Advocaat van Bart De Pauw over plots interview: “Ik was niet op de hoogte, maar ben niet verrast”

John Maes, een van de advocaten van Bart De Pauw, begrijpt dat zijn cliënt zich geroepen voelde om nu de stilte te doorbreken. “Of hij opnieuw kritiek zal krijgen? Ondertussen hebben we begrepen dat je nooit voor iedereen goed kan doen.”

LEES OOK. Bart De Pauw in De tafel van Gert: “Ze zochten een Vlaamse Weinstein. Ik kwam in aanmerking”

Advocaat John Maes denkt dat Bart De Pauw al een tijd de intentie had om te communiceren en zijn verhaal te doen. “Je mag niet vergeten dat hij heel die periode heeft gezwegen”, reageert hij. “Sinds het filmpje en het uitbarsten van de zaak, is er geen communicatie meer geweest. Dat kwam door het strafonderzoek. Hij koos bewust om op het proces zijn zeg te doen. Ik vind dat ook belangrijk: hij heeft dat daar ook gedaan. Op die zitting kreeg hij het woord en heeft hij tekst en uitleg gegeven. Wat men ook vaak vergeet: hij heeft daar zijn excuses aangeboden, zo staat het letterlijk in het vonnis. Alleen was de vraag: welk van de daden was een misdrijf? Daar heeft de rechtbank de knoop doorgehakt. Van de 26 aantijgingen, bleven er zes overeind. Daarvoor heeft hij zijn straf aanvaard en is hij niet in beroep gegaan.”

LEES OOK. Play4 over Bart De Pauw in ‘De tafel van Gert’: “Hij ging geen vraag uit de weg”

“Nooit een wederwoord gehad”

Volgens advocaat Maes kiest Bart De Pauw om nu te reageren, als gevolg van de documentaire die over hem gemaakt werd en die onlangs op VRT te bekijken was. “De heisa die ontstaan is, zal er mee voor gezorgd hebben dat hij nu sneller reageert, of zelfs überhaupt communiceert. Ik denk dat het er ook mee te maken heeft dat, wat die documentaire betreft, er nooit een wederwoord is geweest. Wij hebben daar niet aan meegewerkt omdat die gedraaid werd tijdens het proces. Ik vond dat zelf ook zeer onkies.”

Of Bart De Pauw na zijn interview vanavond niet opnieuw kritiek zal krijgen? “Misschien wel”, zegt advocaat John Maes. “Maar ondertussen hebben we begrepen dat je nooit goed kan doen voor iedereen. Sommigen keuren af dat je niet reageert. Sommigen dat je dat wel doet. Hij heeft nu gekozen om te reageren, dat is zijn persoonlijke keuze. Ik kan enkel zeggen dat ik daar begrip voor kan opbrengen. Het is zeker niet zijn bedoeling zijn om het proces opnieuw te herbeleven in de media.” (mkm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER