter (40) staan straks samen aan het roer van de krant.Beeld Maartje Geels

Trouw krijgt een tweekoppige leiding. Het duo combineert een grondige kennis van de redactie en de lezers met brede journalistieke ervaring binnen en buiten de krant.

Trouw krijgt twee hoofdredacteuren, Wendelmoet Boersema (52) en Karel Smouter (40). Het tweetal volgt Cees van der Laan op, die tien jaar hoofdredacteur van Trouw is geweest. Gezamenlijk zijn Boersema en Smouter volgens eigenaar DPG en de sollicitatiecommissie het beste in staat de krant een nieuwe impuls te geven. Trouw is financieel solide en journalistiek sterk, maar de voortgaande digitalisering in de journalistiek vraagt veel van de redactie.

“Karel plus Wendelmoet is echt meer dan de som der delen”, verklaart Joris Belgers, voorzitter van de redactieraad van Trouw en lid van de sollicitatiecommissie. “Boersema en Smouter bezitten de visie en creativiteit die nodig zijn om een nieuwe generatie digitale lezers aan Trouw te binden”, verwacht Philippe Remarque, directeur journalistiek van DPG. Ook Ad Koppejan, voorzitter van de Stichting ter bevordering van de Christelijke Pers die de onafhankelijkheid en identiteit van Trouw helpt bewaken, is enthousiast. “Zij hebben laten zien dat ze over heel veel kwaliteiten en ervaring beschikken, die elkaar aanvullen als puzzelstukjes.”

Boersema is in de ruim tachtig jaar dat Trouw bestaat, de eerste vrouwelijke hoofdredacteur. Ze studeerde Russisch, begon in 1997 bij de krant en was onder meer correspondent in Moskou, chef van de Verdieping en chef nieuws. Ook voltooide ze een master rechtsfilosofie en schreef ze een boek over de gaswinning in Groningen. De afgelopen jaren was ze als adjunct-hoofdredacteur verantwoordelijk voor de journalistieke koers, de onderzoeksprojecten van de krant en de digitale ontwikkeling.

Verrassende uitkomst

Smouter studeerde filosofie en heeft brede journalistieke ervaring buiten de krant. Hij was onder meer adjunct-hoofdredacteur van De Correspondent, chef van de mediaredactie van NRC, en schreef een boek over voetballers die één keer voor Oranje uitkwamen en over de protesten van de Nederlandse boeren. Net als Boersema heeft Smouter grondige kennis van de protestantse gemeenschap waaruit Trouw is voortgekomen. Hij is de zoon van predikant en oud-EO-presentator Willem Smouter en is actief betrokken bij de Lebuinuskerk (PKN) in Deventer.

De uitkomst van de sollicitatieprocedure verraste het duo aanvankelijk, maar voelde gek genoeg al snel vertrouwd. “We kennen elkaar, hebben een goede klik, en denken met elkaar meer te bereiken dan ieder afzonderlijk”, aldus Boersema. “Uit onze ideeën bleek dat we dezelfde visie op de toekomst van Trouw hebben. En daarbij brengen we elk eigen talenten en ervaringen mee.” Volgens Boersema brengt Smouter veel creativiteit van buiten Trouw en heeft hij een duidelijke visie op hoe Trouw nieuwe lezers kan vinden. Smouter waardeert in Boersema haar grote journalistieke ervaring en haar talent voor organiseren. “Boersema is iemand die vol met ideeën zit en tegelijk een scherp oog heeft voor hoe die moeten worden uitgevoerd.”

Hoopvolle en heldere journalistiek

De krant kan zijn sterke punten beter benadrukken, denken beiden. “Trouw mag gedurfder zijn, trots op zijn wortels als verzetskrant”, aldus Boersema. “Wij zullen nadrukkelijk op zoek gaan naar nieuwe lezers, generaties in gesprek brengen. De journalistiek die wij willen brengen omschrijf ik als ‘hoopvol en helder’. Helder wat betreft de feiten, in een complexe wereld waar feiten steeds vaker onder vuur liggen. Wat van ons komt moet betrouwbaar zijn, daar mogen onze lezers op bouwen.”

Smouter: “De afgelopen jaren sprak ik overal mensen die zeiden de polarisatie en verharding beu te zijn. Die snakken naar journalistiek die niet alleen problemen schetst, maar óók perspectieven. En die met open vizier op zoek zijn naar de zin van het leven in maatschappelijk roerige tijden. Ik denk dat Trouw de beste papieren heeft om deze mensen te bedienen. Bij elkaar vormt deze groep naar mijn overtuiging een stevige meerderheid van alle Nederlanders, een enorm potentieel dus, onder wie veel mensen die Trouw nog niet of onvoldoende kennen. Ik heb veel zin om al deze mensen op Trouw te wijzen en onze journalistiek iedere dag opnieuw af te stemmen op wat deze mensen van ons verlangen.”

Het is overigens de tweede keer dat Trouw twee hoofdredacteuren heeft: van 1998 tot 2002 stonden Frits van Exter en Jaap de Berg gezamenlijk aan het roer. Het nieuwe duo zal vanaf 1 juni, als Karel Smouter in dienst is getreden, op volle kracht gaan draaien.

Wendelmoet Boersema groeide op met Trouw en is na een studie Russische letterkunde gepokt en gemazeld in de journalistiek. Als correspondent in Rusland versloeg ze onder meer de invasie in Afghanistan na 9/11, de oorlog in de Kaukasus en de eerste revoluties in Oekraïne en Georgië. Ze won een Gouden Pennetje, de Nederlandse prijs voor jong journalistiek talent. Daarna gaf ze leiding aan de redactie buitenland en de Verdieping. Als chef nieuws voerde ze vanaf 2015 een digitale werkwijze bij Trouw in, vanaf 2018 werkte Boersema als politiek redacteur, en sinds 2022 als adjunct-hoofdredacteur. In 2021 verscheen haar boek Gronings goud – de macht van het gas en de rol van Rusland, dat de shortlist haalde van de Brusseprijs, de Prinsjesprijs en het Belangrijkste boek van het jaar 2022. Boersema is lid van de Raad van Journalistiek en levert regelmatig bijdragen aan het mediaforum in Spraakmakers op NPO Radio 1. 

Ze woont samen in Leiden en heeft een zoon (21) en een dochter (17).

Karel Smouter begon tijdens zijn studie filosofie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam als freelancejournalist voor onder meer De Pers, NRC.Next, De Groene Amsterdammer en EenVandaag. Op 28-jarige leeftijd werd hij hoofdredacteur van het christelijke opinietijdschrift CV.Koers, dat onder zijn leiding een transformatie doormaakte naar De Nieuwe Koers. Bij de start-up De Correspondent werd hij adjunct-hoofdredacteur, een rol die hij vier jaar vervulde. Na een uitstap in het onderwijs (journalistiek op Hogeschool Windesheim) keerde hij terug in de journalistiek bij NRC, waar hij de afgelopen vijf jaar werkte als regiocorrespondent, chef van de mediaredactie en verslaggever. In 2012 verscheen van zijn hand Eenmaal Oranje, en in 2022 Blauw wit rood. De boerenopstand als spiegel voor Nederland

Smouter woont in Deventer, is getrouwd en heeft een zoon (10) en een dochter (1).

Reactie Philippe Remarque, directeur journalistiek van DPG Media:

Trouw heeft met zijn journalistieke kwaliteit en ijzersterke speerpunten als levensbeschouwing en duurzaamheid een goede kans om een nieuwe generatie digitale lezers aan zich te binden. Wendelmoet Boersema en Karel Smouter bezitten de visie en creativiteit die nodig zijn om dat voor elkaar te krijgen. Hun samenwerking als duo geeft extra kracht bij de sprong naar de toekomst.”

Reactie Joris Belgers, voorzitter van de redactieraad van Trouw

“Met Karel Smouter in de hoofdredactie zal er een fijne, frisse bries opsteken dankzij zijn ervaring, ideeën en visie die hij bij andere titels heeft opgedaan. Ideeën bovendien die naadloos aansluiten bij de toekomstvisie van Wendelmoet Boersema, die al meer dan 25 jaar voor deze krant werkt, die met haar grondige kennis van de krant precies weet wat er nodig is om leiding te geven aan deze redactie. Beiden hebben een duidelijk idee over welke positie een krant anno 2024 – en verder in de toekomst – kan innemen binnen onze maatschappij. Wij waren in de sollicitatiegesprekken danig onder de indruk van de bevlogenheid en ambities van deze twee. Er is nogal wat werk te doen, en dat vertrouwen we deze twee van harte toe. Karel plus Wendelmoet is echt meer dan de som der delen. Ik word echt enthousiast als ik denk aan de toekomst van de krant onder deze twee.”

Reactie Ad Koppejan, voorzitter van de Stichting ter Bevordering van de Christelijke Pers in Nederland

“Wij zijn heel enthousiast over de nieuwe hoofdredactie van Trouw. Met Wendelmoet Boersema en Karel Smouter krijgt Trouw een dreamteam aan het roer. Ze hebben een gezamenlijke missie, en dat is om Trouw met door waarde gedreven en onderscheidende journalistiek verder te laten groeien in het digitale tijdperk. Zij hebben laten zien dat ze over heel veel kwaliteiten en ervaring beschikken, die elkaar aanvullen als puzzelstukjes.”

Lees ook:

Cees van der Laan: ‘Het was een eer om hoofdredacteur van Trouw te zijn’

Zelf leefde Cees van der Laan zo’n anderhalf jaar naar het moment toe, maar de mededeling dat hij wilde terugtreden als hoofdredacteur, verraste menigeen.

Journalist Karel Smouter over zijn boek Blauw wit rood

Hoe hangt de vlag er nu bij in Nederland? En wat is ervoor nodig om de vlag weer omgedraaid te krijgen? Op deze vragen zoekt journalist Karel Smouter antwoord in zijn boek Blauw wit rood.

Gas in Groningen; een verhaal over macht, onmacht en de rol van de Russen

Het boek Gronings goud van Wendelmoet Boersema verhaalt over de macht van het gas, over hoe Nederlands oude vriendschap met Rusland doorwerkt in het heden en het laat zien waarom Groningen, Boersema’s geboortegrond, het onderspit dolf.