HERLEES. Bart De Pauw in ‘De tafel van Gert’: “Ik ben niet meer de man van zeven jaar geleden”

Play4 zond dinsdagavond een interview van een uur lang met Bart De Pauw uit in De tafel van Gert. Lees hieronder de meest opvallende passages uit het gesprek tussen Bart De Pauw en Gert Verhulst.

mts
Bron: PLAY4

"Eén getuigenis in de docu ging door merg en been bij mij"

"Eén iemand zegt in de documentaire dat het nooit te laat is voor excuses. Haar getuigenis heeft me ook het meest getroffen. Het is de dame waarmee ik Loft heb gemaakt. Ze hebben haar geïnterviewd na het vonnis en de strafmaat. Het is geen actrice, ze vertelt in haar eigen woorden hoe moeilijk het haar gemaakt heb. Toen ik dat hoorde, kromp mijn maag ineen. Ik ben zo'n asshole geweest. Ze heeft dat heel sereen verteld, dat sneed door merg en been. Zij zei ook dat het nooit te laat is voor excuses. Anderen zeggen dat het niet gemeend was, dat het voor de rechter, de pers of voor mezelf was." 

"Hoop dat gesprek met dames er komt"

"Ik heb het eindelijk eens kunnen zeggen, in plaats van andere mensen die het menen voor mij te moeten zeggen. Er zullen weer mensen zijn die me niet geloven. Ik vind het belangrijk dat mensen mij eens gezien hebben, dat ik het eens heb kunnen zeggen. Ik denk dat ik nu geweldig in mijn schulp ga terugkruipen. Ik hoop dat het gesprek met de vrouwen er komt. Ik heb mijn hand uitgereikt. Ik moet zien of zij daar nog zin in hebben, of ze daar geloof aan hechten of behoefte aan hebben. Ik zal het wel horen."

"Ik kan me niet voorstellen dat ik weer schermgezicht word"

"Ik heb nog wel wat ideeën, wat verhalen die ik graag zou willen neerschrijven. Ik wil nog mensen helpen achter de schermen", zegt De Pauw. Terugkeren als schermgezicht zal er niet meer in zitten, meent De Pauw. "Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit weer 'Goedenavond, beste kijkers' zeg. Na verloop der jaren? Ik weet het echt niet. Ik doe liever dingen waar ik me echt comfortabel bij voel dan op tv komen en dan toch weer shit op mijn hoofd krijgen."
"Ons gezin is heel hecht nu. Ik heb fantastische kinderen en een fantastische vrouw. We zijn heel goed samen. Dat is voor mij het belangrijkste. Als men niet meer over mij schrijft, en je zit in de luwte, kun je weer ademen. Dan gaat het wel. Als het weer constant in de boekskes staat, dan is het niet fijn."

"Ik ben niet meer de man van zeven jaar geleden"

"Ik kan de zaken scherp stellen nu. Ik ben niet meer de man van zeven of twintig jaar geleden. Dat is bevrijdend. Die inzichten zijn heel belangrijk geweest voor mij. Ik voel mezelf geen slechte mens, en toch heb ik foute dingen gedaan. Hoe komt dat? Is dat roem? Omdat je dacht dat je 't kon? Waarom heb ik dat gedaan? Het is een combinatie van van alles: het is 'hou van mij, hou van mij'. Op één of andere manier is dat niet oké. Beroemd ben ik niet meer. Ik ben alleen nog berucht."

"Je wilt niet voortdurend herinnerd worden aan wat je gedaan hebt"

"Ik lees dat ik ziek ben, dat ik in behandeling moet. Ik ben al zeven jaar in therapie. Je wilt niet voortdurend herinnerd worden aan wat je gedaan hebt. Iedereen heeft zijn mening, ik zie mensen op sociale media discussiëren over mij. Ik krijg sms'en en mails binnen met een bloeddorstigheid. Dan vraag ik me af: doen jullie nu niet hetzelfde als jullie me verwijten? Journalisten gebruiken hun vileine pen als een 'license to kill'. Dat komt binnen bij mij, bij mijn vrouw en bij mijn kinderen."

"Ik raakte alles kwijt"

"Ik wil me niet in een slachtofferrol wentelen, maar ik raakte alles kwijt. Mijn ambacht. Ik deed wat ik graag deed. Ik herken me niet in de documentaire. Mensen uit mijn omgeving herkennen me niet in de documentaire. Ik kom niet meer graag in grote zalen, terwijl ik vroeger bijvoorbeeld weleens graag ging quizzen. Ik steek me weg."
"Ik wil mijn excuses echt aanbieden, als ik die dames daarmee kan helpen, wil ik dat echt doen. Ik ben daar klaar voor."

"Zodra mijn naam opduikt, slaan de deuren dicht"

De Pauw vertelt hoe zijn leven zeven jaar geleden van het ene moment op het andere veranderde: "Ineens was de plezante Bart De Pauw de grote Weinstein van de Lage Landen. Ik heb maanden naast Bill Cosby en Weinstein op de foto gestaan. We stonden buiten [bij de VRT], we werden ontslagen door Paul Lembrechts (oud-VRT-baas, red.) en we hadden een bedrijf met 28 mensen. We hadden niks meer: onze drie projecten voor de VRT werden alle drie opgeblazen. We hebben veel geluk gehad dat we kort daarna telefoon kregen van Fernand Huts van Katoen Natie, die nog een project had. Intussen in Koeken Troef! niks meer. Ik heb nog een film geschreven en een reeks gemaakt, maar ik krijg ze niet meer aan de man. Zodra mijn naam opduikt, slaan de deuren dicht. We werken nu in de privé. Door die documentaire zijn nu weer wat afspraken uitgesteld 'naar later'. Dan weet je dat je het kwijt was."
"Ik zou niets liever willen dat ik tegen elk van de dames kon zeggen: het spijt me verschrikkelijk wat ik gedaan heb, en de bagger die je hebt over je gekregen. Ik wou dat ik het kon terugdraaien, ik wou dat ik het had gezien."

"Mijn oprechtheid wordt voortdurend in twijfel getrokken"

"Het filmpje werd geïnterpreteerd als het minimaliseren van de feiten en victim blaming. Maar het heeft drie maanden geduurd voor ik zelfs maar wist wie me waar precies van beschuldigde. Mijn oprechtheid wordt voortdurend in twijfel getrokken. Over de oprechtheid van de overkant wordt niets in twijfel getrokken. Ik ben dader, ik ben manipulatief. Als ik sta te janken in de rechtbank, is dat voor mezelf. Het zijn de krokodillentranen van De Pauw, en de oprechte tranen van de dames. Na de Streamz-documentaire hebben we gezwegen, omdat we het voorbij wilden laten gaan. Het had geen zin." 

"Ik ben uit de kudde gezet"

"Ik heb veel vrienden verloren", vertelt De Pauw, die emotioneel wordt. "Ik ben uit de kudde gezet. Allemaal mensen met wie je hebt samengewerkt, keren zich tegen je. Als je die brief leest van 600 mensen uit de sector. Maar weinigen bellen je. Iemand zei me wel me zelfs te zullen bezoeken als ik in de gevangenis zou zitten."

"Ik moest door een muur van schaamte"

"Ik wou alles, ik was beroemd. Het was ook niet altijd eenrichtingsverkeer. Wie ben ik om een speciale band te gaan creëren met andere vrouwen, terwijl mijn eigen vrouw thuis zat? Da's fout."
Ook zijn kinderen hebben afgezien door de affaire. "Je moet allemaal dingen lezen over je vader, waar je niets van wist. Over hoe hij je moeder had bedrogen. Iemand stuurde naar mijn dochter: 'Ik hoop dat je een pervert tegenkomt zoals je vader.' Ze hebben een heel hoge tol betaald. Ik heb ontzettend veel spijt, zowel naar de dames, naar mijn gezin als naar de mensen met wie ik werkte. We zijn nu weer hecht als gezin. Dat maakt het zo pijnlijk dat alles nu weer wordt opgerakeld. Ik kwam laatst een restaurant binnen en alle gesprekken vallen stil. Dan moet je door een muur van schaamte. Ik heb de schaamte gepakt, al vond ik ze niet eerlijk."

"Mijn vrouw heeft een zware tol moeten betalen om bij mij te blijven"

Voor veel mensen is het opmerkelijk dat je vrouw Ines altijd aan je zijde is blijven staan, merkt Verhulst op.
"We hebben heel veel discussies en zware periodes gehad tijdens ons huwelijk, vanwege mijn gedrag. Wat er met Maaike (Cafmeyer, red.) gebeurd is, is al bekend van 2004. Toen de bom barstte, zei Ines: 'Dit mag niet voor niets geweest zijn. We moeten dat onderzoeken.' We zijn in therapie gegaan, met het gezin, de kinderen, en apart. Mijn vrouw is een van de moedigste mensen die ik ken. Om bij mij te blijven, heeft ze een heel zware tol moeten betalen." 
De Pauw benadrukte al meermaals dat de rechtszaak behandeld is door drie vrouwelijke rechters.

"Welke fouten in de documentaire? Lees het vonnis maar"

Op de vraag van Verhulst welke onjuistheden er voorkomen in de documentaire, antwoordt De Pauw: "Daar moet je het vonnis maar voor nemen. Ik wil niet terugkeren naar dat proces. Ik wil verdergaan met mijn leven, en ik wil ook dat die dames kunnen verdergaan met hun leven."
"Ik heb er heel mijn gezin in meegesleurd, mijn vrouw, een bedrijf, die dames. Die hebben bagger op hun kop gekregen. Dat doe ik niet, dat zijn de trollen van het internet. Ik wilde zo ver mogelijk van dat proces blijven. Ik wilde iets nieuws, iets verbindends. Laat ons het maatschappelijk debat voeren met wat we nu weten. Het heeft geen zin om dit zeven jaar na datum weer op te rakelen."

"Ík wilde het proces niet"

De Pauw betwist of de rechtszaak wel echt een rechtszaak was die niemand wou. "Het proces dat niemand wou? Ik wou dat niet. Advocaat Joris Van Cauter zegt: een proces dat niemand wilt, komt er niet. Ík wilde het proces niet."
"We hebben dat geprobeerd met de advocaten samen te zitten om te gaan bemiddelen. Op een bepaald moment hebben ze gezegd: je bekent schuld aan stalking en elektronische overlast, je betaalt een schadevergoeding en je gaat je publiekelijk excuseren. Ik kon dat niet voor al die dames doen, maar het was niet voor ze allemaal van toepassing."
De Pauw: "Toen we in november te horen kregen dat de VRT de documentaire zou worden uitgezonden, hebben we een mail gestuurd naar VRT-CEO Frederik Delaplace of dat echt nodig was, na zeven jaar. Ik zou graag willen verdergaan met mijn leven. Ik heb hem toen verteld dat we met iets bezig waren, wat het maatschappelijke debat op gang brengt. Ik wilde iets brengen waarin ik in gesprek ga met dames. Delaplace had er oren naar, maar wilde wel een mea culpa en dat de bagger naar de dames zou stoppen. Misschien kunnen we het dan voor de VRT doen."

"Vertrouwen in documentairemaakster was weg"

Op de bemerking van Verhulst dat De Pauw uitgenodigd is om mee te werken aan de documentaire, zegt hij: "Het proces moest nog plaatsvinden. Tess Uytterhoeven (de regisseur van Het proces dat niemand wou, red.) zei dat ze enkel wilde 'registreren', maar dat kon volgens mij niet. Bovendien hoorde ik erna dat ze al vijf interviews had afgenomen. Het vertrouwen tussen een interviewer en een geïnterviewde is heel belangrijk, maar dat was toen weg."
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER